İşçiler Ücretli Mazeret İzni İzinleri Nedir ? Nasıl Alınır? Neleri Kapsar?
Mazeret İzini Nedir? Çalışanların, iş nedenlerinden kaynaklanmayan özel hayatlarını ilgilendiren veya özel hayatlarından kaynaklanan nedenler ile işe gelmemeleri veya gelememeleri mazeretleri olması durumunda kullandıkları izine mazeret izini / izni denilmektedir…
Torba Kanun ile 4857 sayılı İş Kanun'a tabi çalışan işçilere ek haklar getirildi. 4857 sayılı İş Kanunu'na getirilen ek madde ile mazeret izinleri düzenlenmiştir. Aşağıda belirtilen mazeret izin günleri, çalışılmış gibi kabul edileceği gibi bu süreler yıllık ücretli izin uygulamalarında da çalışılmış günler gibi sayılacaktır.
6645 sayılı Kanun'la mazeret izninde önemli değişiklikler yapılmış ve işçiye;
1- Evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde 3 gün ücretli,
2- Eşinin doğum yapması hâlinde ise 5 gün ücretli izin verileceği hükme bağlanmıştır. 3- Ayrıca, işçilerin en az %70 oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde 10 güne kadar ücretli izin verilecektir. 4-Gece çalışma süreleri işçi onayıyla artabilir!
5-Özel sektörde önemli bir sorun da, iş kolu ve işin niteliği gözetilmeksizin, gece çalışmalarının 7.5 saat ile sınırlandırılmasıydı. Bu yasak fiiliyatta uygulanamamakta ve özellikle sağlık sektöründe ciddi sorunlara sebebiyet vermekteydi.
6-Torba Kanun ile genel olarak işçilerin gece çalışmaları 7,5 saati geçememektedir. Ancak turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartıyla 7.5 buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilecektir. Yer altı maden çalışanlarının çalışma süreleri
Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok yedi buçuk, haftada en çok otuz yedi buçuk saat olmak üzere yeniden düzenlenmiştir. Yer altında maden işlerinde çalışan işçilere, zorunlu nedenler fazla çalışma ve olağanüstü çalışma hallerinde haftalık otuz yedi buçuk saati aşan her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yüzden az olmamak üzere arttırılması suretiyle ödenecektir.
Özel Güvenlik Hakları