Özel Güvenlik Görevlileri İçin Fiili Hizmet Zammı Teklifi Meclis'te

Özel Güvenlik Görevlilerine Yıpranma hakkı tanınması yönündeki kanun teklifi Meclis Komisyonu'nda. Kanun teklifi Meclis onayından geçerse, Özel Güvenlik Görevlileri, Genel Kolluk Kuvvetleri gibi yıpranma payı alabilecek

Özel Güvenlik İşçi Hakları

Özel Güvenlik Görevlileri İçin Yıpranma Hakkı Teklifi Meclis'te CHP Hatay Milletvekili Sn. Mevlüt Dudu tarafından verilen ; Sosyal Sigotalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına dair kanun teklifinin kabülü halinde Özel Güvenlik Görevlilerini müjdeli haber bekliyor. Teklifin gerekçesi şu şekilde ; Ülkemizde çalışma hayatı çok ciddi sorunlar içermektedir.

Özel Güvenlik Personeline Haksızlık Yapılıyor

AK Parti döneminde Uluslararası çalışma örgütünün normlarından hızla uzaklaşıldığı ve hemen bütün alanlarda güvenceli ve sürekli çalışmanın yerini, geçiçi ve süreksiz çalışma ilişkilerinin almaya başladığı görülmektedir. Bu sorunlar, Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör firmalarında güvenliği sağlamak amacıyla istihdam edilen özel güvenlik görevlilerinde de yaygın bir biçimde görülmektedir.

Genel Kolluk Kuvvetleri Gibi Çalışıyorlar

Özel Güvenlik personeli çalışma koşullarının ağırlığı , düşük ücret ve mali haklara sahip olmaları ve sosyal haklarının yetersizliği gibi nedenlerle büyük zorluklar ile karşılaşmaktadır. Nitekim Gerek kamu içerisinde gerekse özel sektörde çalışan özel güvenlik görevlileri 7 gün 24 saat vardiyalı bir şekilde genel kolluk kuvvetleri gibi hizmet vermektedir. Sektörde yasal çalışma saatlerine dikkat edilmemekte ve çalışanlar bazen günde 12 saat veya daha uzun süre görev yapmaya zorlanmaktadır.

Firmalar Acımasız Davranıyor

Kamu kuruluşları ve özel sektöre özel güvenlik hizmeti sağlayan firmalar, işverenden personel başına tahsis ettiği ücretin çok daha azına, genel itibariyle asgari ücrete özel güvenlik görevlisi çalıştırmaktadır. Sektörde çalışanların fazla mesai ücreti, yemek, yol parası ödeyen firma sayısı parmakla gösterilecek kadar azdır. İşverenler hizmet şartnamesine kıdem ve ihbar tazminatı ile ilgili bir hüküm koymadığından çalışan personel işten ayrılması durumunda bu haklarından mahrum olmaktadır.

Risk Altında Çalışıyorlar

Diğer taraftan, görev başında tehdit, yaralanma ve ölüme kadar gidebilen ağır bir tehlike ve risk altında çalışan özel güvenlik görevlileri, yaptıkları işin niteliği genel kolluk kuvvetlerinin yaptıkları görevlere de uygun olmasına rağmen, askerler ve polislerin faydalandığı yıpranma haklarından yararlanamamaktadır.

Özel Güvenlik Görevlilerine Fiili Hizmet Zammı Verilsin

Bu çerçevede, özel güvenlik görevlilerinin genel kolluk kuvvetlerinin faydalandığı yıpranma hakkına tabi olmadan emekli edilmeleri kamu vicdanını sarsmaktadır. Verilen teklif ile "Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun Kapsamında Fiilen çalışan özel güvenlik görevlilerine 90 günlük " fiili hizmet zammı verilmesi öngörülmektedir.

Kamu haberlerinin merkezi kamupersoneli.net'in android uygulamasını cep telefonunuza indirerek gelişmelerden ve çok daha fazlasından haberdar olabilirsiniz.