Flormar direnişi sürüyor: İşçilere destek veren çalışanlar da işten çıkarıldı

Dünyaca ünlü kozmetik markası Flormar'da 120 kadın işçi, sendikal örgütlenme nedeniyle işten atılan arkadaşlarının işe iadeleri için direnişlerini sürdürüyor

Özel Güvenlik İşçi Hakları

Flormar, Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki fabrikada çalışan çoğu kadın 115 işçiyi Petrol-İş Sendikası’nda örgütlenmeye başladıktan sonra işten çıkarmıştı.

İşçilerin fabrika önünde başlattığı eylem bugün 12. gününde.

BBC Türkçe’den Berza Şimşek’e konuşan işine son verilen işçilerden biri olan Zuhal Aktaş, şirkette yaşadıkları adaletsizlikler sonucu sendikada örgütlenmeye başladıklarını söyledi.

11 yıl sonra boyunca çalıştığı işinden çıkarılan Fatma Atılgan da “Biz haklarımızı istiyoruz. Sonuna kadar da çabalayacağız” ifadelerini kullandı.

‘Eylemdeki işçilere destek veren çalışanlar da işten çıkarıldı’

İşçilere destek olmak için fabrika önünde olan Petrol-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz de Ocak ayında fabrikada sendikalaşma sürecinin başlamasından itibaren şirkette sorunların baş gösterdiğini, Çalışma Bakanlığı’ndan işyerinde yetkili sendika olduklarına dair onay almalarının ardından da işten çıkarmaların başladığını anlattı:

“İşyerinde yasal çoğunluğu sağladıktan sonra da işverenin ilk tepkisi, sendikalı olan ve sendikalı olduklarını duyduğu, gördüğü, inandığı arkadaşları işten çıkarmak oldu. Bu Mart’ın sonunda başladı, Nisan’da da devam etmiştir.”

İşten çıkarılan arkadaşlarına destek olan işçilerin de işine son verildiğini söyleyen Akyüz, “Flormar Ramazan’ın birinci gününde sadece arkadaşlarına alkışla destek veren, selam veren 70’e yakın arkadaşı işten çıkarmıştır. Ramazan’ın 1’i itibariyle hemen hemen her gün fabrikadan işçi çıkarmıştır” dedi.

Sendikanın verdiği bilgiye göre, sendikalaşma süreci başladığından beri işten çıkarılan ya da istifaya zorlanan işçilerin sayısı yaklaşık 120’ye ulaşmış durumda.

‘Eylemdeki işçilere destek vermek suç’

Eylemdeki arkadaşlarına destek verdiği için istifaya zorlanan işçilerden biri olan Merve Atmaca, sabah saatlerindeki mola sırasında arkadaşlarına destek için alkış tuttuklarını, aynı gün istifaya zorlandıklarını ifade etti:

“Çağırdılar, çıkış vereceklerini söylediler. Sonra onlara (eylemdeki işçilere) mesai saatleri içinde destek vermemizin suç olduğunu söylediler. ‘Ya üretimde çalışın’ dediler. Başka bir alanda… ‘Ya da istifanızı verin’ dediler. Ben de içeride çalışabileceğim bir bölüm olmadığı için istifa etmeyi tercih ettim. İstifamı verdim, çıktım.”

Firmadan ‘yasal olmayan eylem’ iddiası

BBC Türkçe’nin röportaj talebini reddeden Flormar’ı bünyesinde bulunduran Kosan Kozmetik, yaptığı yazılı açıklama ile “hiçbir yasal dayanak olmaksızın ve çalışma kanununa aykırı biçimde iş durdurma, işyerini işgal etme, üretimi durdurma, iş başında olan çalışanları yasa dışı eyleme teşvik etme ve hatta şiddet kullanma gibi girişimlerde bulunduklarını” iddia etti.