İşverene ihtarname çekerken dikkatli olmak gerekiyor

Yanlış ihtarname, çalışanlar açısından nasıl bir kayba yol açabilir? TALEPLE BAĞLILIK İLKESİ NEDİR Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 26.maddesinde düzenlenmiştir.Hâkim, tarafların talep sonuçlarıyla bağlıdır; ondan fazlasına veya başka bir şeye karar veremez.…

Özel Güvenlik İşçi Hakları

İşverene ihtarname çekerken dikkat! Miktar ve Taleplerini ayrı ayrı belirtmesi durumda İhtarname ile borçlu temerrüde düşürülür. Faizin ihtarname gönderilmesi ile başladığı hallerde ihtarnamenin muhatabının eline geçmesi ile faiz işlemeye başlar.Miktar yoksa Faizi başlamaz.

İşten atılan veya ayrılmak isteyen işçi, alacaklarına ilişkin işverene ihtarname çekerken hukuki yardım almalı. İhtarnamede belirtilen beyanlar bağlayıcı olduğu için kimi durumlarda işçinin aleyhine sonuç doğurabiliyor. Bunun bedeli de bazen 20 yıllık emeğin karşılığı kıdem tazminatı olabiliyor.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 10 Nisan 2018 tarihinde verdiği 2015/24623 Esas ve 2018/8335 sayılı kararı, bu konuda tüm çalışanlar açısından uyarıcı nitelikte. Karar konusu dava, işveren tarafından iş akdi feshedilen işçi tarafından açıldı.

1993-2013 yılları arasında 20 yıl çalıştığı iş yerinden atılan işçi, alacaklarının ödenmesi için noterden ihtarname çekti. İhtarnamenin “Talep konusu” kısmında “Kullandırılmayan son 5 yıllık izin ücretlerimin ödenmesi talepli ihtarımdır” diyen işçi, ihtarnamenin içeriğinde ise 20 yıllık çalışmasının karşılığını oluşturan kıdem tazminatının ödenmediğini belirtti ancak talepleri arasında saymadı. İşçi, 2010 yılından beri ödenmeyen 40 bin lira primi bulunduğunu belirterek, bunu da talep etti.

Yerel mahkeme, kıdem tazminatı talebini kabul ederken, kullanılmadığı belirtilen izin süresini takdiren yarıya indirdi. Ödenmeyen prim alacaklarına karşılık da 129 bin lira ödenmesini kararlaştırdı.

BEYANLAR BAĞLAYICI

Yargıtay kararında, davacı işçinin, iş akdinin feshinin ardından işverene gönderdiği ihtarnamenin “Talep konusu” kısmında “Kullandırılmayan son 5 yıllık izin ücretlerimin ödenmesi talepli ihtarımdır” şeklinde açıklama yaptığı belirtildi. İhtarnamenin içeriğinde ise “… 20 yıllık çalışmamın karşılığını oluşturan kıdem tazminatı ve son 5 yıllık izin ücretim tarafıma ödenmemiştir… Beş yıllık ücretli izin alacağımın tarafıma ödenmesi…” denildiği kaydedildi. Yargıtay kararında, davacının açık ve kesin bu beyanlarının kendisini bağladığı, bu durumda yerel mahkemenin sadece kullanılmayan izin parası talebini dikkate alması gerektiği belirtildi.

Yargıtay, davacı işçi ihtarnamede 2010 yılından beri ödenmeyen 40 bin lira primi bulunduğunu ifade etmesine karşın, yerel mahkemenin 129 bin lira prime hükmetmesini de hukuka aykırı buldu. Yargıtay, davacının bakiye prim alacağının 40 bin lira olduğuna ilişkin beyanının kendisini bağladığını, yerel mahkemenin daha yüksek miktarda prim ödenmesi kararının hatalı olduğunu vurguladı.

Yargıtay ayrıca, yıllık ücretli izin alacağının takdiri indirime tabi bir alacak kalemi olmadığını, bu alacağa indirim uygulanmasının hatalı olduğunu belirtti, ancak davacı bu noktada temyizde bulunmadığı için bu hususu bozma sebebi yapmadı.

