ÖZEL GÜVENLİK SEKTÖRÜN ÖZELLİKLERİ
Özel güvenlik çalışanlarının görev ve yetkilerinin tamamlayıcı kolluk olarak görev yaptıkları ve yetkilerinin genel kolluk olay yerine gelinceye kadar durumu denetim altında tutmak ve genel kolluk olay yerine geldikten sonra…
TAŞERONLUK
Taşeronluk Özel güvenlik sektöründe taşeronluk sistemi egemendir. Günümüzde işyeri güvenlik faaliyetlerinde taşeron şirket ile çalışma eğilimi giderek artmaktadır. Kurulan hizmet ilişkisinin yapısı, iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarında riskleri önleme politikasının yapısını belirler. Asıl işverenin ve güvenlik şirketinin güvenlik görevlisinin sağlık ve güvenliğini etkileyen risklerin analizini de kapsayan risk değerlendirmesi temelinde güvenlik politikası hazırlamaları ve bu politikanın kendilerine düşen uygulamalarını yaşama geçirmeleri esastır. Bu açıdan bakıldığında, hizmet satın alan işverenler ve hizmeti üreten taşeronlar tehlike ve riskleri uygun önlemler alarak önlemek ya da çalışanları bunlardan koruma konusundaki ortak sorumluluğunun ve paydaşlığın bilincinde olmalıdırlar.
ESNEKLİK
Esneklik Özel güvenlik sektörü, iş örgütlenmesi ve işin yürütümü açısından esnektir. Güvenlik hizmetleri sunumu, hizmet alanın taleplerini günde 24 saat, haftada 7 gün karşılayabilecek biçimde süregelir. Sektörde üç tür esneklikten söz edilir: Sayısal esneklik, görev esnekliği, süre esnekliği. Sayısal esneklik, sektörde şirketlerin istihdam edilen çalışan sayısını değiştirme
REKABET SEKTÖRDE REKABET ZORLUDUR.
Çok sayıda şirket alanda hizmetin üretimi ve sürdürülmesi açısından acımasız bir rekabet içindedir. Bu koşullar belirli bir niteliği korumak zorunda olan bir hizmetin sürdürülmesi için başta çalışanların ücretlerinde olmak üzere çeşitli alanlarda kısıntıya gidilmesine yol açmaktadır. Bu kısıtlamalar yapılan hizmet sözleşmesinin niteliğini, bu nitelik de iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarını etkiler. Nitelikli hizmet sözleşmesi ise hizmetin standardının becerisi vb. ile; süre esnekliği, sıra dışı çalışma saatleri, gece ve hafta sonu vardiyaları, fazla mesai, görev bekleme biçimi vb. ile; görev esnekliği ise çok çeşitli ve önceden kestirilemeyen talepleri karşılama zorunluluğu ile tanımlanır. Çalışma saatleri, sözleşme türü ve hizmet türü ne olursa olsun, sektörün özellikleri oldukça esnektir. Bu esneklik, özel güvenlik görevlisinin sosyal yaşamlarını ve biyolojik ritimlerini önemli düzeyde etkiler ve kişide zihinsel ve duygusal gerginliğe yol açabilir. İşin Toplumsal Değeri Güvenlik şirketleri ve güvenlik görevlileri özellikle kamusal alanların güvenli hale getirilmesine, kamusal ve bireysel özgürlüklerin kısıtlanmadan kullanılabilmesi için daha güvenli bir toplum yaratılmasına katkı yaparlar. Bu katkı her zaman tam ve doğru biçimde takdir edilmez. Sektöre gerekli değerin gösterilmemesi, özel güvenlik tarafından yürütülen işler hakkında bilgi eksikliğini ve/veya bu işlerin küçümsendiğini ve azımsandığını gösterir. Bu da sektörün güvenilirliğini, itibarını ve güvenlik görevlisinin mesleki imgesini olumsuz etkiler. Bu olumsuzluk güvenlik görevlisinin psikososyal sağlığını da etkiler. Sektörün hak ettiği değerin artması, özel güvenliğin toplumsal rolü ile ilgili farkındalığın artması ve sektörün daha iyi bir imgeye kavuşması için başlatılacak girişimlere bağlıdır. Bu amaçla, sektörün genel kolluk hizmetlerindeki yükü nasıl ve ne şekilde hafiflettiği topluma ve kamu kesimine yeterince anlatılmalıdır.
