Patron sahtecilik yaptı, cezası işçiden çıkarıldı!

Çalıştığı taşeron şirket sahte sigorta gösterdi, emekliliği yandı. Şimdi SGK, tekstil işçisi Gül Uğur Erdoğan'dan 7 aylık emekli maaşını geri istiyor!

Özel Güvenlik İşçi Hakları

Çalıştığı taşeron şirket sahte sigorta gösterince tekstil işçisi Gül Uğur Erdoğan’ın emekliliği yandı. SGK, Erdoğan’dan faiziyle birlikte 7 aylık emekli maaşını geri istiyor. Süreci yargıya taşıyan Erdoğan, patronun yaptığı hukuksuzluğun cezasının kendisinden çıkarılmasının kabul edilir olmadığını dile getirdi.

Türkiye’nin kangrenleşmiş sorunlarının başında gelen taşeron çalışma işçileri mağdur etmeyi sürdürüyor. İzmir’in Çiğli ilçesinde bir tekstil firmasının işlerini yapan taşeron şirket işçilerini aynı anda üç işyerinde çalıştırıyor gösterince olan işçilerin primlerine oldu.

Yapılan denetim sonrasında fark edilen usulsüzlükten dolayı işçilerin primleri iptal edildi. Taşeron şirketin yaptığı hukuksuz işlemin cezası işçilere kesilmiş oldu.

HESABINA MAAŞ YATMAYINCA ÖĞRENDİ

İşçilerin arasında emekliliği iptal edilenler de bulunuyor. Bu işçilerden biri de 50 yaşındaki Gül Uğur Erdoğan. Emekliliğine aylar kalan Erdoğan prim günlerini doldurabilmek için taşeron şirkette çalışmaya başladı. Bu şirkette bir yıl üç ay çalışan Erdoğan emekliliğe hak kazanınca işyerinden ayrılarak emeklilik maaşını almaya başladı.

7 ayın ardından hesabına maaşı yatırılmayan Erdoğan, SGK Konak Hizmet Binasına gitti ve şirketin gösterdiği ‘naylon sigortadan’ dolayı emekliliğin iptal edildiğini öğrendi.

Üstüne SGK, Erdoğan’dan 7 aylık emekli maaşı tutarındaki 12 bin 600 lirayı faiziyle birlikte geri istedi. Erdoğan süreci yargıya taşıyarak iş mahkemesinde SGK’nin kararının durdurulmasını istedi ve eski patronu S.A. hakkında dava açtı. Ancak olay sonrası S.A. kayıplara karıştı. Dava Karşıyaka 3. İş Mahkemesinde devam ediyor.

‘SAHTE SİGORTANIN SORUMLUSU İŞÇİLER DEĞİL’

Konuştuğumuz Gül Uğur Erdoğan, yıllardır emekli olabilmek için çalıştığını belirterek, taşeron şirketin sahte işleminin cezasının işçilerden çıkarılmaması gerektiğini belirtti.

Gül Uğur Erdoğan “Sistemin kendisinde sorun var. Çalışma koşulları bu kadar ağırken ve taşeron olarak yıllarca çalıştıktan sonra bir de maaşımın bu sebeple kesilmesi kabul edilir bir şey değil. Açtığımız dava devam ediyor, hukuki mücadelemiz sürüyor. SGK İl Müdürlüklerine kadar her yerde sesimi duyurmaya çalıştım. Bana denetim elemanlarının az olduğu cevabını verdiler. Bu usulsüzlük benim ve benim gibi haksızlığa uğrayanların suçu değil. Bu ülke işçilerin ödediği vergiler ile ayakta, ülkeyi kalkındıran bizleriz. Hakkımı sonuna kadar arayacağım” dedi.