Büyük İstifa Bilişim Sektörünü de Etkiledi
COVID-19 salgını ile birlikte 2021'in başlarında, Amerika Birleşik Devletleri'nde başlayıp sonra tüm dünyaya yayılan, çalışanların gönüllü olarak işlerinden istifa etmeleri “Great Resignation” birçok sektörde olduğu gibi BT sektöründe de etkili…
COVID-19 salgını, çalışanların kariyerlerini, çalışma koşullarını ve uzun vadeli hedeflerini yeniden düşünmelerine olanak sağladı. Çalışanlar, COVID-19 salgını nedeniyle uzaktan çalışma özgürlüğünün yanı sıra, çalışma saatlerinde esnekliğe de önem verir hale geldiler. BT sektörü büyük istifadan en çok etkilenen sektörlerinden biri. Pandeminin getirdiği dijitalleşme ihtiyacı ile büyüyen sektörde kalifiye çalışan ihtiyacının artmasını bir fırsat olarak değerlendiren bireyler, daha iyisini bulmak için mevcut işlerinden istifa ederek arayış durumuna geçebiliyorlar. Yine pandemi sonrası uzaktan çalışmanın yaygınlaşması ile çalışanlar, serbest çalışmayı tercih edebiliyor ya da uzaktan çalışmayı destekleyen şirketlere geçme arzusunda olabiliyorlar.
19 yıldır Türkiye’de Sistem Entegrasyonu, Yönetilen Servisler, Veri Merkezi başlıklarında kurumsal müşterilerine uçtan uca iş çözümleri ve servisleri sunan teknolojik dönüşüm lideri şirketlerinden Telcoset Genel Müdürü Tarkan Özenci, konu ile ilgili yaptığı açıklamada: “Özellikle Türk yetenekler, Avrupa, Avusturalya ve Kanada gibi ülkelerde doğan fırsatları değerlendirmeyi tercih edebiliyorlar. Bu ülkelerin yetkin insan kaynağını cezbetmek için büyük kampanya ve teşvikleri olduğunu söyleyebiliriz. Kendi ülkesinde bu fırsatları yakalayamayacağını düşünen kalifiye IT personellerinin mevcut beyaz yaka pozisyonlarını terk ederek buralara geçiş yaptığını görüyoruz. Gelişmiş ülkeler ve kalifiye çalışanlar için fırsat gibi görünen büyük istifa dalgası, Türkiye benzeri ülkeler ve bu ülkelerdeki şirketler için sorun arz ediyor. Bu sorunların en başında, özellikle ana uzmanlığı teknoloji olmayan, bünyesinde IT birimleri barındıran kurumsal şirketlerin yaşadığı kalifiye eleman bulma ve içerde tutma sıkıntısı geliyor. Bu noktada da Yönetilen Hizmetler devreye giriyor. Şirketler, bu konuyu uzman bir sağlayıcıya devredip, IT ihtiyaçlarının, anlık değişimlerden etkilenmeyecek şekilde giderilmesini garanti altına almış oluyor. Bu durum yönetilen hizmetler pazarının büyümesini sağlayacak. Yapılan araştırmalara göre Küresel Yönetilen Hizmetler pazar büyüklüğünün 2026'ya kadar 354,8 milyar dolara ulaşması bekleniyor” dedi.
7/24 UÇTAN UCA DESTEKTelcoset olarak, bu durumu analiz edip, yönetilen hizmetler kapsamında verdikleri servisleri ve bu konudaki uzman kadrosunu genişlettiklerini ileten Tarkan Özenci, “Kendimizi bu sürece hazırladık. Yönetilen hizmetler konusunda destek verdiğimiz müşterilerimizin sayısı gün geçtikçe artarak devam ediyor. Yönetilen hizmetler tarafında yoğun bir konsantrasyon sergileyerek hem organizasyon olarak hem müşteri tarafında kaynak yatırımları yaptık, müşterilerimize 7/24 uçtan uca destek verebilmek için hem 7/24 izleme ekibimize eklemeler yaptık hem sistem, network ve güvenlik ekiplerine yeni kaynaklar ekledik. Oluşturduğumuz havuz sayesinde müşterilerimizin sistemlerini 7/24 izleyebilirken, günlük operasyonlarına da proaktif şekilde müdahalelerimizi yapabiliyoruz. Hem gelen talepleri karşılıyoruz hem de kritik arızalarda ekiplerimiz anlık olarak devrede oluyorlar. Uçtan uca aylık bir yönetim ve SLA raporlaması yaparak müşterilerimize katma değerimizi sunuyoruz. Arka planda oluşturduğumuz havuz sayesinde de müşterilerimiz personeller ile ilgili aksaklıklardan izole edilmiş oluyorlar. Türkiye’de, IT sektöründeki mevcut kaynak sıkıntısı, entegratörler için de sorun arz ediyor fakat yeni mezun yetiştirme programları ile gençleri yetiştirip, çeşitli projelerde yer almalarını sağlıyoruz ve kariyerlerinde bir yol haritası oluşturmalarına destek olmuş oluyoruz” diye belirtti. “Sistem, network ve güvenlik konularında hizmet verdiğimiz Telcoset’te iç departmanlar arası iletişim ve eskalasyon çok önemli. Çünkü yönetilen hizmetlerde en önemli konulardan biri de eskalasyon. Hangi çağrılara öncelik verilecek, hangi talep çağrılarında hızlı müdahale edilmeli, hangi kritik sistemlerde availability daha öne çıkıyor. Nihayetinde biz, network, sistem ve güvenlik bileşenlerine bakarken tabii ki uygulama katmanları ve database ilişkili katmanlar, farklı firmaların sorumluluğunda oluyor ama biz, tek elden yönetip, ilgili firmalara da bilgisini iletiyoruz. Böylece müşteri de tek noktadan hizmet almış ve yönetimini yapmış oluyor” diye ekledi.
Yönetilen Hizmetler tarafında gelirlerini ve müşteri sayısını son 1 buçuk yıl içerisinde 2 – 2 buçuk katına getirdiklerini ifade eden Telcoset Genel Müdürü Tarkan Özenci, “Bu yıl da pozitif trend devam ediyor ve yeni müşteriler gelmeye devam ediyor. 2022 sonunda 3 buçuk katlık bir hacme erişeceğimizi düşünüyoruz” diye vurguladı.