ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİNİN HAKLARI YETKİLERİ

Özel güvenlik görevlileri’nin yetki ve sorumlulukları Özel güvenlik görevlileri aşağıdaki hallerde zor kullanır Sayılı nakdi tazminat bağlanması hakkındaki kanuna göre Ögg’leri 5188 sayılı özel güvenlik hizmetlerine dair kanundaki görevlerini yerine…

Özel Güvenlik İşçi Hakları

ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİNİN HAKLARI

1)- ÖGG’LER KANUNDA BELİRTİLEN KORUMA VE GÜVENLİK HİZMETLERİ DIŞINDA BİR İŞTE ÇALIŞTIRILAMAZ.

2)- ÖGG’LER LOKAVT DOLAYISIYLA İŞTEN ÇIKARILAMAZ

3)- ÖGG’LERİN 3.KİŞLERE VERECEKLERİ MUHTEMEL ZARARLARA KARŞI MALİ SORUMLULUK SİGORTASI YAPTIRILMA HAKKI VARDIR.

4)- ÖGG’NİN SENDİKA KURMA VE SENDİKAYA ÜYE OLMA HAKKI İLE DERNEK KURMA VE DERNEĞE ÜYE OLMA HAKLARI VARDIR.

5)- ÖGG’LER TCK’NIN UYGULAMASINDA MEMUR SAYILIRLAR. YETKİSİNİ KULLANAN ÖGG’YE İŞLENEN SUÇLAR GÖREVLİ MEMURA KARŞI İŞLENMİŞ SUÇ. ÖGG’NİN İŞLEDİĞİ SUÇLAR İSE MEMURUN İŞLEDİĞİ SUÇ SAYILIR.

6)- 2330 SAYILI NAKDİ TAZMİNAT BAĞLANMASI HAKKINDAKİ KANUNA GÖRE: ÖGG’leri 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine dair kanundaki görevlerini yerine getirirken (GÖREV ALANI VE GÖREV SÜRESİ İÇİNDE) yaralanması, sakatlanması halinde ÖGG’ye veya ÖGG’nin kanuni mirasçılarına iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde belirlenen miktar ve esaslar çerçevesinde TAZMİNAT ÖDENİR.

Yasa gereğince ödenecek tazminat 4857 sayılı İŞ KANUNU kapsamında ödenmesi gerekecek diğer tazminatlarla ilişkilendirilemez.

Genel hükümlerce daha yüksek miktarda tazminat ödenmesine mahkemelerce hükmedilmesi halinde, iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesine dayanılarak ödenen tutarlar mahsup edilir.

Kamu kurum ve kuruluşlarında bu kanunda yazılı görevleri yerine getirirken yaralanan, sakatlanan ÖGG’ye veya ÖGG’nin kanuni kanuni mirasçılarına iş sözleşmesi, toplu iş sözleşmesi veya 2330 Sayılı NAKDİ TAZMİNAT VE AYLIK BAĞLANMASI HAKKINDAKİ KANUN HÜKÜMLERİNDE BELİRTİLEN TAZMİNAT MİKTARLARINDAN HANGİSİ YÜKSEK İSE O MİKTAR ÖDENİR.

Ayrıca genel hükümlere göre zarara uğrayan ÖGG’nin kendisine veya kanuni mirasçılarının sözleşmede yazılı olandan daha fazla tazminat isteme hakkısaklıdır.

ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİ’NİN YETKİ VE SORUMLULUKLARI

(5188 sayılı yasa ile 5188 sayılı yasa’nın uygulanmasına ilişkin yönetmelik, C.M.U.K Türk Medeni Kanunu ve Türk Ceza Yasası’nın ilgili hükmüne göre hazırlanmıştır.)

