İşsizlik Maaşı Şartları İşsizlik Maaşı Kimler Alabilir

Türkiye’de 1999 yılında yayınlanan 4447 sayılı kanunla uygulanmaya başlanan işsizlik maaşı için 3 şart bulunuyor.

Özel Güvenlik İşçi Hakları

İŞSİZLİK MAAŞI ALMA ŞARTLARI NELERDİR?

* İşsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler,

* Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olanlar,

* Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde başvuruda bulunulmalı. Başvuruda gecikilmesi halinde geçen her gün için işsizlik ödeneğinden faydalanılamayacaklar.

Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olanlardan, son üç yıl içinde;

* 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,

* 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,

* 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün, süre ile işsizlik ödeneğine hak kazanmaktadırlar.

* İşsizlik maaşı için işten çıkarıldıktan sonra 30 gün içinde İŞKUR’a başvuru yaparak alabilirsiniz. Ödemeler PTT’lerde yapılıyor. İSTİFA EDEN İŞÇİ İŞSİZLİK MAAŞI ALAMAZ  Asla işverenlerin istifa veya hukuk beyanlarına itibar etmeyin hukuki deste isteyen İşçileri ücretsiz bir şekilde destek vermekteyiz sitemizde iletişim bilgileri mevcuttur 

 

 

Kesintisiz son 120 Gün şartı

İşsizlik maaşı şartlarından ilki işin sona erdiği tarihten geriye doğru sayılarak kesintisiz 120 gün çalışmış olmaktır. Bahsi geçen son 120 gün içinde farklı iş yerlerinde çalışmış olabilirsiniz bu önemli değildir. Dikkat etmeniz gereken 120 günlük süre içinde bir işyerinden diğer işyerine geçerken priminizin aynı gün veya bir sonraki gün başlatılmış olmasıdır.

Örneğin bir iş yerinden Nisan 15’te çıkarıldıysanız işsizlik maaşı alabilmek için Nisan 15 veya 16 da yeni işinize girişiniz olmalıdır. Yane Nisan ayında 30 günlük priminiz yatmış olmalıdır.

Bunun bazı istisnaları vardır bunlardan bazıları; Raporlu olmak, ücretsiz izne ayrılmak gibi…

Son 3 Yıl da en az 600 gün pirim ödenmiş olması şartı;

işsizlik maaşına nasıl başvurulur

işsizlik maaşı işkur

İşsizlik maaşı alma şartından diğeri ise son 3 yıl içerisinde toplamda en az 600 gün pirimizin yatmış olmasıdır.

Örneğin; İşsizlik sigortası alabilmek için 15 Nisan 2016’te işten ayrıldıysanız, geriye doğru 15 Nisan 2013 tarihine kadar ki süreç içinde toplamda  en az 600 gün priminizin yatmış olması gerekmektedir.

İşsizlik maaşı şartları’ ndan olan son 3 yıldaki pirim gün sayınız alacağınız maaşın süresini belirler.Süre hesaplaması aşağıda belirtilmiştir.

İşsizlik maaşını kimler alabilir ?

Yukardaki şartlarla beraber sigortasında işsizlik fonu kesintisi yapılan herkes işsizlik maaşı alabilir(Herhangi bir iş yerinde çalışan sigortalı işçiler). Peki işsizlik maaşını kimler alamaz. Memurlar, askerler, BAĞKUR lular, tarım sigortası ödeyenler yani dediğimiz gibi sigortasında işsizlik sigortası fonu kesintisi olmayan kişiler işsizlik maaşı alamazlar.

Kaç Ay işsizlik maaşı alabilirim ?

Son 3 yılda,

600 – 899   gün pirim yatması durumunda 6 Ay

900 – 1049 gün pirim yatması durumunda 8 Ay

-1050 gün pirim yatması durumunda 10 Ay    işsizlik maaşı almaya hak kazanırsınız.

