Öğrenci eylemlerini bastırmak için özel güvenlik elemanlarının polis tarafından eğitileceğini
Üniversitede güvenlik polise emanet Yakın bir tarihte açılacak olan üniversiteler, muhtemel öğrenci eylemlerine karşı hazırlık yapıyor. On gün önce rektörler toplantısında bu konunun ele alındığını belirten Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi…
Bugün düzenlediği basın toplantısıyla üniversite hakkında bilgi veren Rektör Acer, ÇOMÜ'nün bu yıl 46 bin 77 öğrenciyle eğitime başlayacağını söyledi. Bu yıl öncelikli meselenin güvenlik olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Hem Türkiye bağlamında bir seçim sürecine giriyoruz, artı terör olayları var, hem de üniversitemiz bağlamında güvenlik meselesi, bizim için öncelikli bir mesele haline geldi. Biz de gerekli ihtimamı ve dikkati sarfetmeye gayret gösteriyoruz. Bu bağlamda bundan yaklaşık iki hafta önce yine burada, sayın valimizin başkanlığında emniyet müdürümüz, MİT müdürümüz ve diğer güvenlikten sorumlu personelin katılımıyla bir güvenlik toplantısı yaptık. Bu güvenlik toplantısında üniversitemizde olabilecek güvenlik tehdidi unsurları neler olabilir, faaliyetler neler olabilir, nasıl engellenebilir üzerinde uzun uzun konuştuk. Ön plana çıkan bazı unsurlar var, bu toplantı ile birlikte teyit edilmiş oldu. Her şeyden önce şüphesiz öğrencilerimiz, bazı gösteri haklarını kullanarak bazı meselelere ilişkin gösteriler, protestolar yapabilirler. Yeter ki barışçıl çerçevede, kimsenin malına, canına zarar vermeyecek nitelikte olmuş olsun. Eğitim öğretim aksatılmayacak nitelikte olmuş olsun. Herkesin gösteri ve yürüyüş hakkına ki bu temel insan haklarından bir tanesidir, saygımız sonsuzdur ama hukuk çerçevesinde bakıldığında herkesin canı, malı ve güvenliği de bir o derecede korunan bir çıkardır hukuk tarafından. Bizim açımızdan önemli olan şey, bu meselenin iki yönü var. Bir, hiç olayların başlamaması yönünde sağlayıcı tedbirler almak. İki, başladıktan sonra da barışçıl şekilde sona erdirilmesini sağlamak. Bu ikisi, birbirinden nispeten farklı unsurlardır. Biz başlamaması için tedbirleri alıyoruz ama başladıktan sonra da bu tür olayların sıkıntıya yol açmaması için de aslında biraz ikna edici yöntemlerle müdahale edilmesi gerektiğinin farkındayız."
Özel güvenliği polis eğitecek
Üniversitede çok sayıda özel güvenlik elemanı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Acer, eylemlerin önüne geçmek için bunların polis tarafından eğitileceğini söyledi. Acer, alacakları tedbirleri şöyle açıkladı: "Bizim çok sayıda güvenlik görevlimiz var. Bunların büyük bir kısmı özel güvenlik görevlisi. Onların bu tür olaylara karşı daha etkili davranmalarını sağlayabilmek için biz hizmet içi eğitim yapılması gerektiğini düşünüyorduk. Bunun üzerine emniyet müdürlüğümüz, bizim personelimize önümüzdeki hafta içerisinde bir hizmet içi eğitim niteliğinde bir güvenlik semineri verecek. O da bizim güvenlikle ilgili tedbirlerimize bir güç katacaktır diye düşünüyoruz. Sonuç olarak, müdahalelerimiz olayları yatıştırmaya yönelik olacak, yoksa daha alevlendirici, baskıcı müdahale olmayacaktır."
YÖK toplantısında gündeme geldi
Güvenlik meselesinin, on gün önce YÖK tarafından düzenlenen rektörler toplantısında da dile getirildiğini belirten Prof. Dr. Yücel Acer, sözlerini şöyle tamamladı: "Tabii bu, YÖK'ün de son zamanlarda üzerine durduğu bir mesele. O yüzden rektörler toplantısı gerçekleşti on gün önce. Ben de katıldım. Orada da ne tür tedbirler alınabileceği gündeme geldi. Biz nispeten daha şanslıyız. Çanakkale ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, nispeten huzurlu bir ortam. Olayların çok böyle şiddetli yaşanmadığı bir yer. İnşallah bunu korumaya devam edeceğiz. hem Çanakkale olarak hem de üniversite olarak. Şüphesiz çok sıkıntı çeken bölgelerimiz var, üniversitelerimiz var, özellikle Doğu ve Güneydoğu'da."