100 Özel güvenlikten 15’i virüse yakalandı
Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği (GÜSOD) Başkanı pandemi sürecinde AVM’lerde görev yapan özel güvenlik görevlileri arasındaki vaka oranının yaklaşık yüzde 15 olduğunu bildirdi.
MİTHAT YURDAKUL ANKARA
GÜSOD genel başkanı , Milliyet’e yaptığı açıklamada, koronavirüs sürecinde AVM’lerde alınan önemlerin etkili olduğunu belirterek, “Bu dönemde tüm çalışanların korunması için yapılan harcamalar 30 milyon TL üzerinde gerçekleşti. GÜSOD üyeleri; pandemide en fazla harcamayı yüzde 71 ile maske, siperlik gibi kişisel koruma malzemelerine yaptı, dezenfektan harcamalarının payı ise yüzde 9 olarak gerçekleşti. Özel güvenlik görevlileri arasındaki vaka oranının ise yaklaşık olarak yüzde 15’e ulaştığını belirtebilirim. Kısa süre önce özel güvenlik sektöründe çalışan görevli, eğitici ve yöneticilerin aşılama programına dahil edilmesiyle birlikte bu oranın düşüş eğilimine gireceğini öngörüyoruz” dedi.
% 5 YENİ İSTİHDAM
Polis ve Jandarma kayıtlarının birleştirilmesiyle özel güvenlikçi sayısında artış görüldüğünü anlatan GÜSOD genel başkanı, “Türkiye’de 2020 yılında 120 bini kamuda olmak üzere 335 bin özel güvenlik görevlisi istihdam edilirken, 2021 yılında bu sayı 341 bin seviyesine yükseldi. Pandeminin ilk döneminde 30 bin güvenlik görevlisi geçici süre ile kısa çalışma ödeneğinden veya nakdi ücret desteğinden faydalanmak zorunda kaldı” bilgisini verdi. Normalleşme süreciyle yeniden özel güvenlikçi ihtiyacının arttığına işaret eden Kösereisoğlu, “Yeni yatırımlarla birlikte özel güvenlik sektöründe istihdam artışı beklemekteyiz. Önümüzdeki süreçte yaklaşık yüzde 5 yeni istihdam bekliyoruz” diye konuştu.
ŞEHİTLİK TALEBİ
Özel güvenliklerin fazla mesai katsayısının yükseltilmesi, yıllık izin haklarının arttırılması, vazife malullüğü hakkı talebi olduğunu ifade eden , “Özel güvenlik görevlilerinin vefatı veya yaralanması durumunda tazminat ödenmesi, SGK iş tanımları listesine özel güvenlik sektörü başlığının eklenmesi de sektöre olumlu katkı sağlayacak” görüşünü dile getirdi. Özel güvenliklerin ölüm durumunda “iş kazası” kapsamında değerlendirildiğini anlatan Kösereisoğlu, “Amacımız vefat durumunda kendileri ve ailelerini mağdur etmeyecek aylıklar almalarını sağlamak, kolluk kuvvetlerinde olduğu gibi riskli mesleklere tanınan hakların özel güvenlik sektörü çalışanlarına da tanınması hususunu gerçekleştirebilmek. Bu paralelde, özel güvenlik görevlilerine şehitlik, gazilik ve yıpranma hakkı da sağlanması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullan