Günlük mesai 6 saate planladıklarını açıklayan hükümet, emeklilik vb. standartlarda da yeni düzenlemeler geliştiriyor.
Dünya genelinde yapılan pek çok araştırma 50 saatin üzerindeki çalışma saatlerinin insan sağlığı açısından riskli olduğunu ortaya koyuyor. Geçtiğimiz günlerde 600,000 kişi genelinde yapılan yeni bir araştırma gösterdi ki;
Özel Güvenlik İşçi Hakları
ortalama 55 saat çalışanların, 35 ila 40 saat çalışanlara göre; kriz geçirme riski yüzde 33 daha fazla. Araştırma sonuçlarını inceleyen İsveç hükümeti de bunun üzerine, mesai saatlerinde düzenlemeye gitti. Çalışma saatlerini günlük 6 saate indirmeyi planladıklarını açıklayan hükümet, emeklilik vb. standartlarda da yeni düzenlemeler geliştiriyor.
Stockholm kuruluşlu Filimundus şirketi CEO'su Linus Feldt “8 saatlik çalışma süresi, düşünüldüğü gibi etkili bir çalışma vaad eden bir süre değil. Belli bir iş üzerinde odaklanmamız gerektiğini düşünürsek, 8 saat boyunca bunu sürdürmek büyük mücadele. Bununla başa çıkabilmek için molaları çoğaltarak iş gününü daha verimli hale getirdik" açıklaması yaptı. Filimundus, geçtiğimiz yıl 6 saat mesaisine geçen şirketlerden olmuştu ve Feldt, eski sistemlerini hiç mi hiç özlemediklerini söyledi. "Tüm çalışanlar özel hayatları olan, aileleriyle vakit geçirmek, kendine kaliteli zaman ayırmak isteyen insanlar. Bu yüzden iş hayatıyla özel hayatı doğru dengelemek lazım."
Şubat ayında yeni mesai saatleri uygulamasını denemeye girişen bir diğer kurum da, Gothenburg'daki bir emekli ve yaşlı bakım evi oldu. uygulamaya geçen bakım evi, 2016 yışına kadar bu saatleri sürdürüuyor olacak ve bu sırada çalışanların performansları ve yeni saat uygulamasının faydalarını gözlemleyecekler.The Guardian’da yer alan haberine göre, şimdilik bakım evi personelinin gün içindeki çalışma şevki ve morallerinde artma görülmekte. Üstelik bu gelişme sadece moralman ve manevi olarak gözlenmekle kalmayıp, aynı zamanda fiziksel sağlığı da etkiliyor. Kalp krizi, yaşam süresi ve akıl sağlığı gibi durumları da olumlu etkiler nitelikte.
İşe erken başlamak da vücudu yoruyor.
Çalışma saatleri ile birebir ilgili bir diğer konu ise, işe başama saatleri. Normal standartlarda 09.00 olan başlama saatlerini de, çalışanlar için erken olduğu görüşü hakim. Oxford Üniversitesi Uyku ve Nörolojik Bilimler Enstitüsü Uzmanı Paul Kelley, toplumun uykusuzluk ve az uyuma gibi sorunlardan muzdarip olduğunu ve sabah 09.00 akşam 17.00 sistemin vücut biyolojik saatine uymadığını söyledi. "Çalışanlar, sabah 10.00'da işe başlamalılar. Herkes uykusuzluktan muzdarip ve 24 saatlik dilimi değiştiremeyeceğmize göre bu saatlerde değişikliklere gitmeliyiz
GOTHENBURG BAŞLADI İsveç'in Gothenburg kentinde bazı işletmeler altı saatlik çalışma mesaisini başlattı. Bu haftada 30 saatlik çalışma anlamına geliyor. Türkiye'de çalışma bakanlığı verilerine göre haftalık mesai saati 45 saat. OECD verilerine göre, Türkiye'de çalışanlar yılda ortalama 1832 saat çalışıyor. İsveç'te yılda ortalama 1609 saat çalışılıyor. Kıyaslama yapıldığında, dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de haftalık çalışma saati 47 saat. İsveç'te işsizlik oranı ise yüzde 6,4 seviyesinde. Türkiye'deki işsizlik oranı yüzde 9,6. TOYOTA 13 YIL ÖNCE GEÇMİŞTİ
Japon otomobil devi Toyota, uygulama genel anlamda tartışılmaya başlamadan 13 yıl önce 6 saatlik mesaiyi devreye soktu. Stockholm'daki birçok işletme de günde altı saat çalışıyor. Uygulama geliştirme şirketi Filimundus'un CEO'su Linus Feldt, daha önce verdiği röportajların birinde, "Sekiz saatlik çalışma mesaisi herkesin düşündüğü kadar verimlilik değil" dedi. FORTUNE: ABD DERS ALMALI Fortune dergisinde yer alan bir analizde, ABD hükümetinin İsveç'in bu kararından önemli dersler alması gerektiğini yazdı.
Dünyada kim ne kadar çalışıyor? Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD'nin verilerine göre, yıllık ortalama çalışma saatleri temel alındığında kuruluşa üye ülkeler arasında en az Hollandalılar, en çok da Meksikalılar çalışıyor. Türkiye de yıllık çalışma saatleri yüksek olan ülkeler arasında. Buna göre, 2013 itibariyla Hollanda'da bir işçi yıllık ortalama 1380 saat çalışıyor. Bu rakam skalanın diğer ucundaki Meksika için 2237. Türkiye'de ise işçilerin yıllık ortalama çalışma saatleri 1832 saat olarak tespit edilmiş. Yıllık ortalama çalışma saatleri, bir yıl içinde çalışılan saatlerin istihdam edilen çalışan sayısına bölünmesiyle elde edilen bir veri. Buna tam zamanlı ve kısmi süreli çalışmalar, fazla mesailer de dahil. OECD, bu verilerin zaman içinde oluşan trendleri belirlemek için kullanıldığını, hesap yöntemi farklı olduğu için herhangi bir yıl içinde verilen iş sürelerinin ortalaması olarak algılanmaması gerektiğini vurguluyor. En çok ücretli izin Fransa'da İngiltere'deki Ekonomik ve Siyasi Araştırma Merkezi (CEPR) tarafından yapılan bir araştırmaya göre ise, Avrupa'da en çok ücretli izin yapanlar Fransızlar. Fransızların yılda 30 gün ücretli izin hakkı bulunuyor. Bu rakam İngiltere'de 28, Danimarka ve İsveç'te 25, diğer Avrupa ülkelerinin çoğunda da 20 gün düzeyinde. Japonya'da çalışanlar yılda sadece 10 gün ücretli izin alabilirken, ABD'de işverenlerin ücretli izin vermek gibi bir zorunluluğu bulunmuyor.