Maliye Bakanı Naci Ağbal: Taşeronda mevcut çalışma sürüyor.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşerona kadro verilmesi konusunda son dönemde ortaya atılan iddiaları yalanladı..
Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşerona kadro verilmesi konusunda son dönemde ortaya atılan iddiaları yalanladı.
Basına yansıdığı gibi yeni bir çalışmanın söz konusu olmadığını dile getiren Ağbal, taşerona kadro konusunda hükümetin ortaya koyduğu hedefin gerçekleştirileceğini belirtti, "Kimse endişe etmesin" dedi. Ağbal gündemdeki diğer başlıklarla ilgili de değerlendirmelerde bulundu.
"MEVCUT ÇALIŞMA DEVAM EDİYOR"
Yeni bir çalışmamızdan ziyade mevcut çalışmamız devam ediyor. Önceki hükümet döneminde başlamış veya çerçevesi çizilmiş bir çalışma var. Bu çalışmayı biz bakanlıklarımızda çalışmaya devam ediyoruz. Zaman zaman bu çalışmanın ne zaman biteceğine ilişkin bazı sorular gündeme geliyor. Bir kere kimse şundan endişe etmesin; hükümetimizin taşeronlarla ilgili olarak ortaya koyduğu bir gündem vardır, bir hedef vardır ve biz bunu süratle gerçekleştireceğiz.
"SÜRATLE GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ"
Yaptığımız hazırlıkları paylaşıyoruz. Bu yaptığımız paylaşımlara göre de kurumlardan yeni yeni öneriler geliyor. Çünkü önemli olan, yasa çıktığı zaman belirsizlik olmasın, uygulanabilir olsun, bu kanundan yararlanacak kişilerin herhangi bir şekilde bir hak kaybı olmasın. Şu anda devam ettiğimiz çalışmalar bize gösteriyor ki bu istişarelerde fayda var. Niye? Her gün tasarının içerisine yeni bir takım unsurlar katıyoruz. Dolayısıyla burada çalışmayı en kısa zamanda bitirmek gibi bir niyetimiz var.
DAMGA VERGİSİNDE ÖNEMLİ DÜZENLEME
Damga vergisini kaldıramayız. Bugün damga vergisi bizim için ne dersek diyelim toplamda 2016 yılında yaklaşık 13.7 milyar lira gelir getiriyor. Ama ne yapmamız lazım damga vergisindeki mükerrerlikleri ortadan kaldırmamız lazım. Gereksiz bir takım damga vergisine tabi işlemleri ortadan kaldırmamız lazım. Sözleşmelerden yılda yaklaşık 2.8 milyar lira damga vergisi alıyoruz. Damga vergisi toplam tahsilatımızın yüzde 25'i. Yaptığımız bu düzenlemeler ile özel sektöre gelen bu yükü önemli ölçüde aşağı çekeceğimizi düşünüyorum.
'SİSTEM KESİNLİKLE ZORUNLU DEĞİL'
Kişilerin ihtiyarları dışında sürekli bir şekilde maaşlarından kesinti yapılması, zorunlu tasarrufa yönlendirilmesi diye bir şey söz konusu değil. Eleştirileri anlamakta zorluk çekiyorum. Bu asla bir zorunlu tasarruf değildir, gönüllü bir tasarruftur.
'İŞSİZLİK BEKLEDİĞİMİZDEN DAHA İYİ'
Beklentilerden daha iyi bir performans. Geçen sene Mart ayında, Mart ayı için ölçülen için ölçülen işsizlik oranı 10.6'ydı. İşsizlik oranı 10.6'dan 10.1'e geldi. Dolayısıyla ekonomide işler iyi gidiyor, son bir yılda ekonomide 1 milyon 40 bin kişiye istihdam oluşturmuşuz.