Okul aile birlikleri çalıştıracakları güvenlik görevlileri ile iş sözleşmesi
Okulların açılması ile birlikte öğrencilerin ve okulun güvenliğinin sağlanması okul idarecileri yönünden önemli bir konu. Okulların güvenliklerinin sağlanması konusunda okul yöneticilerinin çeşitli seçenekleri var. Bunları açıklayalım.
Ücreti olmayacak
Toplum yararına program; işsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yerlerde doğrudan veya yüklenici eli ile toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesi yoluyla özellikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engelleyerek işgücü piyasasına uyumlarını amaçlayan ve bunlara geçici gelir desteği sağlayan programlardır.
Toplum yararına program kapsamında okulunda güvenlik görevlisi çalıştırmak isteyen okul müdürleri veya il/ilçe milli eğitim müdürlükleri bulundukları yerin çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerine başvuru yaparak güvenlik görevlisi temin edebilirler. Bu şekilde temin edilecek güvenlik görevlilerinin ücret, prim vb giderleri çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerince karşılanacak. Dolayısıyla okullar güvenlik görevlisi olarak çalıştırdıkları şahıslarla ilgili herhangi bir harcamada bulunmayacaklar.
Okul aile birliğinin hizmet satın alması
Okul aile birlikleri çeşitli kuruluş firma ve şahıslardan fatura karşılığı hizmet satın alarak okulun güvenliğini yaptırabilirler. Okul aile birliği sosyal güvenlik kurumundan okulun isminin altında olmak üzere işyeri numarası alarak kendi bünyelerinde güvenlikçi çalıştırabilirler. Okul aile birlikleri çalıştıracakları güvenlik görevlileri ile iş sözleşmesi yapıp ve SGK işe giriş bildirgelerini kuruma vererek çalıştırabilirler. Sosyal Güvenlik Kurumu uygulamalarında okul aile birliklerini kamu kurumu olarak değerlendiriyor. Okul aile birliği kamu kurumu olarak değerlendirildiğinde 21.04.2005 tarihli ve 5335 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına DairKanun gereği emekli güvenlik görevlilerinin emekli maaşlarını kestirerek çalıştırılmaları gerekiyor.