Ayrıca işsizlik maaşı hesaplama programımız ile kaç ay ve ne kadar alacağınızı hesaplayabilirsiniz

İşsizlik maaşı başvuru süresi kaç gün dür ?

30 Gün içinde işsizlik sigortasına başvurma şartı

Hizmet akdinizin sonlandırılmasından itibaren yani işten ayrıldığınız günden itibarenki 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine veya internet üzerinden iskur.gov.tr adresine girerek başvurunuzu yapmalısınız. (internet üzerinden başvuru yapacaksanız ilk olarak İş arayan kaydı yapmalısınız)

30 gün geçmesi durumunda ne olur ?

30 günü geçirmeniz durumunda başvuru yapamazsınız diye bir şey yoktur. Başvuru yapabilirsiniz ama toplam kazandığınız işsizlik maaşı süresinde hak kaybına uğrarsınız.

Örnekle açıklayalım; Bir aksilik oldu ve işten ayrıldıktan 40 gün sonra başvuru yapmak aklınıza geldi. Bu durumda 10 gün geçirmiş oluyorsunuz. Başvuru yapmanızda herhangi bir problem yoktur. Aynı şekilde internetten veya En yakın İş Kurumu biriminden başvurunuzu yapınız. Başvurunuz sonucunda eğer işsizlik maaşı almaya hak kazanmışsanız 10 gün daha az maaş alırsınız.  6 ay işsizlik maaşı almaya hak kazanmışsanız 10 gün geç başvurduğunuz için 5 ay 20 gün işsizlik maaşı almaya hak kazanırsınız.(size ödenen para günlük olarak hesaplanır)

İşsizlik maaşı ne kadar  ?

01.01.2016 tarihi itibari ile aylık verilecek minumum işsizlik maaşı 662 tl küsür olrak belirlenmiştir.

İşsizlik maaşı ne kadar alırım diyorsanız. işten ayrılmadan önceki son dört aylık prime esas kazanç dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancın %40’ı alınarak bir hesap yapılır. Hesaplanan bu miktar aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçemez. 2016 yılının I. Dönemi için bu tutarlar 662 TL ile 1307 TL arasında değişmektedir.

Bu durumda 1300 asgari ücretle çalışıyorsanız yaklaşık 662 TL işsizlik maaşı alırsınız. Bu miktar az gelebilir buna alternatif olarak İŞKUR un işbaşı eğitim programından faydalanarak yaklaşık 1300 lira maaş alabilir ayrıca yeni bir meslek öğrenebilirsiniz.

İşsizlik maaşı hesaplaması nasıl yapılır ?

Bu işlemi programımız kullanarak yapabileceğiniz gibi bir hesap makinesi yardımıyla da yapabilirsiniz. Ne kadar işsizlik maaşı  alırım diye soranlar için bir örnekle işsizlik maaşı hesabı yapalım; Yine 30 Nisan 2015 tarihinde işten ayrıldığınızı düşünelim.

Nisan ayındaki 30 günlük bürüt priminizin 2000 TL

Mart  ayındaki 30 günlük bürüt priminizin 2000 TL

Şubat ayındaki 30 günlük bürüt priminizin 2000 TL

Ocak  ayındaki 30 günlük bürüt priminizin 2000 TL      işveren tarafından yatırılmış olduğunu varsayalım.

İşsizlik maaşımızı hesaplarken Son 4 ayın ortalaması olan 2000 lira’nın %40′ ını hesaplamamız gerekir. 2000 liranın %40’ı  işsizlik maaşınızı verir bunun da  800 TL  yaptığını görürüz.

Dikkat bu miktar asgari ücret brütünün (1647 TL)  %80’ini geçemez.

İHBAR VE KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR MİYİM ?

Sizden gelen sorular…

Soru 1: İşsizlik maaşım ne zaman yatar ?

Cevap: İşsizlik maaşları her ayın son gününde ödenmektedir.

Soru 2: İşsizlik maaşımı hangi bankadan alacağım?

