CHP asgari ücretteki vergi yükünün kaldırılması için kanun teklifi verdi

CHP, asgari ücretliler için kanun teklifi verdi. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın verdiği kanun teklifi ile asgari ücretten alınan her türlü prim, vergi ve yasal kesintinin kaldırılması ön görülüyor. Kaynak…

Özel Güvenlik İşçi Hakları

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, asgari ücretten alınmakta olan her türlü vergi, prim ve yasal kesintinin kaldırılması için Kanun Teklifi verdi. Tanal, “Emeği ile hayatını devam ettiren kişinin, sosyal ve insani bakımdan asgari bir yaşam sürdürebilmesi için, asgari ücrette yapılan yasal kesintilerin tamamen kaldırılması gerekmektedir” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, asgari ücretli vatandaşların refah düzeyinin artırılması için 4857 Sayılı İş Kanunu’nda değişiklik yapılmasını teklif etti. Asgari ücret ile hayatını idame ettirmeye çalışan vatandaşların omuzlarındaki yükü azaltmak için vergi, prim ve yasal kesintinin kaldırılması isteyen Tanal, şunları söyledi:

“Asgari ücret işçinin emeği karşılığında verilebilecek en düşük ücrettir. Buna rağmen, asgari ücret üzerindeki vergi yükü oldukça fazladır. 2009 yılı itibariyle Brüt asgari ücret 2.558,40-TL olmasına rağmen işçinin eline geçecek net miktar 1.829,03-TL’dir. Bekâr olanlar için net ücrete asgari geçim indirimi olan 191,88-TL eklendiğinde ise 2.020,91-TL, Türkiye’de bekâr ve asgari ücretle çalışan kişinin bir aylık toplam geliri olmaktadır. Asgari ücretli her bir işçiden;

-sigorta işçi primi işçi payı 358,18-TL,

-işsizlik sigortası primi işçi payı 25,58-TL,

-gelir vergisi 326,20-TL

-damga vergisi 19,42-TL olarak kaynakta kesilmektedir.

Yani bir işçinin ücreti henüz cebine girmeden 729,38-TL kesilerek kendisine ödenmektedir. Oransal olarak düşünüldüğünde, işçinin brüt maaşının yaklaşık %40’ı yasal kesintilere gitmekte iken yalnızca geriye kalan %60’ı kendi cebine girmektedir. Üstelik alınan tek vergi ve prim ödemeleri bunlar da değildir. İşçiden yapılan yasal kesintilere ek olarak, asgari ücretle işçi çalıştırmakta olan işverenler de brüt asgari ücret olan 2.558,40-TL üzerinden oransal olarak hesaplanan 396,55-TL sigorta işçi primi işveren payı ve işsizlik sigortası işveren payı olarak 51,17-TL ödeme yapmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nde asgari ücretle çalışmakta olan, bekâr ve 18 yaşını doldurmuş olan her birey için işçi ve işverenden yapılan toplam yasal kesinti ile alınan ödemelerin toplamı 1.177,10-TL’yi bulmaktadır. İşçinin aldığı ücretin ise, asgari geçim indirimi de eklendiğinde, yalnızca 2.020,91-TL olmaktadır. Asgari ücret üzerindeki bu vergi yükünün kayıt dışı istihdamı artırma riski olduğu da gözetilmeli ve bu yük kaldırılmalıdır.” Tanal’ın verdiği Kanun Teklifi metni ise şöyle;

4857 SAYILI İŞ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 4857 sayılı İş Kanununun “Asgari Ücret” başlıklı 39. Maddesinin ilk fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir:

 “Komisyon tarafından belirlenen asgari ücret her türlü vergiden, harçtan, prim ödemesinden ve yasal kesintiden muaftır.”

MADDE 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.