DHMİ de çalışan özel güvenlik görevlilerin güvenlik-iş sendikası rahatsızlığı
Dalaman Havalimanında faaliyet gösteren bir özel güvenlik firması çalışanlarının sendikaya üye olmalarının ardından işlerine son verildiği ve baskı gördükleri ileri sürüldü.
Sendikanın şube başkanı, işten çıkarılan güvenlik görevlisi ve sendika üyeliğinin ardından görev yerleri değiştirilen 2 işçi, duruma tepki gösterdi.Dalaman Havalimanı’ndaki bir özel güvenlik şirketinde 18 Mayıs tarihinde çalışmalar yapmaya başladıklarını söyledi. Çalışmaların başlamasının ardından Haziran ayının ilk haftası itibari ile yüzde 40 sayısına ulaştıklarını dile getiren Çalkaya, sendika çalışmalarının başlamasının ardından şirket yetkilileri tarafından üye yaptıkları çalışanların üzerinde baskı kurulmaya başlandığını öne sürdü.
Çalışanlara sendikadan istifa etmeleri yönünde telkinlerde bulunulduğunu ve 12 yıldır aynı şirkette çalışan şef konumundaki ilk üyelerinin sendikal faaliyet içinde olması nedeni ile işten çıkarıldığını savunan Çalkaya; “Çalışanlar ‘ikna odalarına’ alınarak sendika üyesi olup olmadıkları araştırıldı, istifa etmeleri telkinin de bulunuldu. İstifalarımız da oldu ama biz sayımızı tamamladık. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurumuzu yaptık. İlk üyelerimizden Onur Duru isimli arkadaşımızı, geçen ay işten çıkardılar. 12 yıldır orada şef konumunda çalışan arkadaşımızı tazminatsız şekilde işten çıkardılar. Biz bununla ilgili iş iade davasını açtık. Son olarak sendika üyesi 2 arkadaşımızın da tayinini Ankara’ya çıkardılar. Bu arkadaşlarımızdan sendika ile ilişkilerinin kesilmesi istenmiş. Arkadaşlar, sendikal mücadelelerine devam edeceklerini söylemelerinin ardından personel ofisine çağırılmış ve Ankara’ya tayinlerinin çıktığı söylenmiş. Şuan güvenlik şirketi ile iş ilişkisi bitmediği halde arkadaşlarımız havalimanına alınmıyor. Sendikal faaliyetlerin engellenmesi Türk Ceza Kanuna göre suçtur. Biz savcılığa gerekli başvurumuzu yaptık. Biz buraya iş barış ve huzurunu sağlamak için geldik. İlk üyemiz işten çıkarıldı. Şuanda tespit edebildikleri kişilere dokunuyorlar. İnsanları iş ve aş korkusu ile tehdit ederek sendikalaşmanın önüne geçmek istiyorlar.” ifadelerini kullandı.
“Suç duyurusunda bulunduk”
Dünyada 1800’lü yıllardan bu yana süre gelen sendikal anlayış olduğunu söyleyerek, özel güvenlik görevlilerinin haklarını korumak için mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.
E-Devlet üzerinden oluyor. Bireysel olarak herkes çağırılarak, baskı ve tehdit yoluyla sendikadan istifa ettirilmeye çalışıldı. İstifa ettiklerini gösteren ekran görüntüsü dahi talep edildi. Sendikanın bir hak olduğunu söyleyen ve bu baskıların karşısında duran arkadaşlarımız özlük hakları iyileştirilmeden aynı şirketin Ankara’daki bir projesine görevlendirildi. İş Kanuna göre bunun geçerli olabilmesi için işçinin yazılı muvafavatı gerekiyor. Dalaman noterliğinden bir ihtarname göndererek yapılan esaslı değişikliği kabul etmediğimizi bildirdik. Gidip sözlü söylediğimizde ‘tamam o zaman işten çıkarırız’ gibi pervasızca bir davranış içerisine girdiler. Her işçiyi odaya çekip sendikadan istifa etmeleri söylendiğinde burada hakkını savunmak isteyenler bu durumu tutanak altına aldılar. Bunların hepsinden bahseden Ortaca Adliyesi’ne suç duyurumuzu yaptık. Burada ana suç sendikal faaliyetlerin engellenmesi, diğeri de tehdit bu da ağır bir suçtur. Çünkü burada zorla sendikadan istifa ettirmeye ilişkin bir takım fiiller yapıldı. Bu baskılara boyun eğmeyen Onur Duru adlı güvenlik görevlisi tuvalet kağıdı kullanma talimatına uymadığı gerekçesi ile işten çıkarıldı. Biz özel güvenlik görevlilerinin haklarını korumak için varız. Buraya gelerek yazışmalarımızı yaptık. Biz bu sürecin takipçisi olacağız. Dünyada 1800’lü yıllardan bu yana süre gelen sendikal anlayış var. Bu sendikal anlayışın önünde nice büyük firmalar duramamış, şirket burada maliyetleri düşündüğü için ve sendikayı kendi şirketinde istemediği için bu yollara başvurmaktadır ama biz sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.
