Bu da işçinin para politikası Zam gelir diye ayçiçeği yağını önceden alıyoruz
Piyasaların gözü Merkez Bankası Para Politika Kurulunun faiz kararındayken emekçilerin gözü de market raflarında. ÇANPAŞ emekçileri: 3-5 kuruş cebimizde kalsın diye hesap ediyoruz
Ankara
İktidar politikaları Türk lirasını her gün değersizleştiriyor. Piyasaların gözü Merkez Bankası Para Politika Kurulunun faiz kararındayken, emekçilerin gözü de market raflarında. Çankaya Belediyesinde çalışan park bahçe işçilerine nasıl geçindiklerini sorduğumuzda bir işçi, “Önümüzdeki hafta zamlanacaksa daha ihtiyacımız olmasa bile alalım ki 3-5 kuruş cebimizde kalsın diye hesap ediyoruz” diyor.
Artan enflasyon ve katlanan hayat pahalılığı alım gücünü düşürmeye, işçi ve emekçileri temel yaşam gereksinimlerinden mahrum bırakmaya devam ediyor. Çankaya Belediyesine bağlı ÇANPAŞ emekçileri geride bıraktığımız yaz aylarında belediye ile tartışmalı bir sözleşme sürecini geride bırakmıştı. Artan pahalılığın ÇANPAŞ işçilerinin geçim şartlarını nasıl etkilediğini belediyeye bağlı çalışan park ve bahçe işçileri ile konuştuk.
ANKARA AYAZINA KOMBİSİZ DİRENİŞ
Ankara ayazının kendini hissettirdiği kış aylarının gelmesi ile doğal gaz kullanmak ilk tartışma konumuz oluyor. Bir park ve bahçe işçisi “Geçtiğimiz ay birkaç gün yaktık, o da evde çocuk var diye yoksa yakmazdık” derken hemen yanındaki bir işçi “Biz hiç yakmadık, yakmaya başlasak kurtaramayız” diyor. İnce elenip sık dokularak yakılan doğal gaz buna rağmen işçilerin evlerine fahiş fiyatlarla faturalar göndermeye devam ediyor. Konuştuğumuz bir diğer park ve bahçeler işçisi ise “Nasıl oldu anlamadık, hiç yakmayalım dedik ona rağmen 120 TL fatura geldi” ifadesi ile yaşadığı şaşkınlığı anlatıyor.
"ZAM GELİR DİYE ÖNCEDEN ALIYORUZ"
Peki belediyenin televizyonlarda söylediği maaşları hiç alabildiniz mi sorusuna gülerek “Bir kere bile televizyonda söylenen maaşı alamadık, o kadar da mesaiye kaldık” yanıtını veriyor. Market alışverişi ise düşündüren harcamaların başında geliyor. Bir işçi “Artık zamları takip eder olduk. Ayçiçeği yağına bu kadar zam gelir mi? Geliyor. Önümüzdeki hafta zamlanacaksa daha ihtiyacımız olmasa bile alalım ki 3-5 kuruş cebimizde kalsın diye hesap ediyoruz” yanıtını veriyor.
"İŞÇİLER İŞ YÜKÜNÜN HAFİFLEMESİNİ İSTİYOR"
Park ve bahçe işçilerinin kimi çocukları temel liselere gönderirken kimi de “Şimdi ev kredisi ödüyoruz, o olmasa belki biz de çocuğumuza daha iyi yerlerde eğitim aldırabilirdik” yanıtını veriyor. Yaz aylarında park ve bahçelere taşeron işçi alımının süresinin geçtiğimiz hafta dolması ile park ve bahçe işçileri “Şimdi tekrar bir anda 5-6 parka birlikte bakma günlerimiz başlıyor” diyor. “Parkların bakımından şikayet geliyor diyorlar fakat biz ne yapalım, elinden geleni yapacaksın ama sonuç ortada” yanıtını veriyorlar. Park ve bahçe işçileri taşeron işçi yerine parklar için işçi alımı yapılması gerektiğini söylüyor. Hatta bir işçi şaka ile karışık bir ifadeyle “Kimi zaman radyolarda duyuyoruz, Çankaya Belediyesi yeni park açıyor diye valla düşünmeden edemiyoruz kim nasıl ilgilenecek o parklarla diye” sözleri ile yaşadıkları kaygıyı dile getiriyor.