ODTÜ'de ihale öncesi taşeron işçilerden uyarı
ODTÜ’de çalışan taşeron işçiler, yaklaşan ihale dönemi öncesi üniversite yönetimini uyardı.
ODTÜ’de çalışan taşeron işçiler, yaklaşan ihale dönemi öncesi üniversite yönetimini uyardı, rektörlüğe yürüyerek kadrolu işçilerle eşitlik taleplerini yineledi. İşçiler, taşeron şirketler değişse de işçilerin kalıcı olduğunu belirterek, muhataplarının şirketler değil üniversite yönetimi olduğunu vurguladı. İşçiler, seçim vaadine rağmen kamudaki taşeron işçilere kadro vermeyen hükümete de “Kadro hakkımız söke söke alırız” diye seslendi.
ODTÜ’de bulunan ON-İS ve TEM-SER firmalarının ihaleleri 31 Aralık 2016’da sona eriyor. Değişen firmalara rağmen sorunları biriken ve talepleri karşılanmayan taşeron işçiler, ihalelerin yenilenmesi öncesinde ODTÜ rektörlüğüne yürüyerek uyarıda bulundu. DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikasında örgütlü olan taşeron işçiler, stadyum önünde toplandı. Akademisyen ve öğrencilerin de destek verdiği yürüyüş boyunca “Kadro hakkımız söke söke alırız”, “ODTÜ uyuma emekçine sahip çık” sloganları atıldı. Rektörlük binası önünde yapılan açıklamada konuşan Genel-İş Genel Merkez Yöneticisi Çetin Çalışkan “Biz sendika olarak tüm Türkiye’de örgütlüyüz. Tek bir isteğimiz var. Biz çocuklarımızın en az diğer çocuklar kadar mutlu olması için savaşıyoruz. Biz bu ülkede kan savaş ve kaostan yana değiliz” dedi.
YHK TALEPLERİ KARŞILAMIYOR
Genel-İş Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Turan Kütükbaş da, ODTÜ’de şirketler değişse de taşeron işçilerin sorunlarının değişmediğini ve biriktiğini söyledi. Sorunların çözülmediğini, en önemli taleplerinin karşılanmadığını belirten Kütükbaş, hükümetin seçimlerde işçilere verdiği kadro vaatlerini unuttuğunu dile getirdi. Kadro sözünü yerine getirmeyen hükümetin işçilerin baskılarından kurtulmak için bazı kısmi adımlar atmak zorunda kaldığını ifade eden Kütükbaş, taşeron işçilerin toplusözleşme hakkının kolaylaştığını söyledi. Ancak anlaşmazlık çıkan toplu iş sözleşmelerinde Yüksek Hakem Kurulu tarafından bağıtlanarak son kararların verildiğini kaydeden Kütükbaş, YHK tarafından bağıtlanan sözleşmelerin her zaman işçilerin taleplerinin gerisinde kaldığını vurguladı. ODTÜ’de yapılan sözleşmelerin de ülke genelindeki sözleşme şablonlarının kopyaları olduğunu söyledi.
EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET
Kütükbaş, “İşçilerin işyerine özgün koşulları, ücretleri, sosyal haklarında çok sınırlı sözleşmeler yapılmıştır. Son yıllarda özellikle taşeron işçilerin hak arama mücadelesini yükseltmesi sorunun ne kadar biriktiğini kanıtlamaktadır. Yeni ihaleleri kimin alacağı bizi ilgilendirmemektedir. Üniversitenin asli bileşeni olan bizler değişen şirketlere rağmen buradayız ve bizim muhatabımız üniversite yönetimidir. Birçok kamu kurumu, çalışma şartlarını detaylı bir şekilde belirtmekte, yol ikramiye gibi sosyal sorumlularını yerine getirmektedir. Bugün ne kadar alt işverenlik olsa da üniversitenin kendi çalışanları var” dedi.
Yıllardır yerine getirilmeyen taleplerini sıralayan Kütükbaş, asgari ücretin azami ücret olarak uygulanmasına son verilmesini, kadrolu kardeşlerimizle aynı ücreti almasını, görev tanımlarına uygun işler verilmesini, çalışanlar arasında eşitlik sağlanmasını istiyoruz. Sendikamız aynı işi yapan çalışanların statülerinden dolayı farklı muamelelere maruz kalmasına karşı çıkar ve eşit ücrete eşit ücret istemektedir” diye konuştu. ODTÜ’de çalışan bine yakın taşeron işçinin sözleşmesinde bu taleplerin dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Kütükbaş, bu doğrultuda yapılacak hiçbir tepki eyleminden geri durmayacaklarını, mücadeleyi yükselteceklerini ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)