Ofis, Güvenlik Kulübelerinde Ses Kaydı ve Görüntü Yasal mı?

Çalışma hayatında giderek yaygınlaşan ve çalışanların huzursuz mutsuz eden en büyük konulardan biri ise birisinin sürekli onu gözetmesi veyahutta veya tüm hareketlerinin kayda alınmasıdır. Toplum olarak bu konularda sürekli rahatsız…

Özel Güvenlik İşçi Hakları

Çalışma hayatında giderek yaygınlaşan ve çalışanları huzursuz,mutsuz eden en büyük konulardan biri ise birisinin sürekli onu gözetmesi veyahutta  tüm hareketlerinin kayda alınmasıdır. Toplum olarak bu konularda sürekli rahatsız olmaktayız. Genel anlamda iş yerlerinde çevresinde veya belli yerlerde güvenlik kameraları olması olumlu bir davranıştır. Ancak son zamanlarda ofis içinde özel güvenlik görevlilerinin nöbet tuttuğu yerlerde kamera ve ses kaydı yerleştirilmesi hoş olmayan bir davranış olduğu gibi yasaya da hukuka evrensel ilkelere de aykırıdır. Bazı çalışanlar bazen üstünü başını düzeltse dahi bile bununla beraber yemek yiyen veya özel konuşmaları olur ya insanı kahreder üstünü başını düzelttiği sırada vücudu da görülebilir. Birisinin bunu kayıt altına alması doğru olmadığı gibi art niyetli bir insan bunu istediği şekilde kullanıp izler. Gelelim hukuki açıdan ;

Ceza Kanunu çerçevesinde kişilerin rızası olmadan ses kaydı veya görüntü kaydı alınması hukuka uygun değildir. Zira bu konuda suç teşkil etmektedir. İş yerlerinde ise güvenlik amaçlı kamera kayıtları konulmasında hukuken bir engel yoktur. Ancak özel yaşam alanın veya özel yerler veyahutta işçilerin vücut ve bedenen ve özel yaşam alanı dediğimiz yerlere koyulması hukuka ve yasaya aykırıdır. Örnek olarak soyunma odaları, tuvaletler hatta bazı güvenlik kulübelerinde soyunma odaları olduğundan dolayı buralara kamera konulması kesinlikle suçtur, yasaya uygun değildir. Zira danıştayın bir kararında çalışanların çalıştığı yerlerde kamera koyulması hukuka ve yasaya aykırı olduğunu, bu sebepten dolayı kameraların sökülmesine ilişkin bir kararı mevcuttur.

Nöbet kulübelerinde ses kaydının konulması kesinlikle yasaya aykırıdır. Zira ses kaydı konulan yerlere suç duyurusunda bulunmaları durumunda firmalar kesinlikle ceza alır. İş verenler çalışanların nöbet veya çalışma yerlerine kamera veya ses kaydı değil de çalışanların çalışma alanlarını daha huzurlu, mutlu ve iyi hale getirmesine yönelik çalışma yapmaları daha sağlıklı olur. Unutmamız gereken insanlara psikolojik baskı yaparak huzursuz ve mutsuz edersek işten verim alınmaz. Aksine çalışanları işten soğutmaktan başka bir şeye yaramaz. Özel Güvenlik şirketlerinin son zamanlarda giderek artan baskı askeri nizam şekilde askeri ücretle çalışan özel güvenlik görevlilerine yapılan bu tarz hukuk dışı ve iş ahlakına aykırı davranışlar sektöre katkı değil zarardan başa bir şey değildir. Yani özel güvenliklere baskı yaparak işten soğutma stili ile yapılan davranışlar şirketlere kar değil zarardır. Tüm şirketin ve çalışanlarında dahilinde iş ahlakına Türk örf adet ve kültürüne uymaya davet ediyoruz.

Dipnot: Ahlak ve görgü kuralları kanunlarla yazılı metinlerde yazılmaz. Ancak insanların terbiyeli anlayışına göredir.

Abdurrahman KONYAR 

Özel güvenlik hakları

 www.facebook.com/ozelguvenlikhaklari.org