Her yıl 15 bin işçi ölüyor
CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de ortalama 100 bin ile 300 bin arası çalışanın meslek hastalığına yakalandığını, her yıl ortalama 15 bin işçinin meslek hastalıklarına bağlı olarak hayatını kaybettiğini belirtti.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Gürer’in soru önergesini yanıtladı. Türkiye’de meslek hastalıklarına karşı alınan önlemlerin yetersiz kaldığına dikkat çeken Gürer, “Meslek hastalıkları ile ilgili tedavi veren sadece iki hastane mevcut” dedi.
Öte yandan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre bu yılın ilk 6 ayında 840 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Haziranda ise en az 124 işçi, patronların almadığı önlemler nedeniyle yaşanan kazalarda can verdi. Bu işçilerin 6’sı çocuk, 17’si kadın ve 13’ü de göçmen. Ölümler en çok tarım, inşaat, belediye/genel işler, taşımacılık, enerji, kimya, tekstil, ticaret/büro, madencilik ve metal işkollarında gerçekleşti. Ölenlerin 1’i (yüzde 0.8) sendikalı işçi, 123 işçi ise (yüzde 99.2) sendikasız.
Gerçekleşen iş cinayetleri sayısına bakıldığında yıllık ortalama 1700 civarında olan işçi ölümleri sayısı OHAL ilanı sonrası yüzde 15 artarak 2000’lere ulaştı.