HÜKÜMET YÜZ BİNLERCE SURİYELİ İŞBAŞI YAPACAK KENDİ HALKI İŞSİZ HANGİ AKLA HİZMET

HÜKUMET KENDİ VATANDAŞ'NA İŞ BUL SONRA BAŞKALARIN SORUNA BAK

Özel Güvenlik İşçi Hakları

Türkiye yaklaşık 3 yıldır savaştan kaçan Suriyelilere ev sahipliği yapıyor. Suriyelilerden önemli bir bölümünün ilk etapta barınma merkezlerinde hayatlarına devam ettiğini gördük. Ancak bir süre sonra barınma merkezlerinden çıkarak şehirlerde kendilerine yaşam alanları bulmaya başladılar. Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü’nün verilerine göre Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde 900 bine yakın Suriyeli yaşıyor. 219 bin civarında Suriyeli ise barınma merkezlerinde hayatlarını sürdürüyor. Toplamda 1.1 milyondan fazla Suriyelinin ülkemizde bulunduğunu görüyoruz.

Kamplarda yaşayan Suriyeliler için pek çok faaliyet yürütülüyor. Sağlık hizmetlerinden, spor alanlarına, eğitim hizmetlerindenibadethaneye kadar pek çok konuda mültecilere önemli hizmetler sunuluyor. Geçici barınma merkezleri içerisinde en yüksek nüfus 25.530 Suriyelinin bulunduğu Şanlıurfa Akçakale’de. Akçakale’yi Kilis Elbeyli 23.730, yine Şanlıurfa Ceylanpınar 20.197 Suriyeli ile takip ediyor. Fakat belki de asıl sorun kamp dışındakiler. Kampın dışında hayatlarını sürdürmeye çalışanSuriyeliler hem barınma merkezlerinde sunulan hizmetlerden yararlanamıyorlar, hem de toplumun bazı kesimlerince farklımuamelelere maruz kalabiliyorlar. Diğer yandan yoksulluk riski ile karşı karşıyaoldukları ve kaybedecek hiçbir şeyleri de olmadığı için gündelik hayatta çok zor durumlara düşebiliyorlar. Barınma merkezlerindeki Suriyeliler için yürütülen pek çok hizmete karşın, kamp dışındaki Suriyeliler için yürütülen tek hizmet ne yazık ki kayıt altına almaya çalışma oluyor.

Edinilen bilgilere göre çıkarılacak yönetmelik uyarınca ikamet tezkeresi alan Suriyeliler Çalışma Bakanlığına çalışma izni için başvurabilecek. Çalışma Bakanlığı bu noktada şu an ki işe uyum kriterini kaldırarak çalışma izni verme hakkına sahip. Yani gerekirse coğrafi bölge, sektörve meslek muafiyetleri uygulanarak çalışma izninde geniş bir yaklaşım benimsenebilir. Bu şekilde Suriyeliler için kişinin işe ve mesleğe uyum kriterine uyup uymadığına bakılmaksızın çalışma izni verilmesi söz konusu olabilir. Örneğin Gaziantep ilinde çalışma izni için başvuruyapan kişiler hakkında muafiyet uygulanarak kişinin işe uyumu gözetilmeksizin çalışma izni verilmesi söz konusu olabilir. Aynı şekilde mesleki veya sektörel muafiyetler de doğrudan Çalışma Bakanının yetkisiyle uygulanabilir.