TBMM’ye sunulması beklenen Özel Güvenlik Yasa Tasarısı ile

TBMM’ye sunulması beklenen Özel Güvenlik Yasa Tasarısı ile “Ak parti’nin koruma ordusu” olarak faaliyet gösteren birçok özel güvenlik şirketlerine kamudan büyük kaynak aktarımı yapılacak

Özel Güvenlik İşçi Hakları

Akparti iktidarları döneminde ölçüsüz büyüyen, polisle yarışırcasına ölçüsüz şiddet uygulayan ve iktidarın paramiliter ordusuna dönüşümüne ilişkin hazırlıklarda son aşamaya gelen özel güvenlik sektörünü kamu kaynakları ihya etti. Hükümet 2016 yılında 1 milyar liraya yakın güvenlik hizmeti almayı planlıyor, kamunun 5 aylık özel güvenlik harcaması şimdiden 500 milyon liraya ulaştı.

Kısa süre içinde Bakanlar Kurulu’nun TBMM’ye sevk etmesi beklenen Özel Güvenlik Yasa Tasarısı ve sosyal medyada yer alan iddialarla, gözler bir kez daha özel güvenlik şirketlerine çevrildi.

 

Recep Tayyip Erdoğan’ın Savcı Mehmet Kiraz’ın adliyede öldürülmesinde ihmalin ortaya çıkması üzerine ‘Emniyet teşkilatımız bu işleri yapacak güç ve kabiliyettedir. Özel güvenlik tarih olmalı’’ diyerek sektörü eleştirmesinin üzerinden bir yıl geçmesine karşın bu yönde bir adım atılmadığı gibi özel güvenlik ordusu daha da büyüdü. Kamunun özel güvenlik şirketlerinden hizmet alımı hız kazandı.

‘Tarih olmalı’ dedi 1 milyarı geçti

Erdoğan, “Tarih olmalı” dedikten sonra 1 milyar sınırını geçen özel güvenlik hizmeti alımı harcamaları için 2016 yılı bütçesinden de 968 milyon 585 bin lira ayrıldı. Geçen yıl ayrılan 756 milyon liralık ödeneğin 250 milyon üzerine çıkan harcamalar dikkate alındığında bu yılki harcamaların da bu tutarın çok üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Yıla aylık 22 milyon 285 bin lira ile başlayan özel güvenlik harcamaları Mayıs ayında 5 kat artarak 117 milyon 548 bin lira oldu. Bu harcama ile beş aylık harcama tutarı 477 milyon 787 bin lira olarak gerçekleşti.

1 milyon sertifikalı görevli

İktidarın ilk yıllarında sayıları 21 olan ancak bugün sayısı bin 500’ü aşan özel güvenlik şirketlerinde istihdam edilen görevli sayısı da polis sayısına yaklaştı.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün son verilerine göre, Türkiye’de bin 508’i polis, 3’ü jandarma bölgesinde bin 511 şirket faaliyet gösteriyor. 67 bin 94 yer özel güvenlik izni aldı, 1 milyon 17 bin 580 kişiye özel güvenlik görevlisi sertifikası, 686 bin 616 kişiye özel güvenlik görevlisi kimliği verildi. Son rakamlarla 476 bin 678 kadro tahsis edildi, 270 bin 845 özel güvenlik görevlisi fiilen çalışıyor.

Tasarının yasalaşması ile sektör daha da cazip hale gelecek. Sektörün ‘2016 yılında en az yüzde 15 daha büyümesi ve özel güvenlik görevlilerinin sayısının 350 bine ulaşması’ beklentileri sektör temsilcileri tarafından dile getiriliyor.