İşçilerin Kullanılmayan yıllık izinler ertesi yıla devredilir mi?
Kullanılmayan yıllık izinler ertesi yıla devredilir mi? Çalışan, iznini hak ettiği yıl kullanmayıp veya daha az kullanıp diğer yıllara ilave ettirebilir mi? Yani, izin devir olabilir mi? Bunun bir cezası…
İşçi ve işveren arasında en fazla tartışma konusu olan konulardan birisi de yıllık izin kullanımı ile ilgilidir. İşçinin işyerine giriş tarihinden itibaren deneme süresi de dahil olmak üzere, her çalışma yılını tamamlaması halinde o yıla ilişkin ücretli izne hak kazanır. Bir yıldan az süre için orantılı olarak yıllık ücretli izin hakkı doğmaz. Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez. Tarafların rızası olsa bile, yıllık izin hakkı ortadan kaldırılamaz.
İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez. Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.
Yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemde bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam dört güne kadar ücretsiz yol izni vermek zorundadır.
Yıllık ücretli izni 4857 sayılı İş Kanunu'na aykırı olarak bölen işveren veya işveren vekiline bu durumda olan her işçi için 2007 yılında 167.-YTL para cezası verileceği hükme bağlanmıştır.
Bu durumda asıl olan her zaman yıllık iznin hak edilen süre içerisinde kullanılmasıdır. Ancak, herhangi bir nedenle yıl içinde kullanılmayan izinlerin yanması söz konusu olmayıp, izleyen yıllarda kullanılması mümkündür. İşçinin kullanmadığı yılık izinleri işten çıktığından sonra 10 yıl zaman aşımına tabidir .
İşveren veya işveren vekili, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye izin dönemine ilişkin ücreti ile ödenmesi bu döneme rastlayan diğer ücret ve ücret niteliğindeki haklarını izine başlamadan önce peşin olarak vermek veya avans olarak ödemek zorundadır.
Yüzde usulünün uygulandığı yerlerde izin ücreti yüzdelerden toplanan para dışında işveren tarafından ödenir.
Yıllık ücretli izin süresine rastlayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücretleri ayrıca ödenir.
Kısmi süreli ve çağrı üzerine çalışanlara; izin dönemine rastlayan çalışması gereken sürelere ilişkin ücretleri, yıllık izin ücreti olarak ödenir.
Abdurrahman KONYAR
Özel güvenlik Hakları