Çalışanların Yıllık izinler ne kadar
Çalışan işçilerin yılık izinler Süreleri ne nasıl olmalı Yılık izinleri Kullanması ile ilgili sizde gelen en çok sorularda biri işçi ve işveren iyi niyet kuralları içinde makul ölçülerde ve iş…
Resmi Gazete Tarihi: 03.03.2004 Resmi Gazete Sayısı: 25391
YILLIK ÜCRETLİ İZİN YÖNETMELİĞİ
İZİN HAKKININ BELİRLENMESİ VE KULLANIMI Yıllık Ücretli İzine Hak Kazanma Madde 4 — Yıllık izin süresinin ve izne hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçinin aynı işverene ait işyerlerinde çalıştığı süreler birleştirilir. Şu kadar ki, bir işverenin bu Kanun kapsamına giren işyerinde çalışmakta olan işçilerin aynı işverenin işyerlerinde bu Kanun kapsamına girmeksizin geçirmiş bulundukları süreler de hesaba katılır. Aynı bakanlığa bağlı işyerleri ile aynı bakanlığa bağlı tüzel kişilerin işyerlerinde geçen süreler ve kamu iktisadi teşebbüsleri yahut özel kanun veya özel kanunla verilmiş yetkiye dayanılarak kurulan banka ve kuruluşlar veya bunlara bağlı işyerlerinde geçen süreler de, işçinin yıllık ücretli izin hakkının hesaplanmasında birleştirilerek göz önünde bulundurulur. İZİN KULLANMA DÖNEMLERİ Madde 5 — İşveren veya işveren vekilleri, bu Yönetmeliğin 15 inci maddesinde belirtilen izin kurulu veya 18 inci maddeye dayanılarak bunun yerine geçenlere danışmak suretiyle işyerinde yürütülen işlerin nitelik ve özelliklerine göre, yıllık ücretli izinlerin, her yılın belli bir döneminde veya dönemlerinde verileceğini tayin edebilir. Bunu işyerinde ilan eder. YILLIK ÜCRETLİ İZNİN UYGULANMASI Madde 6 — İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ÜCRETLİ VE ÜCRETSİZ İZİNLER VEYA DİNLENME VE HASTALIK İZİNLERİ YILLIK İZNE MAHSUP EDİLEMEZ. YILLIK ÜCRETLİ İZİN GÜNLERİNİN HESABINDA İZİN SÜRESİNE RASTLAYAN ULUSAL BAYRAM, HAFTA TATİLİ VE GENEL TATİL GÜNLERİ İZİN SÜRESİNDEN SAYILMAZ. Yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemde bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam DÖRT GÜNE KADAR ÜCRETSİZ YOL İZNİ VERMEK ZORUNDADIR. . Madde 7 — İşçi yukarıdaki maddelere göre hak ettiği yıllık ücretli iznini, kullanmak istediği zamandan en az bir ay önce işverene yazılı olarak bildirir.
Madde 8 — İşçi yıllık izin isteminde, adını soyadını, varsa sicil numarasını, iznini hangi tarihler arasında kullanmak istediğini ve ücretsiz yol izni isteyip istemediğini yazar. Ancak, izin sıra ve nöbetleşmesini göstermek üzere söz konusu kurulca düzenlenecek çizelgeler işçinin talebi ve iş durumu dikkate alınarak hazırlanır. Aynı tarihe rastlayan izin isteklerinde; işyerindeki kıdem ve bir önceki yıl iznini kullandığı tarih dikkate alınarak öncelikler belirlenir. Yol izni alanlar bu süreyi kullanmadan işe dönerlerse, işveren bunları anılan sürenin bitiminden önce işe başlatmayabilir. İzin Süresinin Tespiti Madde 9 — İşçinin izin süresi, iznini hak ettiği tarihteki hizmet süresine ve 4857 sayılı Kanunun 55 inci maddesine göre belirlenir. İşyerinde işe başladığı günden itibaren deneme süresi de içinde olmak üzere en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir. Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez. İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden, b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden, c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden, az olamaz. ANCAK, ONSEKİZ VE DAHA KÜÇÜK YAŞTAKİ İŞÇİLERLE ELLİ VE DAHA YUKARI YAŞTAKİ İŞÇİLERE VERİLECEK YILLIK ÜCRETLİ İZİN SÜRESİ YİRMİ GÜNDEN AZ OLAMAZ.
ÜCRETİN ÖDENMESİ Madde 21 — İşveren veya işveren vekili, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye izin dönemine ilişkin ücreti ile ödenmesi bu döneme rastlayan diğer ücret ve ücret niteliğindeki HAKLARINI İZİNE BAŞLAMADAN ÖNCE PEŞİN OLARAK VERMEK VEYA AVANS OLARAK ÖDEMEK ZORUNDADIR. YILLIK ÜCRETLİ İZİN SÜRESİNE RASTLAYAN HAFTA TATİLİ, ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL ÜCRETLERİ AYRICA ÖDENİR. Abdurrahman KONYAR Özel Güvenlik Hakları Y.K. Başkanı