Sigorta Primlerinin Hiç Yada Eksik Yahut Düşük Ücretten Yatırılması Haklı Nedenle Fesih Sebebidir.
Sigorta Primlerinin Hiç Yada Eksik Yahut Düşük Ücretten Yatırılması Haklı Nedenle Fesih Sebebidir işçi kıdem tazminatı verilmelidir
Özel Güvenlik İşçi Hakları
Ülkemizde SGK primlerinin işverenler tarafından yatırılmaması, eksik yatırılması yahut düşük ücretten yatırılması bilinen ve yaygın bir sorundur. Sigorta Primlerinin Hiç Yada Eksik Yahut Düşük Ücretten Yatırılması Haklı Nedenle Fesih Sebebidir.
Aşağıdaki Yargıtay kararında belirtildiği üzere, bu hallerde işçi, iş sözleşmesini haklı nedenle feshetme hakkına sahip olacaktır.
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2013/35997 Esas 2014/13537 Karar sayılı ve 20.05.2014 Tarihli Kararı:
Dosya kapsamına göre, davacının iş sözleşmesini, bir kısım çalışma süresinin sosyal güvenlik kurumuna bildirilmeyerek, sigorta primlerinin eksik ödenmesi gerekçesiyle feshettiği anlaşılmaktadır. …İş Mahkemesi’nin 26.09.2012 tarih ve 2012/443 esas 2012/451 karar sayılı kararıyla da, davacının toplam 1558 gün çalışmasının sosyal güvenlik kurumuna bildirilmediği kabul edilerek, hizmet tespiti kararı verilmiştir. Anılan karar, Yargıtay 21. Hukuk Dairesi’nin 14.05.2013 tarih 2013/1699 esas 2013/9688 karar sayılı kararıyla onanmıştır. Sigorta primlerinin hiç yatırılmaması, eksik yatırılması veya düşük ücretten yatırılması hallerinde işçinin haklı fesih imkanı bulunmakta olup, davacının feshi haklı sebebe dayanmaktadır.
Yargıtay 9.Hukuk Dairesi de bir çok kararından benzer gerekçe ile işçinin iş akdini bu gerekçe ile feshetmesini haklı görmektedir. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi bir kararında şu ifadeleri kullanmıştır:
“İş Kanunu’nun 24’üncü maddesinin 2 numaralı bendinin (e) alt bendinde sözü edilen ücretin, geniş anlamda ücret olarak değerlendirilmesi gerektiğine işaret edilen kararda, şunlar kaydedildi:
“İkramiye, prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, fazla mesai, hafta tatili, genel tatil gibi alacakların ödenmemesi durumunda da işçinin haklı fesih imkanı bulunmaktadır. İşçinin ücretinin işverenin içine düştüğü ödeme güçlüğü nedeniyle ödenmemesinin sonuca bir etkisi yoktur. İşçinin, ücretinin bir kısmını ücret garanti fonundan alabilecek olması da işçinin fesih hakkını ortadan kaldırmaz. Bireysel veya toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan ayni yardımların (erzak ve kömür yardımı gibi) yerine getirilmemesi de bu madde kapsamında değerlendirilmeli ve işçinin ‘haklı fesih’ imkanının bulunduğu kabul edilmelidir.
İşçinin sigorta primlerinin hiç yatırılmaması veya eksik bildirilmesi, sosyal güvenlik hakkını ilgilendiren bir durum olsa da sigorta primlerinin hiç yatırılmaması, eksik yatırılması veya düşük ücretten yatırılması hallerinde de işçinin haklı fesih imkanı vardır.
yasla haklarınız ilgili iş hukuk uzman avukatlarımıza iletişime gece birisinizdir