1. Özel güvenlik görevlileri, koruma ve güvenliğini sağladıkları alana girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirebilir, üstlerini dedektörle arayabilir, eşyalarını x-ray ve benzeri cihazlardan geçirebilir. (5188 s.k md 7)

2. Özel güvenlik görevlileri, toplantı, konser ve spor müsabakaları ile sahne gösterileri ve benzeri etkinliklerde kişilere kimlik sorar, duyarlı kapıdan geçirir, kişilerin üzerlerini dedektörle arar, eşyalarını x-ray ve benzeri cihazlardan geçirir. (5188 s.k md 7)

3. Özel güvenlik görevlileri, C.M.U.K 127. Maddesine göre yakalamalarda orantılı arama yapar. (5188 s.k md 7)

4. Özel güvenlik görevlileri, tarafından yapılan üst aramalarında aranan ve arayanın aynı cinsten olması gerekir.(5188 s.k yönt. Md 14)

5. Özel güvenlik görevlileri, görev alanlarında haklarında yakalama, tutuklama ve mahkumiyet kararı bulunanları yakalar ve arama yapar. (5188 s.k md 7)

6. Özel güvenlik görevlileri, yangın, deprem ve tabii afetlerde yardım istenilmesi halinde işyeri ve konutlara girer. (5188 s.k md 7)

7. Özel güvenlik görevlileri, kolluk kuvvetlerine derhal bildirmek şartıyla; aramalar sırasında suç teşkil eden, delil olabilecek veya suç teşkil etmemekle birlikte tehlike doğurabilecek eşyaları emanete alır. (5188 s.k md 7)

8. Özel güvenlik görevlileri, terk edilmiş veya bulunmuş eşyaları emanete alır.(5188 s.k md 7)

9. Özel güvenlik görevlileri, kişilerin vücut sağlıklarını tehlikeden korunmak için zanlıları yakalar.(5188 s.k md 7)

10. Özel güvenlik görevlileri, olay yerinde delilleri korur, C.M.U.K 157.maddesine göre kişileri yakalar. (5188 s.k md 7)

11. C.M.U.K Md 157; olay mahallinde görevine ait işlemlere bağlayan memur bu işlemlerin yapılmasını kasten ihlal eden veya yetkisi dahilinde olarak aldığı tedbirlere aykırı davranan şahısları işlemlerin sonuçlanmasına kadar göz altına almaya yetkilidir. Bu süre 24 saati geçmez.

12. Özel güvenlik görevlileri aşağıdaki hallerde zor kullanır;

i.Türk medeni kanunu 981. Maddesi; zilyet, her türlü gasp ve saldırıyı kuvvet kullanarak defedebilir. Zilyet, rızası dışında kendisinden alınan şeyi taşınmazlarda el koyanı yakalayarak, taşınırlarda ise; eylem sırasında veya kaçarken yakalanın elinden alarak zilyetliğini koruyabilir. Ancak, zilyet durumun haklı göstermediği derecede kuvvet kullanmaktan kaçınmak zorundadır.

b. borçlar kanunu 52. Maddesi: meşru müdafaa, ıztırar ve kendi hakkını vikaye (korumak) için kullanılması, -meşru müdafaa halinde mütecavizin şahsına veya mallarına yapılan zarardan dolayı tazminat lazım gelmez –kendisini veya diğerini zarardan yahut derhal vuku bulacak bir tehlikeden vikaye (korumak) için başkasını mallarına iras eden (getiren) kimsenin borçlu olduğu tazminat miktarını hakim, hakkaniyete tevfikan tayin eder. Kendi hakkını vikaye (korumak) için cebri kuvvete müracaat eden kimse hal ve mevkia nazaran zamanın da hükümetin müdahalesi temin edilemediği yahut hakkının ziyaa uğramasının yahut hakkının kullanılması hususunun pek çok müşkül olmasını meni için başka vasıtalar mevcut olmadığı takdir de, bir güna tazminat itasiyle mükellef olmaz.

c.Türk ceza kanunu 49.maddesi(1.2. Bentleri); -kanun bir hükmünü veya selahiyettar bir merciden verilip imfazı vazifetten zaruri olan bir emri icra suretiyle, gerek kendisinin gerek başkasının nefsine veya ırzına vuku bulan haksız bir taarruzu filihlal defi(hemen önlemek) zaruretinin bais olduğu mecburiyette.

