Taşeron işçi Hak-iş’i rekora taşıdı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sendika istatistiklerine göre, üyesini en çok artıran konfederasyon Hak-İş oldu. Sendikalı işçi sayısı yüzde 12.18’de kaldı. En büyük işçi konfederasyonu Türk-İş, Memur-Sen’in gerisinde kaldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından işçiler için yılda iki kez açıklanan sendika istatistikleri Resmi Gazete’de yayımlandı. İşçiler için yılda iki kez, memurlar için yılda bir kez yapılan açıklama ilginç gelişmeleri ortaya koydu. Gerek söz konusu veriler gerek DİSK -Ar tarafından hazırlanan rapora göre, ülkedeki sendikalı işçi sayısı 1 milyon 546 bin oldu. Ülkede sigortalı çalışan sayısı 11 milyon 600 bin. Sendikalılık oranı yüzde 12.1. Bin önceki dönem bu oran yüzde 11.5 idi.
Yüzde 300
Tabi bu ara başlık yanıltmasın, sendikalı işçi sayısında bir artış var ancak bu toplamda yalnız yüzde 0.5’i biraz aşıyor. Yüzde 300’e yaklaşan artış başarısını Hak-İş göstermiş durumda. Üye sayısını en fazla artıran konfederasyon yüzde 293 ile Hak İş olurken, Türk İş’in artışı yüzde 125, DİSK’in yüzde 141. Genel artış da yüzde 151 olarak görülüyor.
Memur-Sen lider
Sonuçlar ilginç bir noktayı da ortaya koydu. Geçen yıl yaz döneminde açıklanan memurlardaki sendikalalık istatistikleri Memur Sen’in üye sayısının 956 bin olduğunu ortaya koymuştu. Yeni tablo ülkedeki çalışan örgütlülüğü konusundaki lider ismi de değiştirmiş oldu. Zira ülkenin en büyük işçi konfederasyonu Türk İş’in üye sayısı 889 bin de kaldı.
ITUC ve ETUC veto
Bu durum da Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) bir temsiliyet sorunu doğurabileceğine dikkat çekiliyor. ILO Yıllık Konferanslarına katılım mart ayında belirleniyor. Kimin gideceğine Çalışma Bakanlığı ve en çok üyeye sahip konfederasyon karar veriyor. Geçen yıl martta en çok üyeye sahip Türk İş’ti. Ancak yaz dönemi verilerde Memur Sen’in epey bir üye artırdığı görüldü. O nedenle yaklaşık 50 yıldan sonra bir temsiliyet sorunu gündeme gelebilir. Öte yandan Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) ve Avrupalı Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Memur Sen’i bağımsız olmadığı için çalışan örgütü olarak kabul etmiyor.
NE OLACAKLARI DAHA BELLİ DEĞİL
Gelinen noktayı yorumlamasını istediğimiz Türk iş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, ILO da bir temsileyet sorunu yaşanabileceğine ihtimal vermedi. “Onlar memur, ILO’ya işçi temsilcileri katılıyor” diyen Kavlak, Hak iş’in hızlı üye kazancını da taşeron işçilere bağladı. Sendikalalık oranlarının en fazla sağlık ve sosyal hizmetler, savunma ve güvenlik, genel işler ve taşamacılık iş kollarında yaşandığına dikkat çeken Kavlak, taşerone kadro verileceği sözü ile söz konusu çalışanların Hak iş tarafından üye olarak yazıldığını ancak onların topluiş sözleşmesinden yararlanmadığını dile getirdi. Hatta, taşeron işçilerle ilgili henüz kararın tam olarak verilmediğini, onların sözleşmeli mi kadrolu olacaklarının bile belli olmadığını söyledi.
Sözleşme az
Diğer yandan, veriler sendikalı olduğu halde sendika barajları nedeniyle toplu sözleşme hakkından yararlanamayan ciddi oranda işçi olduğunu da ortaya koydu. Resmi sendikalı oranı yüzde 12.29 olarak görülürken, fiili sendikalı oranın yüzde 10.19 olduğu görülüyor. Yani bakanlık tarafından yayımlanan ve kayıtlı işçiler gözönüne alındığında oran yüzde 12.3 iken, tüm işçiler hesaba katıldığında sendikalılık oranı 10.2’ye geriliyor. Toplu sözleşmeden yararlanan işçilerin oranı ise yüzde 6.5, özel sektörde toplu sözleşme hakkından yararlanan sendikalı oranı ise yüzde 4.3.