PTT Pal Özel güvenlik işçileri insanca yaşanacak ücret istiyor

Trük-İş Güvenlik iş sendikasının yetkili olduğu İş yerinde Üye İşçiler isyanda. PTT Para Lojistik ve Özel Güvenlik Hizmetleri AŞ'de çalışan güvenlik işçisi yaşadıkları sorunları aktardı.

Özel Güvenlik İşçi Hakları

YETKİLİ SENDİKA VAR FAKAT SENDİKANIN BİR MÜCADELESİ  YOK 

PTT’den güvenlik işçisi

www.evrensel.net İstanbul

Öncelikle belirtmek isterim ki bu yazı 350 personelin ortak kararı olarak yazılmıştır. PTT Para Lojistik ve Özel Güvenlik Hizmetleri AŞ (PTT Pal), PTT AŞ’nin yüzde 100 iştiraki ile yerli ve milli olarak 2018 yılında kurulmuştur. Biz çalışanlar olarak 2018 yılından bu zamana PTT Pal firmasında çok fazla emek harcayarak mücadele ederek çalışıyoruz. Hepimiz özel sektörden yıprandığımız için artık sırtımızı devletimize yaslayıp iyi bir maaş ve iyi bir çalışma ortamı ile ailemize iyi bir yaşantı sunabiliriz, ömür boyu iş değiştirmeden emekli olabiliriz düşüncesi ile bu şirkette çalışmaya başladık. Ama gelin görün ki özel sektör sırtımızı yasladığımız devletimizin kurmuş olduğu şirketten daha iyiydi.

İşe başlamadan önce maaşlar ve şartlar çok iyi anlatıldı. Asgari ücretin yaklaşık iki katı maaş, yemek, yol ücreti ayrıca özel sağlık sigortası, hafta sonu, bayram ve resmi günlerde tatil, isteğe bağlı resmi günlerde kanun çerçevesinde yüzde 200 mesai ücreti ile çalışma vs... Bizlere asgari ücret ödendi, yapmış olduğumuz mesai ücretleri maaşın içerisinde diyerek ödenmedi. Haftada 6 gün çalışma, hafta içi sabah giriş ve çıkış saati belli olmayan bir çalışma şekli. Bazı günler gece 03.00’lere kadar çalıştığımız oldu.

SADECE YÜZDE 25 ZAM

Bu arada şirkette yöneticiler değişti, bazıları bu koşulları değiştirmek istese de yapamadı, bazıları ise olduğu gibi sürdürdü. 2021 yılında 4 bin 193 personeli olan PTT Pal firmasının ATM’ye para yükleme, şubelere para taşıma işinde çalışan 448 personeli sendika hakkından mahrum bırakıldı. Fiziki güvenlik kanadında çalışan 3 binden fazla kişi ise Güvenlik-İş’e üye yapıldı. 2022 yılında ise asgari ücrete yüzde 50 zam yapılarak asgari ücret 2 bin 825 TL’den 4 bin 253 TL’ye yükseldi. Biz 2021 yılında yol parası dahil 4 bin 200 TL maaş alıyorduk. 2022’de ise maaşlarımıza yüzde 25 yani 1200 TL zam yapıldı, şu an 5 bin 400 TL maaş alıyoruz. Sendikalı olan fiziki güvenlik tarafında çalışan arkadaşlar ise sosyal haklar hariç 6 bin 500 TL’nin üzerinde maaş alıyor. Bizimle aynı işi yapan Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Halk Bankası ve İş Bankası çalışanları ise neredeyse bizim iki katımız kadar maaş alıyor.

