Güvenlik İnsani bir ihtiyaçtır!
Konya ili Karatay ilçesi Mar- San Sanayi sitesindeki kereste ve dekorasyon atölyesinde yangın çıkmıştı. Büyük şehir belediyesine ait 30 itfaiye aracı, 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’na ait araç, ilçe belediyelerin…
Yangının söndürülmesinin ardından çalışmalara başlayan polis ekipleri, sanayi sitesinde bulunan güvenlik kameralarını incelemeye almıştı! Görüntüleri izleyen ekipler, yangının çıktığı iş yerinden, yangın çıkmadan kısa süre önce sanayi sitesinin özel güvenlik görevlisi A.B.’nin ayrıldığını, polis, bunun üzerine A.B.’yi gözaltına almıştı. A.B. polisteki ifadesinde suçunu itiraf ettiği, yangının çıktığı iş yerindeki hızar makinesinde odun kestiğini, çıkan kıvılcımların ağaç parçalarını tutuşturduğunu, alevleri görünce de paniğe kapılıp kaçtığı, alevlerin büyümesi ve arasında kalan forkliftin de patlaması ile birlikte yangın kontrol dışına çıktığı öğrenildi. A.B.’nin yanan iş yerinden ayrıldıktan sonra polisi arayarak yangın ihbarında bulunduğu, ifadesi tamamlanan A.B. ‘genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması’ suçundan adliyeye sevk edildiği bilgilerine şimdilik sahip bulunuyoruz. 2016 yılında aynı sitede bir yangın çıktığını ve büyümeden kontrol altına alındığı da bir gazeteci olarak buradan sadece hatırlatmak isterim!
Özel güvenlik şirketleri nasıl kurulur, özel güvenlik görevlilerinin yetki ve sorumluluk alanları nelerdir, kanun maddesine kabaca bir bakalım. 10.6.2004 tarihli ve 5188 sayılı yönetmelik, Özel Güvenlik Hizmetlerine dair kanunun uygulanmasına yönelik usul ve esasları düzenlemektir. Bu Yönetmelik, 5188 sayılı Kanun kapsamında özel güvenlik şirketi izninin verilmesi.. Özel güvenlik şirketlerine ve özel eğitim kurumlarına faaliyet izni verilmesi.. Özel güvenlik görevlilerine çalışma izni verilmesi.. Özel güvenlik eğitiminin niteliği, müfredatı, eğiticilerde ve eğitim merkezlerinde aranacak şartlar ve eğitim sonucu yeterliliğin belirlenmesi ve Özel güvenlik hizmetlerinin denetlenmesi ve diğer hususları kapsamaktadır. İçişleri Bakanlığı’nın yürütücülüğünde, her ilde valinin atayacağı bir vali yardımcısının başkanlığında, il emniyet müdürlüğü, il jandarma komutanlığı, ticaret odası ve sanayi odası başkanlığı temsilcilerinden oluşan özel güvenlik komisyonu, yetkilidir. Özel güvenlik şirketlerindeki yöneticiler, alarm izleme merkezlerinde, konut, işyeri ve tesislerin güvenliğini sağlamak amacıyla, özel güvenlik görevlilerini emir ve komuta etme, alınacak güvenlik tedbirlerini, bunların yerini, sırasını ve zamanını belirleme ve değiştirme yetki ve sorumluluğuna sahip olan yöneticiler ile özel güvenlik eğitim kurumlarında eğitimden sorumlu olan kişilerdir.
İnsan ihtiyaçlarını Maslow şu şekilde ifade etmektedir; Fizyolojik İhtiyaçlar, Güvenlik İhtiyaçları, Ait Olma ve Sevgi İhtiyacı, Saygı İhtiyacı ve Kendini Gerçekleştirme İhtiyacı! İnsan kademeli olarak bu ihtiyaçlarından birini gerçekleştirmeden bir diğerine geçemez! Yani, Bir insan, Fiziksel ihtiyaçları olan açlık, susuzluk ve barınma ihtiyacını gidermeden güvenlik, sevgi, saygı ve ait olma ihtiyacını karşılamayı düşünemeyecek ve böyle bir gereksinim de duymayacaktır. Uzmanlar, insanların yaşamlarını sürdürmesi için en çok karşılanması gereken ihtiyacın fiziksel ihtiyaçlar olduğunu da bildirmektedir. İnsanlar yaşamları boyunca fiziksel ihtiyacını gidermek için çalışmak ve çaba sarf etmektedir. Fiziksel ihtiyacı gidermiş olan bireyler ise Güvenlik ihtiyacını talep etmeye başlayacaktır. Peki, Güvenlik ihtiyacı nedir? Güvenlik ihtiyaçları, dış faktörlerden korunma ve emniyet içerisinde, yaşamak ve bulunmak demektir. Güvenlik ihtiyacı, korku ve endişeli bir durumda kalan insanın çözüm yöntemleri bulmaya ve bu durumla baş etmeye çalışması ile ortaya çıkmaktadır. Belirsiz ve güvenli olmayan durumlarda, insanın fiziksel ve psikolojik olarak da gelişimsel açıdan zarar gördüğünü de söyleyebiliriz.
Mar-San Sanayi sitesindeki işletme sahibi iş adamlarımız, fiziksel ihtiyaçlarını giderdikten sonra, sahip oldukları işletmelerinin korunması ve güvenliğinin de sağlanması için özel bir güvenlik şirketi ile karşılıklı olarak bir sözleşme imzalamışlar. İnsan ve hayatın akışı gereği çok doğal ve olması gereken şeylerdir! Peki, fiziksel ihtiyaçlarını karşılamış bir işletme sahibi güvenlik ihtiyacı hissederken, almış olduğu ücretlerle, fiziksel ihtiyaçlarını dahi karşılaması mümkün görünmeyen güvenlik görevlisi bir insan ne yapacaktır? Firmalar ve kurumlarımız güvenlik görevlilerinin daha ucuz olması için Özel Güvenlik şirketleri ile fiyat indirimi değil de, neden almış oldukları hizmetin niteliği ve kalitesinin pazarlığı yapmamaktadır? Bir iletişimci ve gazeteci olarak, sorulması ve sorgulanması gereken konu tam da burasıdır! Güvenlik görevlisi, çalışma saatleri çerçevesinde tabii ki fiziksel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için alternatifler üretmeye çalışmıştır. Doğal olarak ve insani bir şekilde! Yani buradaki güvenlik görevlisi de insani olarak fiziksel ihtiyaçlarını gidermek için odun kestiğini ifade etmektedir! Kendisinin fiziksel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan, güvenlikle ilgili bir dergi veya kaygıyı da hissetmeyen bir güvenlik görevlisi, nasıl bulunduğu yerin veya çalışmakta olduğu işletmelerin güvenliğini düşünebilecektir?! Tabii ki çok zor diye düşünüyorum!