Taşerona kadro yok, yerine 'özel sözleşme

Taşeron konusunda üç formül üzerinde çalışma yürütüldüğü öğrenildi. Bütün formüllerde sözleşmeler üç yılda bir yenilenecek, iş güvencesi olmayacak.

Özel Güvenlik İşçi Hakları

Bakanlık yetkilileri ile temasta olan bir sendika başkanından edinilen bilgiye göre Bakanlık üç formül üzerinde çalışıyor. Bunlardan biri; kamuda çalışan taşeron işçilerinin 'özel sözleşmeli personel'statüsüyle istihdam edilmesi. Yeni statüde çalışanlar 4857 sayılı İş Kanunu'na değil 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabii olacak ancak sözleşmeler üç yılda bir yenilenecek.Yani çalışanların iş güvencesi olmayacak. Personel dilerse memur sendikalarına da üye olabilecek.

'KAMU TAŞERONU' GÜNDEMDE

İkinci formül ise; "kamuya ait bir şirket " kurulması.Tüm taşeron işçileri bu "şirket"e geçirilecek ancak "sözleşmeli işçi" statüsüyle istihdam edilecek. Çalışanlar işçi konfederasyonlarına da üye olabilecek. En çok üyeye sahip konfederasyon tüm çalışanlar için toplu iş sözleşmesi protokolü yapma hakkına sahip olacak. Ancak "kamuda taşeron vasfı"nın korunup korunmayacağı net değil.

Üçüncü formülde dekamuda çalışan taşeron işçileri "işçi statüsü"nde kalacak ama "asıl işçi" olmayacak. Çalışan; hangi Bakanlıkta çalışıyorsa ona bağlı olacak ama sözleşmeler burada da üç yılda bir yenilenecek.

İŞÇİ HEYETİ GÖRÜŞTÜ

Öte yandan taşeron işçilerinin oluşturduğu 12 kişilik bir heyet de 16-17 Ekim tarihlerinde Ankara 'da önemli temaslarda bulundu. Heyet, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülay Samancı, Ekonomi Bakanlığı Müşaviri Sevde Bayazıt Kaçar, AKP Kahramanmaraş Milletvekili, İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç,

AKP Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve Genel Mali Sekreter Ramazan Ağar'ı ayrı ayrı makamında ziyaret etti. Heyette yer alan Salih Örs görüşmelerden çıkardığı sonuçları Aydınlık ile paylaştı.

GÜVENCE OLMAYACAK

Taşeron firmaların kalkacağını ancak onun yerine gelecek sistemin halen tartışıldığını belirten Örs, "Dört sistemden bahsediliyor. Birincisi; işçi olunması 4/E statüsünde istihdam. İkincisi; özel sözleşmeli memur. Üçüncüsü; özel sözleşmeli çalışan personel. Dördüncüsü; bir şirket kurulup taşeron işçilerinin onun altında çalışması. Bu sistemlerde bir çalışan 70 yaşına kadar çalışamayacak, tutanak yiyorsa eğer hemen işten atılacak. Bu sistemler sözleşme üzerine dayalı olacak. İş güvencesi olmayacak. Ben böyle bir yapı gördüm" ifadelerini kullandı.