Yeni yasaya göre Fazla Mesaiye Kalmak nasıl olacak
İş kanunu ve fazla mesai yönetmenliğinden yapılan değişiklik . 25 Ağustos 2017 Tarihli ve 30165 Sayılı Resmî Gazetede yayınlanan yönetmelik değişikliğine göre çalışanların fazla mesai konusunda pek de iyi olmasa…
Mülga maddeye göre her yılbaşında çalışanlardan müvafakatname alındığı takdirde bir yıl boyunca işçinin fazla mesaiye gelme zorunluluğu vardı. Ancak şimdiki değişiklikle uygulama nasıl olacak peki?
İşçi yazılı veya elektronik posta ile işverene bildirmesi halinde işveren bunu dikkate almayıp işçiyi fazla mesaiye çağırması halinde işçi fazla mesaiye gelmeyebilir. İşveren bu sebepten dolayı işçiyi işten çıkartma hakkına sahip değildir. Bir diğer deyişle işveren bu şekilde işçiyi fazla mesaiye zorlaması halinde işçinin 4857 Sayılı İş Kanuna göre iş akdini haklı nedenle feshederek kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacaklarını talep edebilir.
Özellikle özel güvenlik sektöründe çalışanlar şimdi anlatacağımız sorunla karşılaşabilirler;
12 saat nöbet yazıldığında güvenlik görevlisi, fazla mesaiye onay yazısı olmadığında nöbet yerini bırakıp gittiği zaman Güvenlik zafiyeti doğabilir. Bu durumda ne yapılabileceği konusunda Konyar Hukuk Bürosundaki Av. Sebahattin KONYAR’ın açtığı bir davada verilen kararı özetlemek gerekirse; bir bayan özel güvenlik görevlisi yönetmelik gereğince gece çalışmasında yani akşam 19:00’dan sonraki nöbetinde servis sağlanması gerekirken bu sağlanmayınca güvenlik görevlisi de otobüs saatini dikkate alıp nöbet yerini bırakıp evine gitmiştir. Ardından bu çalışan işten çıkartılınca açılan davada davalı işveren güvenlik şirketi yaptığı savunmada güvenlik görevlisinin görev yerini terk ettiği ve güvenlik zafiyeti oluştuğundan telafisi mümkün olmayan olaylarla karşılaşabileceğini dikkate alarak işten çıkarttığını beyan etmiştir. Ancak mahkemenin verdiği kararda şirketin beyanlarına itibar etmediği bununla birlikte bilirkişinin raporunda işçinin haklı olduğunu çalışmasının bu halde imkansız olduğuna dikkate alarak haklı nedenle feshin mümkün olduğunu dikkate alarak kıdem tazminatına hak kazandığını ve işverenin bunu ödemesi gerektiğine karar vermiştir. Yani kanuna aykırı bir şekilde fazla mesaiye zorlanan bir işçi iş akdini haklı ve geçerli nedenle feshedip tazminatını alabilir.
Bazı sendikalar, ballandıra ballandıra reklamını yaptıkları 12 saatlik çalışmayı sanki işçinin yararınaymış gibi göstererek özel güvenlik çalışanlarının mağduriyetine sebep olmuştur. Özellikle hava limanlarında, AVM’lerde ve diğer birçok yerlerde ayakta duran özel güvenlik görevlilerinden habersiz hareket eden ve işveren yanlısı sendikalar acaba kendileri mi gelip nöbet tutacaktır? Demek ki bun sendikacılar gerçek anlamda bir özel güvenlik görevlisi olmamışlar gibi görünüyor. Bu da merak konusudur. Şimdi ise son yönetmelik hükümleri ile turizm, sağlık ve özel güvenlik alanlarında 12 saatlik çalışmaya dair 2015 yılında İş Kanununda yapılan yasal değişlikli çelişir duruma geldi. Bu durumu aşmanın tek bir yöntemi var o da denkleştirme usulüyle haftalık 45 saatlik süreyi aşmamak koşuluyla uygulama yapılması ancak uygun olacaktır.
Abdurrahman KONYAR
Özel güvenlik hakları Y.K.B
İş ve sosyal güvenlik hukuk