GÜVENLİK KORUMA-İŞ SENDİKASI 

E DEVLET 581

PANDEMİNİN YÜKÜ OMUZLARIMIZDA

Ayrıca pandemi sürecinde devlet daireleri ve bazı şirketler çalışma sürelerini kısaltırken biz tam kadro hafta sonu dahil olmak üzere zorla çalıştırıldık. Bu da yetmezmiş gibi pozitif olan arkadaşlarımız evlerine gönderilmedi, akşam işiniz bitince gider test verirsiniz denildi. Pandeminin kısmen azaldığı dönemde ise devletimiz PTT çalışanlarına 2 bin TL para dağıttı, aynı şirkette olmamıza rağmen bizlere dağıtılmadı.

Sendikamız olmadığı için iş sözleşmelerimiz işçi aleyhine hazırlanmıştır. Hasta ve cenazelerimiz olduğu zamanlarda bile idari izin verilmeyip senelik izinlerimizden bir gün iki gün kesilerek senelik iznimizi bile kullanamaz hale getirmişlerdir. İstedikleri saatte işe çağırıp istedikleri saatte eve gönderip mesaimizden kesiyorlar. Belirli bir çalışma saatimiz bile mevcut değil. Ayrıca araç kameraları, araç takip cihazları üzerinden izlenilmek de ayrı bir baskı yaratıyor.

CİMER’E BAŞVURDUK AMA...

Şikayetlerimizi CİMER’e bildirdik ve sonuç olarak 2 ayrı cevap aldık.

“1- 2022 ücretlerinde yapılan artış ve düzenlemeler, ekonomik koşullar da göz önüne alınarak eşit işe eşit ücret politikası ile yapılmıştır. Piyasa şartları ve sektörümüz göz önünde tutulduğunda en iyi ücret ve çalışma koşullarını sağlamış durumdayız. Bilgilerinize sunulur.

2- Çalışmakta olan kişiler, işyerlerinde yaşadıkları sorunlarla ilgili çalıştıkları süre içinde inceleme yapılmasını talep edebilirler. İşverenlikle yaşadığınızı belirttiğiniz uyuşmazlık hakkında yargıya başvurmadıysanız, en yakın İŞKUR hizmet merkezine Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü şikayet kabul servisine müracaat ederek ya da alo 170 hattı aracılığı ile şikayet kaydı oluşturup inceleme talebinde bulunabilirsiniz. Şikayet dilekçesinde kimlik bilgileriniz, ikametgah adresiniz, işe giriş tarihi ile işveren unvanı, işveren tebligat adresi ve işveren iletişim bilgisi belirtilmelidir. Bilgilerinize sunulur.”

NASIL YETSİN?

Şirketimizin birinci cevabına istinaden şunu belirtmek isterim. 1900 TL kira, 1000 TL doğal gaz, 400 TL elektrik. Günlük 35 TL yemek parası alıyoruz ama ucuz yemek bulamadığımız ve para dolu aracı her yere park edemediğimiz için 300 TL ek yemek parası, mutfak masrafı... Çocuğuma harçlık dahi veremiyorum. Özel sağlık sigortamız hatta vurulsak hayat sigortamız bile yok.

Bu şirkette gördüğümüz zulüm, hak yeme adaletsizlik, biat, mezuniyeti bile olmayana yetki verme, insan emeği sömürme, insan sınıflandırma; bunların hiçbirini başka parti ya da özel sektörde yaşamadık. Sorarım sizlere işçinin hakkını savunmayan bir devlet bir mekanizma ne işe yarar? Gördüğünüz gibi işçi olarak ne hakkımızı savunabiliyoruz ne de şikayet edebiliyoruz. Hakkımızı emeğimizi, alın terimizi alamıyoruz. Ki bizim çoğumuz şu an hükümet olan Ak Parti’nin üyesidir. Ve geçen seçimlerde de Ak Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesini kaybetme sebebi de budur. İşçiler ezilmiş, hor görülmüş, hakları ödenmemiştir.

Biz bu milleti, emekçileri ve işçileri asla işverenlere ezdirmeyeceğiz. Seçim zamanı da kim ne hak ettiyse onu yapacağız.

GÜVENLİK KORUMA-İŞ SENDİKASI