Taşeron işçiler kendi aralarında da ayrı tutularak kadrolanacak !
Taşeron işçisi olup kamuda çalışan işçilerin kıdem tazminatı hakları,yıllık ücretli izinler, mesai hakları, çalışma şartlarının hafiflemesi ve sendikanın sağladığı haklardan yararlanma gibi bir çok konunun çözüleceği söyleniyordu.
Özel Güvenlik İşçi Hakları
2014 Eylül’de yürülüğe giren Torba Yasa’da; taşeron işçisi olup kamuda çalışan işçilerin kıdem tazminatı hakları,yıllık ücretli izinler, mesai hakları, çalışma şartlarının hafiflemesi ve sendikanın sağladığı haklardan yararlanma gibi bir çok konunun çözüleceği söyleniyordu.
05 Aralık 2015 Cumartesi 18:51 1 0 2014 Eylül’de yürülüğe giren Torba Yasa’da; taşeron işçisi olup kamuda çalışan işçilerin kıdem tazminatı hakları,yıllık ücretli izinler, mesai hakları, çalışma şartlarının hafiflemesi ve sendikanın sağladığı haklardan yararlanma gibi bir çok konunun çözüleceği söyleniyordu. Bütün partilerin seçim beyannamelerinde taşeron işçilere verilecek kadro ile ilgili madde bulunuyordu fakat sadece karayollarında çalışan 6 bin 700 işçi ellerinde yargı kararı olduğu için kadrolanmaya başladı. Asıl işte çalışan taşeron işçiler için henüz kadro gerçekleştirilemedi. Artık yetki kullanılacak ! İş Yasası’na göre taşeron işçiler yalnızca yardımcı işlerde çalıştırılabilirler.
Karayolları Genel Müdürlüğüne alınan bir taşeron işçi; temizlik,güvenlik,servis,yemek gibi işlerde çalışması gerekirken bugüne kadar kamudan ihale alan taşeron işçiler asfalt dökme, yol açma gibi asıl işlerde çalıştırıldılar. Sağlık Bakanlığı hastanelerinde MR çeken, devlete ait enerji santrallerinde mühendislik yapan, teknisyenlik yapan taşeron işçileri de bulunmkatadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2015’te kamuda istihdam edilen 650 bin taşeron çalışanlarından sadece 200 bininin olması gerektiği gibi yardımcı işlerde çalıştığını açıkladı. Ancak bu kanunsuz duruma karşı sendikanın açtığı dava yoluyla işçiler haklarını elde ettiler. Geçen yıl Meclis’ten geçen Torba Yasa’sında kadroları garantileyecek düzenleme yer almasına rağmen Bakanlar Kurulu yetkiyi bu güne kadar kullanmadı. Bu yetkiyle yardımcı işler belirlendikten sonra bu işler dışında kamuda taşeron işçi çalışıtırılmayacaktır.
Ancak görevinde çalışan taşerona kadro olmayacak! Bakanlar Kurulu asıl iş yardımcı iş yardımını bir yönetmelikle yapacak. Bu yönetmelik hazırlanırken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ve Hazine Müsteşarlığı'nın görüşü alınacak ve Maliye Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu bu yönetmeliği yayımlayacak. Bakanlar Kurulu’nun ‘Bu iş taşerona verilemez!’ dediği bir işte çalışan taşeron işçisine kadro verilebilecek. Ancak bu kritik listede yardımcı iş olarak belirlenmiş ve taşerona verilebilecek bir işte çalışan işçiler için kadro söz konusu olmayacak. Karayolları işçileri gibi ellerinde yargı kararı olanlar için açıklama yapılarak işçiler arasındaki eşitsizlik yine aynı şekilde giderilecek.
Ancak kamuda aynı işi yaptıkları insanlardan farklı haklarla değerledirilern taşeron işçiler her an kapının önüne koyulma korkusuyla stres altında çalışmaktadırlar. Bu durumsa hem ailelerine hem de topluma olumsuz yansımaktadır. Bu sorunlar da göz önünde bulundurularak taşeron işçilere verilecek haklar iyi düşünülmelidir.