Suudi güvenlik görevlisi kadınlar ilk kez nöbet tuttu
Suudi Arabistan’da Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın başlattığı ‘Vizyon 2030’ reform hareketiyle kadınlar, bazı özgürlüklerini kazanmaya başladı. Hacıları izleyen güvenlik birimlerine katılan kadınlar, ilk kez hac sırasında Mekke’de nöbet tuttu.
Suudi Arabistan’da, kadın hakları aktivistlerinin de dahil olduğu birçok grubun yaptığı baskı sonucunda başlatılan reform hareketiyle, kadınlar bazı haklarını kazanmaya başladı. ‘Vizyon 2030’ olarak da bilinen reform hareketiyle nisan ayından bu yana kadın askerler, Mekke ve Medine’de hacıları izleyen güvenlik birimlerine katılıyor.
Hayatını kaybeden babasının kariyerinden ilham alan Mona da orduya katılarak İslam’ın en kutsal yerlerinde görev alan ilk Suudi kadın asker grubunda çalışmaya başladı. Askeri hâkî üniforması, ceketi, bol pantolonu ve saçını örten bir peçenin üzerinde siyah bir beresi olan Mona, Mekke’deki Ulu Cami’de görev alıyor.
Soyadını vermek istemeyen Mona, “Rahmetli babamın yolculuğunu tamamlamak için en kutsal yer olan Mekke’deki Ulu Cami’de çalışıyor, babamın izinden gidiyorum. İbadet edenlere hizmet etmek çok asil ve onurlu bir görev.” dedi.
Kâbe’nin yakınında hacıları izleyen bir başka asker olan Samar ise, psikoloji çalışmalarının ardından ailesi tarafından orduya katılmaya teşvik edildiğini söyledi. Samar, “Bu bizim için çok büyük bir başarı. Dine, vatana ve Rahman olan Allah’ın misafirlerine hizmet etmek en büyük gurur.” ifadelerini kullandı.
‘Vizyon 2030’ reform planına göre kadınlara yönelik araba kullanma yasağı kaldırıldı, yetişkin kadınların vasilerinden izin almadan seyahat etmesine izin verildi ve kadınlara aile işleri üzerinde daha fazla söz hakkı verildi.