KIDEM YAZISI İSTİFADAN ÖNCE İŞVERENE SUNULMALI

Yargıtay kararına konu bir başka davada ise işçi işverene ihtar çekerek, “şahsi nedenlerle” bir aylık ihbar süresinin bitiminde işten ayrılacağını bildirdi. İşçi, istifa dilekçesini verdikten bir hafta sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) yaş dışındaki emeklilik koşullarını yerine getirdiği için kıdem tazminatı alabileceğine dair yazı alarak işverene sundu. İşveren kıdem tazminatını ödemezken, yerel mahkeme bu yazıya dayanarak kıdem tazminatı ödenmesine hükmetti. Ancak Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, işçinin ilk fesih dilekçesinde şahsi nedenleri gerekçe gösterdiğini, “fesih sebebi ile bağlılık ilkesi” gereği fesih sebebini daha sonra değiştirmesinin mümkün olmadığını kararlaştırdı. Yargıtay, bu gerekçeyle yerel mahkeme kararını bozdu.

Daha önce verilen çeşitli Yargıtay kararlarında da kıdem tazminatı yazısının iş akdi feshedilmeden işverene sunulması gerektiği vurgulandı.

 

KEŞİDECİ             :  Abdurrahman KONYAR  (T.C. N..........6)

                                  / İst.

MUHATAP            : 1. ......... HİZMETLERİ A. Ş.    

                                 Gürsel ..................... No:29a/188 Kağıthane/İst

                               2. H............... ANONİM ŞİRKETİ

                                    Esentepe.....................128 Şişli/ Ist.

İHTAR KONUSU  : Aşağıdaki hususların muhataplara ihtarından ibarettir.

                Sayın Muhataplar;

Ben 27/06/2019 tarihinden beri kesintisiz ve sigortalı olarak asıl işverenim olan............... A.Ş. nin Genel Müdürlük binasında alt işverenim olan .............. HİZMETLERİ A.Ş ye bağlı bir şekilde özel güvenlik görevlisi pozisyonunda çalıştım. Siz işverenlerim arasında güvenlik hizmet sözleşmesi vardır. Ben de bu anlaşma uyarınca asıl işverenimin yanında çalıştım. Vardiya döngüme göre 15.09.2021-16.09.2021 tarihlerinde haftalık tatillerimi kullandıktan sonra 17.09.2021 tarihinde iş başı yapmak istedim. Ancak mevcut projemde beni çalıştırmayarak projeden alındığımı şirket merkezine çekildiğimi bildirdiniz. Ben de projeden alınmamı gerektiren herhangi bir objektif sebebin olmadığını, mevcut projemde çalışmaktan memnun olduğumu ve bu projemde çalışmaya devam etmek istediğimi söyleyip projeden alınmayı kabul etmediğimi belirtince beni işten çıkarttığınızı bildirdiniz. Bu şekilde beni EYLEMLİ olarak işten çıkartarak mağdur ettiniz. Haklı veya geçerli bir sebep olmaksızın iş akdime son verdiniz. İşten çıkartırken de herhangi bir evrak vermediğiniz gibi tazminatlarımı da ödemediniz. Tamamen keyfi bir şekilde projemden alarak merkeze çektiniz. Çalıştığım süre boyunca sürekli olarak tarafıma baskı uygulayıp yıldırmaya çalıştınız. Amacınız beni bu şekilde projeden alıp yıldırarak istifa etmeye sevk etmektir. Projeden alınmayı kabul etmeyince de 17.09.2021 tarihinde EYLEMLİ olarak işten çıkarttınız.

SONUC         : Yukarıda belirttiğimiz gibi beni eylemli bir şekilde işten çıkarttığınız için öncelikle mevcut projem olan ................. BANK A.Ş. nin Genel Müdürlük Binası projesinde aynı koşullarda işe başlatmanızı, işe başlayacağım tarih ve saati yazılı olarak tarafıma 1 (Bir) gün içinde bildirmenizi, şayet işe başlatmayacaksanız boşta geçen süre ücretlerim, işe başlatmama tazminatım, kıdem tazminatım, ayrımcılık tazminatım, ihbar tazminatım, yıllık izin ücretim,  fazla mesai ücret alacağım, ulusal bayram ve genel tatil ücret alacağım, ödenmeyen ücretlerim, haftalık izinli günlerde gelip çalıştığım için bu günlere ait yol ücretim vs. diğer tüm işçilik alacaklarımın karşılığı olan toplam 90.000,00 TL’yi ihtarnamenin tebliğinden itibaren 1 gün içinde sizdeki maaş hesabıma yatırmanızı, aksi takdirde yasal yollara müracaat edileceğini ve yargılama gideri ile vekâlet ücretinin tarafınıza ait olacağı hususlarını ihtar ediyorum.    

Yasla haklarınız  için bizle iletişime gece bilrsiniz 

       Abdurrahman KONYAR 

Whatsapp ve  telefon 0850 380 00 04