Yargıtay’dan işçiye: Ücret için fazla mesai talimatını ispatla
Yargıtay, işçinin fazla mesai ücretine hak kazanması için kendisine verilen çalışma talimatını ispatlamasını istedi
Yargıtay, düşük maaş, güvencesizlik, uzun çalışma saatleri, kötü çalışma koşulları ile mücadele eden emekçilerin fazla mesai alacaklarının tahsilini zorlaştıran bir karara imza attı. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, fazla mesai ücreti ödenmediği için işvereni dava eden işçiyle ilgili kararında “Fazla çalışma talimatı verildiğinin ispatlanması” gerektiğini kararlaştırdı.
Güvenlik görevlisi olduğu işyerinde haftada altı gün günde 12 saat çalıştığını, ancak iş akdi feshedildiğinde sadece kıdem hakkının ödendiğini belirten bir yurttaş, fazla mesai karşılığı alacaklarının ödenmesi için dava açtı.
İşyeri ise askerlik öncesi ve sonrası iki dönem çalışan güvenlik görevlisinin 2008 öncesi alacaklarının zamanaşımına uğradığını, sonrası döneme ilişkin de alacağı bulunmadığını iddia ederek davanın reddini istedi. Mahkeme, işçinin fazla çalışma yapıp yapmadığı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunduğunu belirttiği kararında, “Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların, tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir” dedi.
Çekincesi yoksa ücret zor
İmzalı ücret bordrolarında fazla çalışma ücreti ödendiğinin gösterilmesi durumunda işçinin daha fazla çalışma yaptığını ileri süremeyeceği de belirtilen kararda şöyle denildi: “Ancak, işçinin fazla çalışma alacağının daha fazla olduğu yönündeki çekincesinin bulunması halinde, bordroda görünenden daha fazla çalışmanın ispatı her türlü delille yapılabilir. Bordroların imzalı ve çekincesiz olması durumunda, işçinin bordroda belirtilenden daha fazla çalışmayı yazılı belge ile kanıtlaması gerekir. İşçiye bordro imzalatılmadığı halde, fazla çalışma ücreti tahakkuklarını da içeren her ay değişik miktarlarda ücret ödemelerinin banka kanalıyla yapılması durumunda, çekince ileri sürülmemiş olması, ödenenin üzerinde fazla çalışma yapıldığının yazılı delille ispatlanması gerektiği sonucunu doğurmaktadır.”
Başvuruya konu olan olayda, tanık ifadeleriyle fazla çalıştırıldığını iddia eden güvenlik görevlisine fazla mesai alacaklarının ödenmesi kararlaştırıldı.