Sivil Havacılık Güvenliği Denetimi Eğitimi
Özel Güvenlik Denetleme Başkanı Suat Çelik, İstanbul'daki 135 Özel Güvenlik Şirketi dışında 81 ilde faaliyet gösteren tüm özel güvenlik şirketleri ile eğitim kurumlarının denetimlerinin tamamlandığını, eğitim faaliyetlerinin birinci aşaması kapsamında…
Özel Güvenlik Denetleme Başkanı Suat Çelik, İstanbul'daki 135 Özel Güvenlik Şirketi dışında 81 ilde faaliyet gösteren tüm özel güvenlik şirketleri ile eğitim kurumlarının denetimlerinin tamamlandığını, eğitim faaliyetlerinin birinci aşaması kapsamında 296 bin 902 özel güvenlik görevlisinden 250 bin 280'inin eğitildiğini bildirdi.
Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü koordinesinde Temel Sivil Havacılık Güvenliği Denetimi Eğitiminin ikincisi Ankara Polis Moral Eğitim Tesisleri Toplantı Salonu'nda başladı.
İki gün sürecek eğitimlerin açılışı nedeniyle düzenlenen törende konuşan Özel Güvenlik Denetleme Başkanı Suat Çelik, hava ve deniz limanı denetimlerinde görev yapacak polis başmüfettişlerine X-Ray cihazı, iz dedektörü, güvenlik tarayıcı (vücut tarayıcı), EDS patlayıcı tespit sistemi gibi güvenlik cihazlarının tanıtımı ve kullanımı konularında eğitim verildiğini söyledi.
Türkiye'nin uluslararası prestijini yüksek tutmak ve güvenli uçuş hizmeti verebilmek amacıyla havalimanlarında etkili ve sürdürülebilir bir denetim politikası yürütülmesinin önemine işaret eden Çelik, Temel Sivil Havacılık Güvenliği Eğitimlerinin tamamlanmasının ardından turizm sezonu başlamadan önce, öncelikle doğu illerindeki havalimanlarından başlanmak üzere, ülke genelindeki hava ve deniz limanlarında, alışveriş merkezlerinde ve ayrıca diğer kurum kuruluşlara yönelik yerinde denetim ve eğitim faaliyetlerinin kesintisiz devam edeceğini bildirdi.
Özel güvenlik görevlisi sayısı polis sayısını geçti
Özel güvenlik hizmetlerine ilişkin hukuki düzenlemenin, 2004'te yapıldığını, 14 yılda bu sektörde hizmet veren özel güvenlik görevlisi sayısının, kolluk personeli sayısını geçtiğini ifade eden Çelik, özel güvenlik sektöründe halen, bin 452 özel güvenlik şirketi, 453 özel güvenlik eğitim kurumu, 307 kişi koruması, 258 alarm izleme merkezi ile 88 bin 786 özel güvenlik izni verilen yer olduğunu söyledi.
Çelik, sektörde 1 milyon 629 bin 531 kişinin özel güvenlik sertifikası, 1 milyon 69 bin 999 özel güvenlik kimlik kartı verilen kişi ile 307 bin 76 çalışan özel güvenlik personelinin bulunduğunu kaydetti. Çelik, özel güvenlik personelleri tarafından 5 bin 620'si uzun namlulu olmak üzere toplam 53 bin 121 silah kullanıldığını söyledi.
Kamu kurumları başta olmak üzere, çok sayıda kişi, kurum ve kuruluşun güvenliğinin, özel güvenlik görevlileri tarafından sağlandığını hatırlatan Çelik, Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığınca gerçekleştirilen denetim faaliyetlerine ilişkin de bilgi verdi.
Çelik, sözlerini şöyle tamamladı:
"Başkanlığımızın, denetleme faaliyetlerine başladığı, 2013 ile 2017 yılları arasında yapılan denetimlerde, bin 450 özel güvenlik şirketi, bin 21 eğitim kurumu, 373 alarm izleme merkezi, 59 özel güvenlik şirket şubesi, 14 bin 254 özel güvenlik izni alan yer ile 60 kişi koruma hizmetinin denetimleri gerçekleştirilmiştir. 2017 yılı denetimlerinde tespit edilen, kanuna aykırılık ve eksikliklere ilişkin 166 adli ve 687 idari işlem ile 219 bin 329 lira idari para cezası tesis edilmiştir. 2017 yılı içerisinde yapılan planlı denetimler dışında, 12 ilimizde faaliyet gösteren, 21 özel atış poligonu ile Sayın İçişleri Bakanımızın talimatları doğrultusunda, 60 ilimizde faaliyet gösteren 372 AVM ile 54 ilimizde bulunan havaalanlarında, polis başmüfettişlerimizce özel denetimler gerçekleştirilmiştir.
2018 yılı denetimlerinde ise etkinliğin sağlanması, eğiticiliğin esas alınarak, verimliliğin artırılması ve ulaşılacak rasyonel sonuçlar çerçevesinde, sektörel, nesnel denetim politikalarının belirlenebilmesi amacıyla yapılan planlamalar doğrultusunda denetlenmesi hedeflenen 720 özel güvenlik şirketinden 397’si, 200 özel güvenlik eğitim kurumundan 106'sı, 100 alarm izleme merkezinden 52'si, 2 bin 100 özel güvenlik izni alan yerden 782'si ile 292 kişi koruma hizmetinden 145'inin denetimleri gerçekleştirilmiştir. Halen, İstanbul'da denetimi devam eden, 135 özel güvenlik şirketi dışında, 81 ilimizde faaliyet gösteren tüm özel güvenlik şirketleri ile eğitim kurumlarının denetimleri tamamlandı."
Eğitimler tamamlandı
Türkiye genelinde görev yapan tüm özel güvenlik görevlilerine yönelik, 2 Ocak 2018'de başlatılan eğitim programının 7 Nisan itibarıyla tamamlandığını bildiren Çelik, "Özel Güvenlik Görevlileri eğitim faaliyetlerimizin birinci aşamasında, 81 ilimizde görev yapan, 296 bin 902 özel güvenlik görevlisinden 250 bin 280'inin eğitimleri tamamlanmış ve yüzde 85 oranında katılım sağlanmıştır." diye konuştu.
Mazeretleri nedeniyle verilen bu eğitimlere katılamayan, görevli sayısı yüz ve altında olan 11 ilde görev yapan 741 özel güvenlik görevlisine, 4 Nisan 2018'de Polis Akademisi Başkanlığı akıllı sınıflarında uzaktan eğitim yöntemiyle telafi eğitimi verildiğini kaydeden Çelik, eğitimlere katılamayan görevli sayısı yüz ve üzerinde olan 42 ilde ise 26 Nisan'dan itibaren telafi eğitimlerinin planlandığını vurguladı.
ÖZEL GÜVENLİK HAKLARI
www.facebook.com/ozelguvenlikhaklari.org