Çetin Güvenlik Bizim olduğumuz her yerde güven var

Çeyrek asırlık güvenlik tecrübesini teknoloji ile doğru entegre ederek riskleri öngören ve güvenlik operasyonlarını da etkin bir şekilde yürüterek müşterilerinin can ve mal güvenliğini sağlayan Çetin Group, “Bizim olduğumuz her…

Özel Güvenlik İşçi Hakları

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz Ahmet Bey, akademik ve kariyer hayatınızdan bahseder misiniz? Güvenlik sektörüyle yolunuz nasıl kesişti?

1966 yılında Kırklareli’ye bağlı Vize ilçesi Küçükyayla köyünde doğdum. İlkokulu Küçükyayla Köyü İlkokulu’nda bitirdim. Ortaokulu Vize Lisesi’nde okudum. Ardından Vize Endüstri Meslek Lisesi’ne kayıt oldum ve bu okulun da ilk mezunlarındanım. Üniversite sınavlarında Gazi Üniversitesi Fizik öğretmenliği bölümünü kazandım, ancak en büyük hayalim asker olmaktı. Bu hayalim doğrultusunda başvurduğum; Hava, Deniz ve Kara Kuvvetleri Komutanlığının hepsinde eğitim görme hakkı kazandım. Tercihimi ise deniz kuvvetlerinden yana kullandım. Birliğime katıldıktan sonra, sıradaki hayalim olan Sualtı Taarruz Komutanlığına (SAT) başvurdum. Her denizcinin hayali SAT olmaktır ve ben de çok zorlu testleri içeren SAT eğitimimi tamamlayarak 1988 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda SAT Grup Komutanlığı‘nda SAT personeli olarak göreve başladım. 1996 yılında yaşanan Kardak Krizi akabinde görev dönüşü içinde bulunduğumuz helikopterin düşmesi sonucu yaralı olarak kurtuldum ve sonrasındaki tedavi sürecimin ardından gazi unvanıyla harp malulü (GAZİ) olarak TSK’dan emekli oldum.

Bu arada üniversite eğitimimi tamamlayarak İktisat fakültesinden mezun oldum. TSK’dan emekli olduğumda henüz çok gençtim ve bir süre sonra çalışmadan, bir şeyler üretmeden öylece bir köşede durmanın bana göre olmadığını anladım. TSK’da görev yaptığım birliğimde zaten yoğun bir çalışma temposu içerisindeydim. Onun enerjisi beni sürekli çalışma hayatına yönlendiriyordu. Ardından çalışmaya karar verdim ve önce özel sektörde faaliyet gösteren bir işletmede, genel müdür yardımcılığı pozisyonuna kadar uzanan bir çalışma hayatım oldu.

Bu esnada ise ülkede güvenlik sektörü ile ilgili gelişmeleri gözlemliyordum ve çalıştığım firmada da çok başarılı bir güvenlik organizasyonu kurmuştum. Bu süreçte özellikle özel güvenlik sektöründe kaliteli ve profesyonel çerçevede sunulacak bir hizmet için pazarda epey büyük bir alan olduğunu gördüm. Çalıştığım işyeri ile karşılıklı görüşerek onların da desteğiyle özel güvenlik sektöründe hizmet vermek üzere bir şirket kurmaya karar verdim. Böylece 1998 yılında kendi özel güvenlik şirketimi kurdum. Vereceğimiz hizmetin ihtiyacı olan teknolojik donanım ve altyapıyı, gerekli kadroları, çalışanlara verilecek eğitimler ve hizmetin sunumuna kadar her şeyi önden planlamıştım.

