KYK'da güvenlik şoku! Malatya'da öğrencilerin emanet edildiği isimler ihale kuralları kapsamına uygun mu? Sıkıntılı noktalar neler? İşte ayrıntılar
KYK'da güvenlik şoku! Malatya'da öğrencilerin emanet edildiği isimler ihale kuralları kapsamına uygun mu? Sıkıntılı noktalar neler? İşte ayrıntılar
Özel Güvenlik İşçi Hakları
Geçtiğimiz günlerde Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun Malatya Bölge müdürlüğünde ihale yapılmıştı. Malatya'daki öğrencilerin kaldığı yurtta güvenlik hizmeti alımı için yapılan ihaleyi Ankara menşeli Nova Güvenlik ve Pars Ankara Ortak girişimi kazandı. İhale sonucunda Yurtkur Malatya Bölge Müdürlüğü 31.12.2014 tarihinde ilgili firmalarla sözleşme imzaladı. Bu sözleşmeye göre ihaleyi alan firmanın 01.01.2015 tarihi 00:01 saati itibariyle İçişleri Bakanlığı'ndan tescilli ve logolu üniformalarını personele teslim etmesi gerekmekteydi.
İDDİALAR ÇOK CİDDİ SIKINTILARI BARINDIRIYOR
Malatya Time adlı sitede yer alan habere göre yurtların girişinde güvenlik işini sivil kişiler yapıyordu. Üzerlerinde güvenlik firmasına ait herhangi bir belirleyici unsur olmayan bu kişilerin öğrencileri tedirgin ettiği yönündeki bilgiler bizi de tedirgin etti. Yaptığımız araştırmalar neticesinde, özel güvenlik görevlisi olup olmadıkları bilinmeyen bu kişilerle ilgili tereddütler yaşandığını gördük. Ayrıca bu kişilerin hal ve hareketleriyle ilgili herhangi bir kontrolün yapılmadığını da iddia edenler oldu.
SÖZLEŞMENİN İLGİLİ MADDELERİ
Herhangi bir yetkilinin olup olmadığı konusunda da tereddütler yaşanması üzerine, bu ciddi meseleyle ilgili olarak yapılan sözleşmeyi araştırıp bulduk. İşte sözleşmenin konuyla ilgili maddeleri:
İlgili sözleşmenin teknik şartnamesinde;
3-39- İşin ifası sırasında kullanılacak olan, Özel Güvenlik Hizmetleri Uygulama Usul ve Esaslarında belirtilen her türlü giyim, malzeme, ekipman ve makinanın (aylık/üç aylık/yıllık) yüklenici tarafından hazır olduğuna ilişkin kurum kayıtlarına alınan dilekçesine istinaden Kontrol Teşkilatı nezaretinde teslim alınacaktır.
Sözleşmede ise;
Madde 16 - Cezalar ve sözleşmenin feshi
16.1. İdare tarafından uygulanacak cezalar aşağıda belirtilmiştir:
16.1.1. 1)-İŞÇİ : Çalışma ile ilgili yüklenici tarafından sözleşme ve eklerine göre yerine getirilmeyen her türlü ( eksik personel çalıştırılması / evrakların tamamlanmaması / giyim eşyasının eksik ve / veya zamanında verilmemesi / işçi kusuru / eksik / kötü çalışma vb.) eksiklik ve aksaklıkta her takvim günü için sözleşme bedelinin 8/100.000 oranında ceza uygulanacaktır.
2)-DİĞER MALZEME (EKİPMAN-MAKİNE) : Malzeme ile ilgili yüklenici tarafından sözleşme ve eklerine göre yerine getirilmeyen her türlü eksiklik ve aksaklıkta her itakvim günü için sözleşme bedelinin (2/100.000) oranında ceza uygulanacaktır.
Sözleşmenin konuyla ilgili maddelerini bulup inceledikten sonra özel güvenlik şirketi yetkilileriyle ilgili araştırmalarımızı kamu yararına yoğunlaştırdık. Bize ulaştırılan bilgilere göre, personelin sivil olarak görev yapmasının şirket tarafından istendiği, personelin bu şekilde çalışması konusunda baskı yapıldığı iddiasıydı. İlgili kurum ve şirketlerin personelin bu şekilde devametmesini istediği aksi taktirde işten çıkarılmakla tehdit ettiği bilgisi ise farklı bir iddiasıydı. İşin daha vahim tarafı ise ilgili kurum yeni başlayan firmanın açığını kapatmak için daha önce hizmet veren firmanın malzemelerine el koyduğu bilgisi ise bize gelen iddialar arasındaydı.
CEVAP BEKLEYEN SORULAR
Kamuoyunu bilgilendirme ve yöneticileri uyarma görevimizi yerine getirerek soruyoruz:
Yurtlarda sivil kişiler çalıştırılacaksa özel güvenlik ihalesine ne gerek var?
Personelin sivil kıyafetle hizmet verdiği doğru mu?
Önceki güvenlik firmasının malzemelerine kurum tarafından el konulduğu doğru mu?
Güvenlik ihtiyacının karşılanması için yapılan ve devletin yaklaşık 11.000.000,00 TL'sine mal olan bu hizmetin sözleşmeye uygunluğunu denetleyen birileri var mı?
Varsa, denetimde iddia edilen sorunlarla ilgili herhangi bir çalışma yapıldı mı?
Ortaya atılan iddialara hem kurum hem de özel güvenlik şirketinden herhangi bir mantıklı açıklama gelecek mi?
İlgilisine not: Bağımsız-bağlantısız olarak yayın hayatını sürdüren Malatya Time, yayın hayatına başladığı günden bugüne herkesin cevap hakkına saygı göstermiştir. Bundan sonra da göstereceğinden kimsenin şüphesi olmasın.