13. Özel güvenlik görevlileri, eğitim sağlık, spor tesisi ve kurumlarında silahlı görev yapamaz.(5188 s.k md 8)

14. Özel güvenlik görevlileri, yetkilerini sadece görevli oldukları sürece ve görev alanlarında kullanabilirler(5188 s.k md 9)

15. Özel güvenlik görevlileri, işlenmiş olan bir suçun tanığı ve suç işlemesi kuvvetle muhtemelen şüpheli kişileri takip eder, dışarıdan yapılan saldırılara karşı tedbir alır.(5188 s.k md 9)

16. Özel güvenlik görevlilerinin zor kullanma ve yakalama yapması gereken olaylar en seri vasıtasıyla genel kolluk kuvvetlerine bildirilir, yakalanan kişiler ve zapt edilen eşyalar genel kolluk kuvvetlerine teslim edilir.(5188 s.k md 9)

17. Özel güvenlik görevlileri, görev alanları içerisinde ve görevleri süresince üniformalı olarak görev yapar. (5188 s.k md 13)

18. Özel güvenlik görevlileri,5188 sayılı yasa da belirtilen koruma ve güvenlik hizmetleri dışında bir işte çalıştırılamaz.(5188 s.k md 16)

19. Özel güvenlik görevlileri greve katılamaz.(5188 s.k md 17)

20. Özel güvenlik görevlileri Türk Ceza Kanununun uygulanmasında memur sayılırlar.(5188 s.k md 23)

21. Özel güvenlik görevlileri, görev alanlarında can, mal güvenliği ile kamu düzenin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, taşınması ve bulundurulması yasak her türlü silah, patlayıcı madde ve eşyanın tespiti amacıyla dedektör, x-ray cihazı kullanılır. Gerektiğinde üst araması yapar.(5188 s.k yönt. Md 14)

22. Özel güvenlik görevlileri, kamuya açık alanlarda üst aramalarını adli ve ön aramalar yönetmeliği hükümlerine göre yapar. Kamuya açık alanlarda özel güvenlik görevlileri tarafından yapılacak üst araması genel kolluk gözetim ve denetiminde yapılır.(5188 s.k yönt.md. 14)

23. Özel güvenlik görevlileri, üst aramalarında ele geçirdiği kişi veya madde veya madde ve cisimleri yasal işlem yapılmak üzere bir tutanakla genel kolluk kuvvetlerine teslim eder.(5188 s.k md.14)

24. Özel güvenlik görevlileri, görev alanlarında meydana gelen yaygın, deprem, sel gibi tabii afetlerde arama ve kurtarma görevlilerine yardımcı olmakla yükümlüdür.(5188 s.k md.15)

25. Özel güvenlik görevlileri, görev alanlarında bir suçla karşılaştıklarında; suça el koymak, suçun devamını önlemek, sanığı tespit ve yakalama ile olay yerini ve suç delillerini muhafaza ederek genel kolluk kuvvetine teslim etmekle yetkili ve görevlidir.(5188 s.k yönt.md 16)

26. Özel güvenlik görevlileri, genel kolluk kuvvetlerinin olaya el koymasından itibaren; araştırma ve delil toplama faaliyetlerine genel kolluk kuvvetlerinin talebi halinde yardımcı olurlar.(5188 s.k yönt md 16)

27. Özel güvenlik görevlileri, gece görevlerinde, spor müsabakalarında, konser ve sahne gösterilerinde üniformalarının üzerine arkasında ışığı yansıtan ‘özel güvenlik’ ibaresi yazılı yelek giyerler. (5188 s.k yönt. Md 22)