Özel güvenlik emekçilerin en temel sorunu öncelikli olarak bir güvence sorunudur
Özel güvenlik emekçileri ilgili yasalarda düzenleme yapılıp kendilerini de yıpranma payı verilmesini istiyorlar....
Haber2021/ Koronavirüs salgınında en ön cephede olan iş kollarından özel güvenlikler sorunlarını Haber2021’e anlattılar. DİSK’e Bağlı Güvenlik-Sen Genel Başkanı Serdar Aslan salgının güvenlik emekçileri üzerindeki etkisinden bahsederek: “Biliyorsunuz birçok iş kolunda esnek çalışma modeline geçildi. Ama güvenlik ve sağlık bu modelin dışında kaldı. Bu süreçte güvenlikler acısından ciddi koruyucu ekipman sorunları yaşandı” dedi.
DİSK Güvenlik-Sen Başkanı Serdar Aslan özel güvenlik emekçilerinin yasal güvenceye ihtiyaçları olduğunu belirterek: “Bu alanda kalıcı bir çözüm için 5188 sayılı özel güvenliklere ilişkin yasada yeniden bir düzenleme yapılması gerekiyor. Özel Güvenlik emekçilerinin bir görev tanımının yapılaması lazım. Bir görev tanımları var ama patronlar güvenlikleri görev tanımları dışında çalıştırıyorlar. Bu duruma uymayan işverenlere ciddi bir yaptırım uygulanması lazım. TBMM’de güvenliklerin sorunlarının ele alınması lazım” dedi.
İŞTE GÜVENLİK EMEKÇİLERİNİN SORUNLARI
Haber2021: Türkiye’de özel güvenlik emekçilerinin genel olarak sorunları nelerdir?
Serdar Aslan: Türkiye’de özel güvenlik emekçilerin en temel sorunu öncelikli olarak bir güvence sorunudur. Çalıştıkları yerlerde esnek ve kuralsız çalışmalar mevcuttur. Bu daha belirgin olarak özel sektörde görülmektedir. Fabrikalarda, AVM’ler ve site projelerinde özel güvenlikler uzun saatler çalıştırılmakta ve görevleri dışında iş yapmaktadırlar. En ufak bir sorunda da kapı önüne konuluyorlar. TYP programı kapsamında çalışan emekçiler ise 9 ay gibi bir süreyle görevlendirilmekteler. Tam bir yılı doldurmadıkları için yıllık izin ve tazminat hakları da bulunmamaktadır. Maalesef güvenlik emekçileri özel sektörde asgari ücret veya biraz üssü ücret almaktadırlar.
Haber2021: 2. Sendikalaşma önünde problemler var mı? Özellikle özel sektörde karşınıza ne gibi engeller çıkıyor?
Sendikalaşma Türkiye’de anayasal hak olmasına rağmen pratikte çok zor yürüyor. Özel sektörde çalışan güvenlik emekçileri örgütlendiklerinde işlerinden atılmakla tehdit ediliyorlar. Kolay kolay toplu sözleşme haklarını elde edemiyorlar. Bazı kamu iş yerlerinde de kapsam dışı bırakılan ve her hangi bir kadroya dahil edilmeyen güvenlikler var. Bu işçilerde güvencesiz durumdalar.
Haber2021: Özel Güvenliklerin sorunlarının çözüme kavuşturulması için sizce atılması gereken adımlar nelerdir?
