Astım hastaları bunlara dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nezaket Erdoğan, astım hastalarına korunma yolları konusunda altın tavsiyelerde bulundu.

Özel Güvenlik İşçi Hakları

Astım hastalarına korunmanın yollarını ve astıma neden olan etkenleri anlatan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nezaket Erdoğan,çevresel etkenlere dikkat çekti.

 

Çevresel etkenlerin hastalığın hem ortaya çıkışında, hem de ağırlığı üzerinde rol oynadığını belirten Dr. Erdoğan, Bu çevresel etkenler şehirlerdeki hava kirliliği, ev tozları, polenler, sigara dumanına maruz kalma, tekrarlayan soğuk algınlıklarıdır. Astım krizinde ve ağır astımlıda hava yollarının etrafındaki kaslar kasılıp, daralmayı arttırır. Hava rahat girip çıkamaz, kan iyi oksijenlenemez. Vücudun diğer organlarına da oksijenli kan gidemez dedi.

Kumaş yerine ahşap,plastik tercih edin

Astımı alevlendiren etkenlerden korunma yolları hakkında bilgi veren Dr. Erdoğan, Evde ve iş yerinde havalandırma artırılmalı, rutubet önlenmelidir. Kumaş döşeli eşyalar yerine deri, suni deri, ahşap, plastikten yapılmış olanlar tercih edilmelidir. Ev işi yaparken maske kullanılabilir. Süpürdükten sonra ıslak bezle temizlik yapılmalıdır. Güçlü bir elektrik süpürgesiyle haftada en az bir kere sıkı bir temizlik yapılmalıdır. Nemlendirici cihazlar öncelikle yatak odasında kullanılmamalıdır.

Mümkünse halılar kaldırılmalıdır. Tüylü ve içi dolu oyuncaklar alınmamalı veya ortadan kaldırılmalıdır. Yatak takımları en az 55 C derece sıcaklıkta haftada bir yıkanmalıdır. Yatak odasındaki eşyalar kapalı dolaplarda saklanmalı, yatak odası oturma odası olarak kullanılmamalıdır. Yün, pamuk, kuş tüyü yastık kullanılmamalı, dakron gibi sentetik maddeler tercih edilmelidir. Bunlarda sık sık yıkanmalı ve 2-3 yılda bir tamamen yenilenmelidir dedi.

Evdeki nem dengesini ayarlayın

Kişinin hassas olduğu bitkinin polen yayma döneminde olanaklar ölçüsünde dışarı çıkmaması tavsiyesinde bulunan Dr. Erdoğan, Kapı ve pencereler kapalı tutulmalı. Ev ve arabalarda polenleri tutan hava filtreleri kullanılmalı. Maske ve gözlük kullanılmalı, lens takılmalıdır. Çamaşırlar polen mevsiminde dışarıda kurutulmamalı. Dış ortamdan eve gelince duş yapılmalı ve elbiseler değiştirilmeli diye konuştu.Evin nemi-rutubetinin azaltılması gerektiğini belirten Dr. Erdoğan, şu önerilerde bulundu:

Kışın tüm odalar ısıtılmalı, evin içinde çamaşır kurutulmamalıdır. Doğal havalandırma artırılmalıdır. Eski halı, yatak,mobilya ve küf kokan malzemeler atılmalıdır. Fazla miktarda saksı bitkisi bulundurulmamalıdır. Akvaryum ve kış kafesleri çevresinde de küf kolay gelişebileceğinden evde bu tür hayvan bulundurulmamalıdır. Su sızıntısı olan yerler tamir edilmeli, su geçirmez izolasyon maddeleri kullanılmalıdır. Küflenen yüzeyler yüzde 5-10'luk sodyum hipoklorür (çamaşır suyu) ile temizlenmeli ancak bu temizlik hasta tarafından yapılmamalıdır

Evcil hayvan beslemek zarar verir

Evde alerjik kişi bulunduğunda o eve hayvan almamanın en doğru çözüm yolu olduğunu ifade eden Dr. Erdoğan, dışarıda hayvanla teması olanlar eve bu kıyafetleri ile gelmemesi gerektiğini söyledi.Hayvanların vücut parçacıkları, dışkı ve salgılarının alerjik belirtilere neden olduğunu vurgulayan Dr. Erdoğan, Böceklerin giriş yerleri olabilecek kapı altı boşlukları, çatlaklar ve boru çevreleri gözden geçirilmeli, varsa onarılmalıdır. Sprey, toz, tablet şeklinde özel kimyasal maddeler ile böcekler yok edilmelidir. İlaçlamanın ardından temizlik yapılarak ölü böcekler atılmalıdır. Mutfak temizliğine özen gösterilmelidir. Tüm besinler kapalı kapılarda tutulmalıdır. Açıkta kirli bulaşık bulundurulmamalıdır. Çöpler kapalı tutulmalıdır dedi.

Her sene Sonbahar'da grip aşısı yaptırın

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nezaket Erdoğan, uyarılarını şöyle sürdürdü: Evlerde kesinlikle sigara içilmemeli ve içirilmemelidir. Havalandırma arttırılmalıdır. Bacalı sobalar kullanılmalı, baca temizliğine özen gösterilmelidir. Boya, cila, böcek ilacı, temizlik maddeleri dikkatle uygulanmalı ve ardından iyice havalandırılmalıdır. Geçirilen solunum yolu enfeksiyonları astım atağını başlatabilir ve astım ilaçlarının dozunu arttırmak gerekebilir. Kışın enfeksiyon hastalıklarının bulaşma riskinin artması nedeniyle kalabalık yerlerden kaçınılmalıdır.

Her sene eylül-ekim aylarında grip aşısı yapılması uygun olur. Yüksek tansiyon, koroner kalp hastalıkları, migren tedavisinde kullanılan ilaçlar, göz tansiyonu damlaları, ameliyatlarda kullanılan anestezi ilaçları, aspirin ve benzeri ağrı kesici romatizma ilaçları, röntgen incelemeleri esnasında kullanılan görüntüleme ilaçları astım belirtilerinin ortaya çıkmasına ya da mevcut astımın ağırlaşmasına neden olabilir. Bu nedenle gidilen hekime astım hastası olduğu söylenmelidir. Katkı maddesi içeren gıda maddeleri kullanılmamalıdır. Gastrp-özafagşak reflüsü (mide içeriğinin yutak borusuna geri kaçması) olanlar ağır, yağlı, baharatlı yiyecekler yememeli, alkol içmemelidir. Az ve sık yemek yemelidir. Yatarken yüksek yastık kullanmalıdır. Mide asidini azaltan ve mide hareketlerini artıran ilaçlar kullanabilirler