– “Sendikaya üye olduktan 10 gün sonra işten çıkarıldım”
12 yıldır Dalaman Havalimanı’nda çalışan tek çocuk babası Onur Duru, 2006 yılında şirkete girdiğini ve son olarak güvenlik şefi pozisyonunda görev yaptığını belirtti.
Sendikal faaliyetlerde bulunmadan önce 12 yıl çalıştığı şirketi ile herhangi bir sorun yaşamadığını söyleyen Duru; “Sendikaya 18 Mayıs’ta üye oldum. Bir şeylerin ters gittiğini düşünüyordum. Maaşlarımıza zam yapılmıyordu. Güvenlik şefi olarak askeri ücret alıyordum. Bir çare aramak zorunda kaldık. Sendika üyeliğinin ardından işten çıkarılma sebebim tebliğ-tebellüğ imzası nedeni ile oldu. Havalimanlarında tuvaletlerde kullanılan z peçetenin güvenlik personeli tarafından alınıp başka bir yerde kullanılmamasına yönelik bir tebliğ-tebellüğ idi. Daha sonra genel müdürümüz ile görüştüm, müdürümüz sendikal faaliyetler hakkında sorular sordu ve telkinlerde bulundu. Sendikadan istifa etmem istendi. Ardından 60 personelin katıldığı bir toplantı yapıldı. 2 gün sonra 60 kişilik personelin 28’inin peçete tebliğ-tebellüğ imzasını atmadığı gerekçesi ile bana rapor yazıldı. Tutanak tutuldu. Tutanakta, ‘z peçetenin güvenlik personeli tarafından kullanılmaması gerektiğine yönelik tebliğ-tebellüğ işlemini personellere yapmadığınız tespit edilmiştir’ denilerek savunma istendi. Ayrıca şirket malına zarar vermekten savunma istendi. Ve daha sonra tazminatsız işten çıkarıldım. 12 yıl sorun yaşamadım, sendikaya üye olmamın ardından 10 gün içerisinde tutanağım, raporum, disiplin kurulum oldu ve en ağır ceza ile cezalandırıldım.” diye konuştu.
Onur Duru
– “Bayram öncesi sürpriz oldu”
12 yıldır şirkette güvenlik görevlisi olarak çalışan 2 çocuk babası Şahin Olgun, “Ramazan bayramı öncesi şirketim sürpriz yaptı.” diyerek durumu eleştirildi.
Sendikal faaliyetlerin içerisinde yer aldığı öğrenilince kendisine ve arkadaşlarına amirleri tarafından baskı yapıldığını iddia eden Olgun; “Neden sendika üyesi olduğumuz soruldu, E-Devlet şifresinden bizim üyelik bilgilerimizi görmek istediler. Toplantının ardından biz sendikadan vazgeçmeyince Ankara’ya tayinimizin çıktığı söylendi. 12 yıl Dalaman Havalimanında çalıştım. Sendikanın bize faydası olmayacağı söylenerek istifa etmem istendi.” dedi.
Şahin Olgun
– “Ailem dahi arandı”
2 yıldır Havalimanında çalışan 2 çocuk annesi Güldan Görmez ise şunları kaydetti; “Sendika faaliyeti başlamadan önce bir sıkıntı yoktu, sonra bizleri tek tek odalara çekerek neden bu işe kalkıştığımızı sordular. Ailemi dahi arayarak, ‘bana yardımcı olduklarını ve kışında orada çalışmamı sağladıklarını, neden böyle bir işin içine girdiğimi’ söylediler. Sendikadan istifa ettiğime dair yazı göstermem istendi. Haklarımdan vazgeçmeyince, Ankara’ya tayinimin çıktığını söylediler. Sendika yüzünden olduğu bariz belli. Şimdi normal vardiyama gidiyorum ama içeri alınmıyorum. Bizim işimizin feshi olmadı ama içeri alınmıyoruz.”
Güldan Görme
NOT Bazı sendika yönecilerin hakkında çeşitli olaylar vardı.DHMİ yönetimi hükümet yakın olan olan Hak-iş sendikasına içinmi böyle yapıyor ?