Serdar Aslan: Bu alanda kalıcı bir çözüm için 5188 sayılı özel güvenliklere ilişkin yasada yeniden bir düzenleme yapılması gerekiyor. Özel Güvenlik emekçilerinin bir görev tanımı yapılaması lazım. Bir görev tanımları var ama patronlar güvenlikleri görev tanımları dışında çalıştırıyorlar. Bu duruma uymayan işverenlere ciddi bir yaptırım uygulanması lazım. TBMM’de güvenliklerin sorunlarının ele alınması lazım. Güvenlik iş kolu 19 nolu iş kolu kapsamında ve bu yüzden grev hakları da yasak. 696 sayılı KHK ile güya işçilere kadro verildi. Fakat biz gerçek kadro istiyoruz. Özgür Toplu Sözleşme yapmak istiyoruz. Bazı belediyelerde de 30.06. 2000 tarihinden sonra da bazı iş kollarını güvenlikten çıkarttılar ve başka iş kollarında gösterdiler. Biz bu konuda bakanlıktan sıkı denetim yapmasını istiyoruz. 19 nolu iş kolunda olması gereken güvenliklerin büro, güzel sanatlar ve genel işler benzeri iş kollarında gösterilmesi kabul edilemez. Ayrıca polis ve askerde olduğu gibi güvenliklere yıpranma payları verilmeli. Çünkü bizlerde riski bir iş kolunda çalışıyoruz. Ayrıca 5 yılda bir güvenlik kartı yenilmesi kaldırılmalıdır.
Haber 2021: Covid-19 pandemisi özel güvenlikleri nasıl etkiledi?
Serdar Aslan: Bütün Dünya’yı olduğu gibi ülkemizi de koronavirüs salgını sardı. Bu süreçte en ön cephede sağlık çalışanları ile özel güvenlik emekçileri var. Bizlerde salgın sürecinde halkımızın güvenliği sağlamak için devamlı dışardayız. Bütün sağlık emekçilerimize halkımız sağlığı için canla başla çalıştıkları için huzurunuzda teşekkür ediyorum. Bu süreçte ölümler en çok çalışan emekçiler arasında yaşandı. Biliyorsunuz birçok iş kolunda esnek çalışma modeline geçildi. Ama güvenlik ve sağlık bu modelin dışında kaldı. Bu süreçte güvenlikler acısından ciddi koruyucu ekipman sorunları yaşandı. Kendi sendika üyelerimizden maalesef kaybettiğimiz arkadaşlarımız da oldu. Hala tedavisi süren ve hastanede yatan arkadaşlarımız da bulunmaktadır. Bizler örgütlü olduğu yerlerde koruyucu ekipmanların sağlanması için işverenlere baskı kurdu.l Sık sok kontroller yaptık. Bu konuda baskı sağladık. Fakat örgütlü olmayan güvenliklerin durumu ise çok zordu. Çünkü insanlarla ilk teması güvenlikler kuruyordu. Düşünün ateş ölçerleri bile özel güvenlik emekçileri kullanıyor.
Haber2021: Örgütlü olduğununuz belediyelerde Toplu Sözleşme Süreçleri nasıl devam ediyor?
Serdar Aslan: Biz taşeron sonra belediyelerde ilk özgür toplu sözleşmelerimizi yapabildik. Yetkimize itiraz eden belediyelerde oldu. Hala devam mahkeme süreçleri de bulunmaktadır. Güvenliklerin başka iş kollarında çalışıyor olarak gösterilmesi bizi oldukça kötü etkiledi belediyelerde. Başka iş kollarında çalışıyor gösterilen güvenlikler maalesef hak kayıplarına uğradı. Bizim sözleşmelerimizde olmazsa olmaz dediğimiz maddelerimiz var. Bu maddelerin mutlaka TİS’lerde olması için çalıştık. Bir çok örnek sözleşme imzaladık bu süreçte. Ücret artışı dışında, mutlaka iş güvenliğinin sağlanmasına yönelik taleplerimizi de kabul ettirdik. Bizim için emekçilerinin sağlığı her şeyin üstündeydi. Yakın zamanda da emekçilerimize yönelik eğitimlerimiz de olacak. Pandemi olduğundan toplu şekilde bir araya gelemedik. Biz ne kadar da militarist bir iş yapsak da anti militarist bir bilincin emekçilerimiz arasında yaygınlaşmasını istiyoruz.