Taşeron İşçilerin Stresi Bitmiyor Taşeron işçilere hala kadroları verilmedi
Taşeron İşçilere 200 Bin Kadro! Bir yıldan bu yana taşeron işçilerin kadrolu olma beklentileri devam ediyor. Tam bir yıl önce yürürlüğe giren yasa ile kadrolu olması gereken taşeron işçilere hala…
Özel Güvenlik İşçi Hakları
Torba Yasa Eylül 2014 tarihinde yürürlüğe girmişti. Bu yasa ile kamuda çalışan taşeron işçilerin hakları açısından yeni düzenlemeler getirilmiş ve taşeron işçilerin kadroya alınması gündeme gelmişti. Ayrıca yeni yasa ile taşeron işçilerin kıdem tazminatı, mesai hakları, ücretli izinleri ve aynı işyerindeki sendikanın sağladığı haklardan yararlanabilmesi de çözüme kavuşacaktı. Ancak yasa çıkmasına rağmen taşeron işçilerin bu durumuna bir çözüm bulunmadı. Taşeron işçiler bir yıldan bu yana kadro beklemeye devam ediyor. Bu yasayı uygulayan tek kurum ise karayolları oldu. Burada çalışan 6 bin 700 taşeron işçi yargı kararı ile kadrolarını almaya başladı. Ancak yeni hükümetin kurulmasının ardından taşeron işçilerle ilgili somut adımların atılması bekleniyor. Çünkü bu konuda bütün partilerin ortak görüşte olduğu biliniyor.
Taşeron İşçi Sayısı 650 bine ulaştı
2015 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre taşeron işçi sayısı 650 bine ulaştı. Kamuda asıl işlerde çalışan taşeron işçi sayısı 200 bin. Bu çalışanların devletin kadrolu işçilerinin ve memurlarının yapması gereken işi yapıyor. İş yasasına göre sadece yardımcı işlerde çalıştırılması gereken taşeron işçiler asıl işlerde çalışıyor.
Bakanlar Kurulu Yetki Verdi
Yardımcı iş ve asıl iş ayrımını yönetmelikle yapmayı planlayan bakanlar kurulu konu ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yetki verdi. Asıl iş ve yardımcı iş ayrımı bu yönetmelikle yapılacak ve taşeron işçiler asıl çalışmaları gereken yere verilecekler. Bu da taşeron işçilere verilmeyecek işlerde çalıştırılan taşeron işçilerin kadro alma umutlarının gerçek olacağı anlamına geliyor. Fakat Bakanlar Kurulu tarafından kritik bir liste hazırlanması bekleniyor. Yani nasıl ki asıl işlerde çalışan taşeron işçiler kadro alabilecekse yardımcı işlerde çalışan taşeron işçiler de kadro alamayacak.
Taşeron İşçilerin Stresi Bitmiyor
Çalışma hayatının kanayan yarası olan taşeron işçilere bu güne kadar hep asıl işleri yapmaları halinde bile en ufak bir sorunda kapının önüne konulabilecekleri izlenimi verildi. Bu nedenle de taşeron işçiler her zaman stres altında oldu. İşçiler bu durumu ailelerine de yansıtınca toplumun yapısı da bozuldu ve huzursuz bir toplum haline geldik. Taşeron işçilere kadro verilirken sadece ekonomik nedenler değil toplumsal ve sosyal sorunların da değerlendirilmesinde yarar var.