Buradaki en büyük avantajım hizmet sektöründe hem müşteri tarafında bulunmuş olmam hem de güvenlik konusunda almış olduğum eğitimler ve yaşadığım tecrübelerimdi. Ben başarının tesadüflere bağlı olmaktan ziyade çalışmaya bağlı olduğuna inananlardanım. Bu dinamikler ile butik bir işletme olarak, iyi bir ekip ve profesyonel bir yönetim kadrosuyla çok çalışarak sunmaya başladığımız özel güvenlik hizmetlerinde yakaladığımız yüksek müşteri memnuniyeti; zaman içinde müşterilerimizden bize, temizlik, üretim destek ve personel servisi hizmetlerinde de talep olarak geri döndü. Yine güvenlikte olduğu gibi detaylı bir planlama ve dinamik bir altyapı oluşturarak sırasıyla bu hizmetleri de sunmaya başladık. Kısa zamanda yakaladığımız bu başarı bizleri başka illerde de hizmet sunma düşüncesine taşıdı. Standartları belirlenmiş bir organizasyon yapısıyla hizmet sunumumuzu ülke çapına yaymaya başladık. Güçlü organizasyon yapımız sayesinde yurt dışında da havalimanı güvenlik hizmeti verdik ve sanırım bunu başaran ilk Türk sermayeli şirketiz. Çetin Group olarak bugün, havalimanlarında, en büyüğünden en küçüğüne deniz limanlarında, stadyumlarda, hastane, site ve okullardan endüstriyel tesislere kadar hemen her ölçekteki müşterilerimize özel güvenlik, temizlik, personel servisi ve üretim destek hizmetleri sağlayan 12 bin kişilik bir grup şirketi haline geldik. Şunu hiçbir zaman unutmuyoruz, başarı devam eden bir yolculuktur, son durak değildir! Hedefimiz yüzde yüz yerli bir Türk şirketi olarak, sektörün lideri olmak ve fark yaratmaktır.

Her geçen gün gelişen teknoloji ve beraberinde yapay zeka Çetin Group’un iş yapış biçimlerini nasıl etkiledi? Çözüm ortağı olduğunuz müşterilerinizin hem hayatları hem de işletmeleri açısından can ve mal güvenliğini sağlama noktasında teknolojinin de harmanlandığı nasıl bir politikayla hareket ediyorsunuz?

Bu doğrultuda Çetin Group olarak, güvenlik sektöründe teknolojinin gücünü en üst düzeyde kullanarak müşterilerimize en ileri düzeyde hizmet sunmaya odaklanıyoruz. Özellikle yapay zekâ teknolojilerine büyük önem veriyor ve sektörde öncü olmak için sürekli olarak inovatif çözümleri ve yeni yazılımlar ile donanımları hizmetlerimize entegre ediyoruz. Yapay zekâ teknolojileri beraberinde güvenlik hizmetlerimizin daha proaktif hale gelmesine sağladı. Müşterilerimizin güvenlik ihtiyaçlarının öngörülebilir hale gelmesiyle potansiyel tehditleri önceden tespit ediyor ve müdahale sürelerimizi minimalize ediyoruz. Aynı zamanda, yapay zekâ destekli analizler sayesinde daha verimli bir şekilde güvenlik operasyonları yürütüyor ve kaynaklarımızı daha etkin bir şekilde kullanıyoruz.

Hizmet verdiğiniz alanlarda riskleri minimize etmek, yaşanabilecek olumsuz durumları henüz oluşmadan engelleyebilmek adına fiziki ve elektronik güvenlik hizmetlerinizde nasıl bir projeksiyonla aksiyon alıyorsunuz?

Güvenlik hizmetlerimizin daha proaktif hale gelmesi için yapay zekâ teknolojilerinden destek alıyoruz. Hırsızlık girişimlerini önlemek için kullandığımız; olağan dışı durumlarda Alarm Merkezimizi harekete geçiren yapay zekâ destekli Akıllı Denetim Sistemimiz ile standart kameraları gelişmiş yazılımlar ile destekleyerek akıllı hale getiren Olay Algılama ve Video Analiz Sistemimiz sektörümüzün kaynağı olan özel güvenlik görevlilerimizi destekleyen en önemli teknolojik çözümlerimiz arasında yer almaktadır. Sektörün gelişen ihtiyaçlarını doğru şekilde analiz etmek ana meselemiz olup fiziki ve teknolojik güvenlik çözümlerini entegre ediyor, 7/24 takip sağlayan Görev Yönetim Sistemimiz ile gerçek zamanlı verilere ulaşabiliyoruz.

Güvenli gelecek için bilinçli adımlar atmak adına nitelikli güvenlik personeli yetiştirmek üzere sunduğunuz eğitim faaliyetleri nelerdir?

