Korona virüs önlemi mi ticaret savaşı mı

ABD Başkanı korona virüs önlemleri kapsamında Avrupa Birliği ülkelerine seyahat engeli getirdi. Uzmanlarsa bu önlemin sadece korona virüs için olmadığını tartışıyor.

Özel Güvenlik İşçi Hakları

ABD Başkanı Donald Trump’ın Avrupa’ya seyahat engeline yönelik anî hamlesi korona virüs tehdidi konusunda bir önlem olarak görülebilir. Bununla birlikte Trump’ın Avrupa Birliği’ne NATO’ya katkıları, İran nükleer anlaşması ve ticaret anlaşmasına ilişkin tehditleri hatırlandığında AB’yi kör eden bu ciddi hamlenin sadece korona virüs nedeniyle olmadığı yorumları yapılıyor. Korona virüs vakasının ciddi sayılara ulaştığı İngiltere’nin seyahat yasağının dışarısında bırakılması da bu yorumları güçlendiriyor.

Trump'ın Çarşamba gecesi yaptığı açıklama Avrupa’ya kargo taşımacılığı da dahil olmak üzere tüm seyahatlerin yasaklanacağını söyledi. Amerikan başkanının bu hamlesi meşru bir halk sağlığı krizini siyasi fırsatçılığa dönüştürdüğüne dair bir eleştirileri beraberinde getirdi.

Avrupa Birliği ülkelerine göre Trump, küresel bir krizle başa çıkmak için müttefiklerle birlikte çalışmaktansa, ABD dışişleri bakanının kullandığı bir terim olan "Brüksel'deki bürokratlara" karşı siyasi kazanç sağlamaya daha çok odaklanmıştı.

Müttefikliği bitirecek son darbe

Bloomberg’in haberine göre, Roma merkezli Uluslararası İlişkiler Enstitüsü müdürü ve Avrupa Birliği'nin eski özel danışmanı Nathalie Tocci ABD’nin seyahat yasağına ilişkin "Bu hamleyle, transatlantik ilişkilerinin tabutuna bir çivi daha çakıldı” ifadesini kullanıyor. "Koordinasyon yok, 'bu karmaşanın içinde beraberiz' anlayışı yok."

Diplomatlar ve analistler, seyahat engeli sürecinin kıtada zaman zaman AB'nin varlığını açıkça sorgulayan bir ABD yönetimiyle zaten gergin olan ilişkilerde bir dönüm noktasından geçtiği olduğunu yorumluyorlar. Zira korona virüs nedeniyle konulan seyahat yasağı içerisinde dışarıda tutulan İngiltere’den çok daha az virüs tehlikesi olan ülkeler de mevcut.