Taşeron işçilere hakını vermeyen TRT feragatname imzalatmak istiyor
TRT, bünyesinde taşeron çalışan güvenlik görevlilerine alacaklarını ödemediği gibi bir de feragatname imzalatarak olayı kapatmaya çalışıyor.
SGK müfettişleri, TRT’de çalışan çok sayıda özel güvenlik görevlisine fazla mesai ücretlerinin eksik ödendiğini ve yıllık izinlerinin kullandırılmadığını belirledi. Taşeron şirketi açtığı davada suçu TRT’ye atarken TRT yönetimi haklarını isteyen güvenlikçilere feragatname ve esnek çalışmayı baz alan sözleşme dayatıyor.
TRT’ye ait verici istasyonlarında çalışan bazı taşeron özel güvenlik görevlilerinin, Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğüne yaptığı başvuru sonucunda kurum bünyesinde çalışan bütün özel güvenlik görevlilerinin 2016 Nisan ile 2017 Kasım arasındaki çalışma süreleri ve maaşları incelendi. TRT’nin İzmir Bölge Müdürlüğüne 15 adet verici istasyonunda görevli yüze yakın özel güvenlik görevlisinin dosyasını inceleyen SGK İş Müfettişleri işçilerin kurumlarından alacaklı olduğunu tespit etti.
SGK İş Müfettişlerinin hazırladığı raporlara göre, özel güvenlik görevlilerinin haftalık ücretleri ile fazla çalışma ücretlerinin eksik ödendiği, yıllık izinlerinin kullandırılmadığı ortaya çıktı. Güvenlik görevlilerinin bir aylık toplam alacağı bin liraya kadar ulaşırken bazı güvenlikçilerin birikmiş yıllık izinleri 3 ayı geçiyor. Güvenlikçiler arasında 15 yıldır aynı sistemle TRT’de çalışan da bulunuyor. İşçi davalarında son 5 yıllık süreye ait haklar talep edilebiliyor. İşçilerin alacaklarının toplamı ise açılacak dava ile kesinleşecek.
TAŞERON ŞİRKET: ÇALIŞMA ŞEKLİNİ TRT BELİRLEDİ
Müfettiş raporları sonrası özel güvenlik görevlileri, taşeron şirkete dilekçe vererek haklarını talep etti. Dilekçeler sonrasında hem taşeron şirket hem de TRT yönetimi harekete geçti. Taşeron Vinter Özel Güvenlik Şirketi, SGK müfettiş raporunun iptali için dava açtı ve sorumluluğu TRT’ye attı. Dava dilekçesinde özel güvenlik görevlilerinin esas işveren olan TRT’nin emir ve talimatı adı altında çalıştığını, çalışma düzeninin TRT tarafından belirlendiği ifade edildi. Davayla birlikte kesilen para cezasının iptali de isteniyor. Cezanın TRT Bölge Müdürlüğüne kesilip kesilmediğini ve miktarını ise öğrenemedik.
FERAGATNAME VE ESNEK ÇALIŞMA DAYATMASI
TRT yönetimi ise çözümü feragatnamede buldu. Feragatnamede çalışma saatlerinin işçinin kendisi tarafından kabul edildiği ve müfettiş raporuna istinaden hak talep edilmeyeceği belirtiliyor. Feragatnameyi şimdilik az sayıda güvenlikçi imzalamış durumda. Eğitim toplantısında ise bölge müdürü haklarının peşine düşecek güvenlikçileri tehdit etti. Ayrıca işçilere imzalatılan iki yıllık yeni sözleşme ile denkleştirme adı altında haftalık 45 saati aşan esnek çalışma dayatılıyor ancak bu denkleştirme sistemini sürekli uygulamak mümkün değil.
VERİCİLER DAĞLIK ALANLARDA
TRT İzmir Bölge Müdürlüğüne bağlı vericiler, Torbalı, Ayvalık, Balıkesir, Bodrum, Çanakkale, Datça, Fethiye, Karaburun, Karatepe, Köyceğiz, Kuşadası, Muğla, Salihli, Söke ve Denizli’de bulunuyor. Her bir vericide toplamda 6 özel güvenlik görevlisi görevliyken, aynı anda iki özel güvenlik görevlisi çalışıyor. Vericilerin şehir merkezinden uzak, dağlık ve kırsal alanda olmasından kaynaklı özel güvenlik görevlileri, daha öncesinde 10 gün nöbet, 20 gün izin şimdi ise değişmekle birlikle 5 gün nöbet, 10 gün izin şeklinde çalışıyorlar. Kar yağışının yoğun olduğu dönemlerde bu istasyonlara ulaşım kar araçları ile yapılabiliyor. Yakın zamanda kullandırılmayan yıllık izinlerin tüketilmesi için nöbetçi sayısı bire indirildi.