Maaş alamayan işçilere sendika desteği

Hattat Enerji ve Maden A.Ş’de (HEMA) çalışan 98 işçi, toplu sözleşmeden doğan farklar da dahil olmak üzere 2 aydır maaş alamadıkları için 12 gün önce başlattıkları eylem devam ediyor. İş…

Özel Güvenlik İşçi Hakları

Hattat Enerji ve Maden A.Ş’de (HEMA) çalışan  98 işçi, toplu sözleşmeden doğan farklar da dahil olmak üzere 2 aydır maaş alamadıkları için 12 gün önce başlattıkları eylem devam ediyor. İş Kanunun 34. Maddesine istinaden işten kaçınma haklarını kullanarak eylem başlatan işçilere Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS)Genel Merkez Yönetimi Genel Başkan Hakan Yeşil başkanlığında destek ziyaretinde bulundu.

Hattat Enerji ve Maden AŞ. Amasra İşletmesi Tarlaağzı 1 No’lu Kuyu da çalışan işçileri ziyaret eden GMİS Genel Başkan Hakan Yeşil’in ziyaretinde, GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Mali Sekreter Volkan Yıldız, Genel Teşkilat ve Egitim Sekreteri Tayfun Demir, Amasra Şubesi Başkanı Ertan Kaya ve Şube Yönetimi, Karadon Şube Başkanı Kemalettin Karataş ve Şube Yönetim Kurulu da hazır bulundu. Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır ve bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği ziyarette eylemdeki işçilere konuşan GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil şunları söyledi: “Türkiye Taşkömürü Kurumu ve MTA’da çalışan üyelerimiz başta olmak üzere tüm üyelerimizin size selamlarını ve dayanışma duygularını getirdim. Genel Maden İşçileri Sendikamız 73 yıllık mücadele tarihinde sahip, çalışanı ve emeklisiyle büyük bir ailedir. Hattat Enerji ve Maden Şirketinde çalışan kardeşlerimiz olarak sizin sorununuz hepimizin sorunudur. 2006 yılından bu yana bu işyerinde çalışma yapılıyor. 2012 yılından bu yana Sendikamız üyesi olan kardeşlerimizle birlikte, Sendika olarak biz de bu çalışmaları yakından izliyoruz. Zaman zaman sorunlar yaşadık ama bir şekilde çözüm yolunu bulduk. Bu işyeri açıldığında bölge insanları ciddi anlamda istihdam yaratılacağı için umutluydu. Burası sadece bölge insanı için değil, ciddi üretim hedefleriyle ülkemiz ekonomisi için de umuttu. Ancak süreç uzadıkça uzadı ve bir türlü üretim aşamasına geçilemedi. Her şeyden önce bu sürecin sorumlusu biz çalışanlar değiliz. Ama her zaman fatura bize kesilmek isteniyor. Sendikamız öncülüğünde zaman zaman eylemler yaparak işvereni uyardık. Öte yandan devlet ve siyaset nezdinde işverenin sorunlarının çözümü için yardımcı olmaya da çalışıyoruz. Hal böyleyken ve burada çalışan sayısı 100 civarına inmişken hala işçi arkadaşların alın teri üzerine hesap yapılmasını kabul etmiyoruz.

İşvereni, işçi arkadaşlarımızın haklı taleplerini yerine getirmeye davet ediyoruz.

Bizim niyetimiz bağcıyı dövmek değil üzüm yemektir.

İşveren ile görüşmeleri sürdüreceğiz, çözüm için her yolu deneyeceğiz.

Biz kayıtsız şartsız sizin yanınızdayız ve birlikte mücadele vereceğiz.

Değerli Arkadaşlarım,

Türkiye ekonomik sorunlarla boğuşuyor. Türkiye’nin üretime ihtiyacı var.

Biz burada bir an önce üretim yapılması ve ülke ekonomisine katkı verilmesini istiyoruz.

Daha çok istihdam yaratılsın istiyoruz.

Ama bütün bu sorunların sebebi işçiler değildir.

Ekonomik krizin sebebi biz değiliz.

Biz alın terimizin karşılığını istiyoruz. 2 aydır ödenmeyen maaşlarımızı ve toplu sözleşmeden doğan maaş farklarımızı istiyoruz.        

Ve mutlaka alacağız.

İş ekmek yoksa barış olmaz, huzur olmaz.

İşverenin bu sorunu en kısa sürede çözmesini istiyoruz.”

GMİS Genel Başkanı Yeşil’in konuşmasının ardından maden işçileri “İş, ekmek yoksa barış da yok” sloganı atarak haklarını alıncaya kadar eyleme devam edeceklerini söylediler.