Erzincan ve Kayseri'de Çiftay altın madeni işçileri hakları için şantiyeye kapandı
Erzincan ve Kayseri'de Kanada merkezli Anagold şirketine bağlı taşeron Çiftay altın madeni işçileri, ücret ve izin haklarının gasbedilmek istenmesine karşı kendilerini şantiyeye kapattı.
Cihan ÇELİK İstanbul
Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeni faaliyeti yürüten Kanada merkezli Anagold şirketine bağlı taşeron Çiftay altın madeni işçileri ve Kayseri Demirli şantiyesi işçileri ücretlerinin düşürülmesine ve izin hakları için direniş başlattı. Taşeron olarak çalışan işçiler, şirketten dün 16.00-24.00 vardiyası işe çıkmayacak mesajı gelmesi ve şantiyedeki işçilerin de zorla ücretsiz izne gönderilmek istenmesi üzerine şantiyeye kapandı. İşçiler mesaili sistem nedeniyle düşen ücretlerinin artırılmasını, izin haklarının düzenlenmesini, sendika haklarının tanınmasını istiyor.
"AĞIR ŞARTLARDA ÇALIŞIYORUZ, DAYATILAN ÜCRET KABUL EDİLEMEZ"
İliç şantiyesinde çalışan Çiftay altın maden şirketinde operatör olarak çalışan Mehmet Ali Uysal, Evrensel'e yaşanan süreci ve taleplerini anlattı. Kayseri'de 400'e, İlyiç'te 600'e yakın işçinin çalıştığını belirten Mehmet Ali Uysal, 2 vardiya, sekiz saat ve mesai ile çalıştıklarını ancak 1 Nisan'da 3 vardiya sistemine geçilmesi sonucu mesai ücretlerinin kesildiğini ve gelirlerinin düştüğünü dile getirdi. Uysal, ağır çalışma koşulları altında çalışan işçilerin ücretlerinin 4 bin liraya düşürülmesinin kabul edilemeyeceğini ve şirketin şoförlere, operatörlere ve işçilere ayrı ayrı yaptığı zammın da yeterli olmadığını dile getirdi. Uysal, "Sürekli tozun içerisindeyiz, kimyasalın içindeyiz. Yarım saat yemek molası veriyorlar. Bir tas çorba veriyorlar. Maden işçilerine bir yoğurt verilir onu bile vermiyorlar. Dinlenme molamız yok. Sülfür yüklüyoruz, ağır şartlarda çalışıyoruz. Sülfürü yakan bir fabrika var burada. Biz bu kimyasalı, tozunu, dumanını soluyoruz. Bu kadar ağır şartlarda çalışmaya dayatılan bu ücret yeterli değil. Kabul etmiyoruz" diye belirtti.