Eğitim hem bireysel hayatımda hem de tüm şirketlerimde her zaman en önem verdiğim bir gelişim faaliyetidir. Bütün çalışma arkadaşlarım başarının son durak olmadığını bildiği için kendilerini sürekli geliştirmeyi hedeflerler. Çalışanlarımızı kariyer yolculuklarına en uygun eğitimlerle destekliyoruz. Bu sayede hem görevlerini daha verimli gerçekleştiriyorlar hem de kendileri için de katkı sunduğumuzu bilerek hareket ediyorlar. Fiziki güvenlik hizmetlerimizde görevlerinin başındaki tüm güvenlik personelimiz işimizin ciddiyetini bilir, işin disiplin ve dikkat gerektirdiğinin farkındadır. Hem personel seçme süreçlerimiz titizlikle yürütülür hem de özel güvenlik personelimiz görev yaptığı süre boyunca eğitim departmanımızda sertifika vermeye yetkili eğitimcilerimizden aldıkları eğitimler ile sürekli gelişir ve iyileşirler. Bünyemizde yer alan üç ayrı özel güvenlik eğitim kurumu bulunmaktadır. Çetin Group, sektörün kaynak ihtiyacına ve daha önemlisi nitelikli personel ihtiyacına katkıda bulunmak için tüm gelişmeleri takip etmekte ve doğru eğitim programları ile özel güvenlik personeli yetiştirmeye devam etmektedir. Eğitim faaliyetlerinde sadece şirketimizin hedeflerini de düşünmedik.

Teknolojinin baş döndürücü bir hızla geliştiği günümüzde ülkemizin kalkınması ve gelişmesi için eğitimli iş gücüne eskisinden daha çok ihtiyacımız var. Bunun bilinciyle ailemle birlikte ülkemizin gençleri için de bir şeyler yapabilmek adına bir Fen Lisesi yaptırma karar aldık ve 2018 yılında inşaatını tamamlayıp Milli Eğitim Bakanlığımıza bağışladık. Halen desteklemeye devam ettiğimiz Seval Ahmet Çetin Fen Lisesi öğrencileri gerek uluslararası yarışmalarda gerekse TÜBİTAK projeleri ve Teknofest vb. etkinliklerdeki başarıları ile bizleri gururlandırırken, ülke çapında dereceler ile yükseköğretime geçiş yapıyorlar.

Çetin Group çatısı altında bir üretim hizmeti de sunuyorsunuz, buradaki çalışmalarınızı da okurlarımızla paylaşır mısınız?

Şirketimizin lokomotifi olan özel güvenlik hizmetimiz sonrası, müşterilerimizin talepleri ile temizlik hizmetleri sunmaya başladık. O dönem organize sanayi bölgesinde temizlik kimyasalları üretmek amacıyla bir fabrika kurduk. Sonrasında gelişen olaylar bizleri kozmetik sektörüne yönlendirdi. O gün kurduğumuz o fabrika bugün Atak Farma Kozmetik olarak sektörünün en büyük ihracatçıları arasında yer alıyor. 22 yılı aşkın bir süredir, dünya çapında kozmetik ve güzellik endüstrisinde en iyi bilinen birçok marka da dahil olmak üzere, küçük bir çevrimiçi perakendeciden büyük bir kozmetik distribütörüne kadar dünyanın dört bir yanındaki birçok müşteriye özel etiket/ OEM hizmeti vermeye devam ediyoruz. Ayrıca, eğitimini Almanya’da tamamlayan ve uluslararası bir şirkette çalışan oğlum da ülkesine dönme davetimi geri çevirmeyerek, 2017 yılında mobilya sektöründeki faaliyetlerini büyütmek istediğimiz Çemobsan şirketimizin başına geçti. Bu şirketimiz de sürgü sistemleri, bağlantı elemanları ve mobilya aksesuarları üretiminde büyüme ivmesini sürekli yükseltmiş durumdadır. Kuruluşumuzdan itibaren, yenilikçi ve kaliteli ve müşteri odaklı üretim yapma bilinci sayesinde, hem sektörde küresel bir oyuncu olma hem de ülke ekonomisine katkımızı artırma hedefiyle çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

Üretim işletmelerimizin bulunduğu Çerkezköy’de; bölgenin ihracat potansiyelini tüm dünyaya yaymak, Trakya’nın hızla yaklaşan su problemi gibi birçok önemli sorunu dile getirmek ve çözüm bulmak adına, sadece sanayileşme değil, sürdürebilirlik, eğitim ve birçok alanda bölgemizin gelişimine katkıda bulunmak adına 2022 yılında yapılan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinde aynı hedeflere inanan bir grup üye arkadaşımızla beraber aday olduk ve oda üyelerimizin de takdiri ile seçimleri kazanmış olduk. 7 bin üye, 4 büyük organize sanayi bölgesi ve 2 ihtisas organize sanayi bölgesine hizmet veren Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda görev alan tüm arkadaşlarımızla birlikte yukarıda bahsettiğim hedefler doğrultusunda çalışmaya gurur ile devam ediyoruz.

Özel Güvenlik Hakları 

Abdurrahman KONYAR