Özel güvenlik kimlik kartı yenilemek istemeyen özel güvenlik görevlisinin tazminatı var mı
Özel güvenlik kartını yenilemek istemeyen işçinin kıdem tazminat hakkı vardır. Bu durumla karşılaşan özel güvenlik görevlisi asla evrak vermesin. Fazla mesaileri için her ay fazla mesai çizelgelerinin yanında bulundurması gerekiyor.…
Özel güvenlik görevlileri kimlik aldıkları zaman 5 yılda 1 yenilemesi gerekiyor. Ancak yenileme konusunda özel güvenlik görevlileri mecbur değildirler. Ancak kanunda özel güvenlik görevlilerin kimlik yenilemediği zaman çalışamazlar. Kimlikleri yeniledikten sonrası yeniden çalışabilmekteler. Örnek verirsek ÖGG kimliği yenilmedi, işyerinde işveren onu çıkardığı zaman tazminatını alır veyahut da dava açarsa veya 15-20 gün sonra yeniden kimliği yenilemek için emniyete başvuru yapıp kimlik kartını alabilir. Ülkemizdeki özel güvenlik şirketleri ne yazık ki özel güvenlik emekçilerinin haklarını tam vermiyor. Bordro hilesi, fazla mesailerini eksik hesaplayıp ödenmesi, baskı, mobbing, proje ve yer değişikliği gibi bitmeyen hileli olaylar özel güvenlik görevlilerin yaşadığı sorunlardır.
ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ KİMLİĞİNİ YENİLEMEK İSTEMEDİĞİ ZAMAN NE YAPMASI GEREKİYOR?
Öncelikle kesinlikle işverene bu konuda herhangi bir şekilde savunma ve bilgi vermeyecek. İşverenin özel güvenlik görevlisine sunacağı veya imza atmasını istediği herhangi bir evrakı imzalamaması gerekiyor. Özel güvenlik işçisi aksini yapması halinde işveren mahkemede ÖGG’nin kendi kusuru ve kötü niyet olarak savunma yapmaktadır. Bununla birlikte işveren eğer ki bu işçiyi ücretsiz izne çıkardığı zaman bu işten çıkartmış anlamı taşır. Dolayısıyla kimlik süresi bittiği güne kadar özel güvenlik görevlisi çalışıp daha sonrasında veya öncesinde de sendikamızla iletişime geçerek uzman ve profesyonel bir şekilde sendika ve iş hukuku uzman arkadaşlarımız sizlere yardımcı olacaktır.
NEDEN ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ BURADA HAKLIDIR, UYGULAMA NASILDIR?
Özel güvenlik görevlileri işe girdiği zaman işverenin özel güvenlik kartı süresinin ne zaman biteceğini açıkça bilmektedir. Yine özel güvenlik firmaların da özel güvenlik görevlilerinin kimlik yenileme zorunluluğunun olmadığını ücretsiz izin için özel güvenlik görevlilerin rızası olmadan ücretsiz izne çıkartamaz. Bununla birlikte işverenin sürekli olarak özel güvenlik işçileri kimlik yenilemede baskı kurması evrak imzalatması gibi davranışlar da özel güvenlik görevlilerin haklı olduğunu göstermektedir. Bu konuda asla evrak imzalamaması gerekir.
Emniyet Genel Müdürlüğünün Yayımladığı Genelgede; Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin ‘’Yenileme Eğitimi başlıklı 34. Maddesinde Yenileme eğitimine katılan özel güvenlik görevlileri ile yöneticilerin hizmet ve iş sözleşmeleri devam eder, eğitim süresince özlük haklarından yoksun bırakılamaz. İlgili yönetmelik ve yasa gereğince de özel güvenlik görevlisinin eğitime katılması zorunludur. Denetimde eğitim alan kursiyerin şayet kursta olmadığı takdirde dersten kalmış olur.
Özel güvenlik kanununa göre ve normal iş akışına göre de şöyle olması gerekiyor. Özel güvenlik kartı yenilemede yönetmelik gereğince işveren özel güvenlik emekçisine ücretli izin vermesi gerekiyor. Hem kursa gidip hem de işe gelen işçinin bu yoğunluğu kaldırması mümkün değildir. Çünkü bu kişi yorgun, uykusuz olabilir. Uyuması halinde ise işyerinin güvenliğini tehlikeye soktuğu gerekçesiyle de işveren tazminatsız olarak işten atabilir. Çünkü işyerinde güvenlik zafiyeti oluşturabilir. Öte yandan borçlar kanunu iş sağlığı güvenlik kanunu ve iş kanunun da belirttiği üzere işveren işçinin işyeriyle ilgili eğitim ve diğer tüm giderleri işyeri için yapılan tüm harcamaları karşılamak zorundadır. İşveren de bu masrafı da ödemek zorundadır. Masrafı işçiden kesemez.
Özel güvenlik firmaları asıl işverenle iş yaptıkları süreçte müşteri, proje gibi isimler adı altında hitap ettikleri hizmet verilen yerlerde çalıştıkları her bir özel güvenlik işçileri için kıdem, ihbar, elbise parası, SGK ücretlerinin hepsini asıl işverenden almaktadır. Aldığı kıdem ve ihbarı özel güvenlik işçilerine vermemek için çeşitli yol ve yöntemlere gitmekteler. İş alırken zaten belirli bir oranda kar alıyorlar. Bu karla yetinmeyip aldıkları kıdem, ihbar tazminatlarını özel güvenlik görevlilerine vermemek için birçok yol ve yönteme gitmektedirler. Her zaman güzel, süslü lafları kullanarak yaptıkları eylemleri ne yazık ki örtmekteler. Bizim asıl işverene tavsiyemiz kıdem ve ihbar tazminatlarını taşeron alt işverene vermeyip kendilerinde tutmaları tavsiye ve önerimdir.
Abdurrahman KONYAR
İletişim bilgileri Sosyal medya hesaplarında