Cevap: İşsizlik maaşı PTT ile yapılan anlaşma ile adınıza yatırılmaktadır. Kimliğinizle beraber yurt genelindeki  herhangi bir PTT birimine giderek işsizlik maaşınızı alabilirsiniz.

Soru 3: İşsizlik maaşı başvurusunu kuruma gitmeden internetten üzerinden yapabilir miyim?

Cevap: Evet işsizlik maaşı başvurunuzu işkurumuna gitmeden iskur.gov.tr adresinden yapabilirsiniz. Eğer üyeliğiniz yoksa iş arayan kaydını yaptıktan sonra İşsizlik Ödeneği/İş Kaybı Tazminatı Başvurusu bölümünden formu doldurarak başvurunuzu yapmanız yeterli olacaktır.

Soru 4: İşsizlik maaşı alıyorum. Yeni bir işe başlıyacağım başlayacağım yeni işyeri ile anlaşamaz ve istifa edersem şuan almakta olduğum maaşı almaya devam eder miyim ?

Cevap: Bu sorunun kısa cevabı EVET tir. Yeni başlayacağınız iş yerinden istifa da etseniz daha önce almaya hak kazandığınız işsizlik maaşınızı kaldığınız yerden almaya devam edersiniz

Soru 5: İşsizlik maaşı alırken İŞKUR un kurslarından faydalanabilir miyim?

Cevap: İşsizlik maaşı almanız İŞKUR  kurslarından faydalanmanıza engel değildir. Hatta İşsizlik maaşı alırken  İşbaşı Eğitim Programı kursuna katılarak 1300 lira cep harçlığı ve minimum 700 işsizlik maaşı alarak 2000 liraya yakın gelir elde etmiş olursunuz.

Soru 6: Asgari ücrete zam yapılırsa işsizlik maaşımı zamlı olarak mı alırım

Cevap: İşsizlik maaşı aldığınız sırada asgari ücrete zam yapılırsa sizin maaşınız da bir değişim olmaz nedeni ise. İşsizlik maaşı hesaplanırken geçmişte ödenen son 4 ayın bürüt maaşın göz önüne alınmasıdır.

Soru 7: Son 5 yıldır çalıştığım işyerinde son üç ay raporluydum. Bu durumda işsizlik maaşımın hesabında bahsi geçen prime esas gün sayısı nasıl olur? Ne kadar işsizlik maaşı alırım?

Soruyu biraz daha karmaşık bir örnekle cevaplayalım ve  son 6 ayınızı düşünelim;

OCAK (15 gün raporlu 1200 TL prim ödenmiş olsun)  1.AY

ARALIK (30 gün raporlu)

KASIM (25 gün raporlu 400 TL Prim ) 2. AY

EKİM(15 GÜN RAPOR 1000 TL prim) 3.AY

EYLÜL (2400 TL Prim) 4.AY

AĞUSTOS (2400 TL Prim)

İşsizlik maaşı hesabında Son 4 ay hesabı yapılırken 1 gün bile prim ödenmiş olsa geriye doğru gidilirken prim ödenen Ay’ı dikkate almanız gerekir. Eğer full raporlu olduğunuz ay varsa bu Ayı atlamalısınız. Yukarıdaki örnekte Ocak, Kasım Ekim ve Eylül aylarını dikkate almamız gerekir.  Yapacağımız hesap oldukça basit son 4 ayın prim toplamını hesaplayacağız (Aralıkta ödenme yapılmadığı için dikkate almadan Kasım ayına atladık) 1200+400+1000+2400 =4000 Lira Şimdi 15+25+15+30= 85′ günü ay cinsinden hesaplamalıyız bunuda 85’i 30’a bölerek bulacağız bölüm sonucu ise 2,8 yapmakta. 4000/2,8=1428 çıkan sonucun %40 ını alırsak işsizlik maaşımızın 571 Lira olduğunu görürüz. 

Diğer yasal  haklarınız işçin iş hukuk avukatlarımız da deste ala bilrsiniz 

kaynak : ÖGG HAKLARI