İŞİN TOPLUMSAL DEĞERİ
İşin Toplumsal Değeri Güvenlik şirketleri ve güvenlik görevlileri özellikle kamusal alanların güvenli hale getirilmesine, kamusal ve bireysel özgürlüklerin kısıtlanmadan kullanılabilmesi için daha güvenli bir toplum yaratılmasına katkı yaparlar. Bu katkı her zaman tam ve doğru biçimde takdir edilmez. Sektöre gerekli değerin gösterilmemesi, özel güvenlik tarafından yürütülen işler hakkında bilgi eksikliğini ve/veya bu işlerin küçümsendiğini ve azımsandığını gösterir. Bu da sektörün güvenilirliğini, itibarını ve güvenlik görevlisinin mesleki imgesini olumsuz etkiler. Bu olumsuzluk güvenlik görevlisinin psikososyal sağlığını da etkiler. Sektörün hak ettiği değerin artması, özel güvenliğin toplumsal rolü ile ilgili farkındalığın artması ve sektörün daha iyi bir imgeye kavuşması için başlatılacak girişimlere bağlıdır. Bu amaçla, sektörün genel kolluk hizmetlerindeki yükü nasıl ve ne şekilde hafiflettiği topluma ve kamu kesimine yeterince anlatılmalıdır.
ÖZEL GÜVENLİK SEKTÖRÜNDEN TARAFLARIN SORUMLULUKLARI
ASIL İŞVEREN
Güvenlik görevlisi için sağlıklı ve güvenli koşullarda çalışabileceği bir çalışma ortamı hazırlamak; Güvenlik ile ilgili teknik altyapının etkili bir biçimde çalışmasını sağlamak, düzenli bakım ve onarım yapmak; İşyerindeki etkinlikler sırasında karşılaşılabilecek tehlike ve risklerden çalışanları korumak için doğru çalışma talimatları hazırlamak; Güvenlik şirketinin ve güvenlik görevlisinin kurallara uygun çalışmalarını sağlamak için önlem almak ve bu amaçla güvenlik şirketi ve güvenlik görevlisi ile işbirliği yapmak; Güvenlik şirketinin güvenlik görevlisinin sağlıklı ve güvenli koşullarda çalışması için üzerine düşen önlemleri alıp almadığını denetlemek; Güvenlik görevlisinin kurallara uyup uymadığını denetlemek, uymuyor ise güvenli şirketini uyararak, düzeltici eylem başlatmasını sağlamak.
GÜVENLİK ŞİRKET
Güvenlik görevlisini, güvenlik hizmetini güvenli ve sağlıklı bir biçimde yürütmesini sağlayacak düzeyde eğitmek ve amaca uygun olarak donatmak; işyerinde karşılaşabileceği tehlike ve riskler, uyacağı kurallar ve uygulayacağı önlemler hakkında bilgilendirmek ve eğitmek; kurallara ve önlemlere uyup uymadığını denetlemek; sağlıklı ve güvenli bir biçimde çalışması için asıl işveren ile işbirliği yaparak, eşgüdüm içinde çalışmasını sağlamak.
GÜVENLİK GÖREVLİSİ
Bilgilendirme, eğitim ve iş talimatlarına uygun çalışmak; Görevi gereği kullandığı güvenlik donanımını ve işyerinde kullandığı her türlü araç gereci amacına ve kurallara uygun olarak kullanmak; Çalışma ortamında karşılaştığı tehlike ve riskleri anında ilgili birime veya kişiye bildirmek; var ise alınması gereken önlemler ile ilgili öneri yapmak; Ciddi ve yakın tehlike durumunda kendisinin, diğer kişilerin ve işyerinin zarar görmesini önlemek için acil durum planına uygun önlemleri uygulamaya sokmak; Güvenlik ve sağlığı korumak için yapılan çalışmalarda asıl işverenle, alt işverenle ve ilgili kişilerle işbirliği yaparak, eşgüdüm içinde çalışmak. Asıl işveren ile alt işveren müteselsilen sorumludur bu sorumlukta kaçamaz 4857. Maddesi 2.6.36 yazılmaktadır ve 6331 hüküm alınılmıştır.Görüş CSGB
Abdurrahman KONYAR
Özel Güvenlik Hakları Y.K.B
İş ve Sosyal Güvenli Hesap & Bilirkişi