Yüksek Yargı artık Saray’a bağlandı!

Yüksek Yargı'nın tamamen Cumhurbaşkanı'nın kontrolüne girmesi anlamına gelen yasa TBMM'den geçti. Ankara'da görevli bir hakim ise yasayı 'cübbesini asarak' protesto etti. İşte yeni yasanın flaş detayları...

Özel Güvenlik İşçi Hakları

AKP, Atatürk Havalimanı’nda yaşanan terör saldırısına bile aldırmadan, TBMM’yi gece yarılarına kadar çalıştırarak, Yüksek Yargı’yı yeniden yapılandıran yasayı geçirdi.

Muhalefet tarafından “yüksek yargıyı Saray’a bağlama yasası” olarak nitelendirilen yeni yasa ile, Danıştay ve Yargıtay’ın daire ve üye sayısı düşürülüyor.

Yasaya en çarpıcı tepki ise Ankara’da bin adliyede görevli hakimden geldi. Kimliği bilinmeyen hakim cübbesini çıkararak binanın camına astı.

Yeni yasanın getirdikleri şöyle;

-Yargıtay ve Danıştay’da daire başkanları hariç tüm üyelerin görevlerine son verildi. Görevi sonlanan yargıtay ve danıştay üyeleri bir “havuza” aktarıldı.

-Yargıtay’ın halen  516 olan üye sayısı 300’e indirildi.

-Danıştay’ın halen 195 olan üye sayısı 90’a düşürüldü.

-Yargıtay ve Danıştay’da daire başkanları dışında kalan üyeler, “havuzdan” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve HSYK tarafından, kendilerine Anayasa ile tanınan kotalar çerçevesinde, yeniden atanacak.

-Yeniden Yargıtay ve Danıştay’a atanmayan üyeler ise, yine HSYK tarafından uygun bulunan alt derece mahkemelerine gönderilecek.

-Yargıtay’da 46 olan daire sayısı 24’e indirildi

-Danıştay’da 17 olan daire sayısı 10’a indirildi.

-Yüksek mahkeme üyelerinin görev süreleri 12 yılla sınırlandırıldı.

-Yargıtay Birinci Başkanı seçilebilmek için öngörülen kıdem süresi de 10 yıldan 6 yıla düşürüldü. Genel sekreter seçilebilmek için 5 yıl Yargıtay üyeliği yapma koşulu kaldırıldı.

SEÇİMLER 5 GÜN İÇİNDE YAPILACAK; ANAYASA MAHKEMESİ “BOŞA ÇIKARILACAK”

 

Yasa uyarınca, boşalan Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine, Cumhurbaşkanı ve HSYK tarafından “beş gün içinde” atama yapılması gerekiyor.

Bu süre kısıtlaması sayesinde ise, Anayasa Mahkemesi’nin yasa konusunda alacağı olası bir iptal kararının etkilerinin ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

Anayasa Mahkemesi’nin kararları, atamalarda geriye yürümediğinden, 5 gün içinde atanacak isimler, Anayasa Mahkemesi “iptal” kararı verse bile, görevlerini koruyacaklar.

KENDİ ATADIKLARINI, GÖREVDEN ALMIŞ OLDULAR

 

Yargıtay ve Danıştaş’da 2011 yılında yapılan yapısal değişikliklerle üye sayıları arttırmıştı. AKP, TBMM’den çıkan yeni paketle, 2011 yılında kendi yaptığı yasayı yeniden değiştirmiş oldu. 2011’de Yargıtay’da 250 olan üye sayısı 387'ye, 2014 yılında 516'ya; Danıştay'da 95 olan üye sayısı 156'ya 2014 yılında 195'e yükseltilmişti.

2011 ve 2016’da geçen bu yeni paket paket alt alta koyulduğunda ise çıkan sonuç şu;

2011 yılında Danıştay ve Yargıtay üye sayıları arttırıldığında, hükümete muhalif yüksek yargı mensuplarının “dengelenmesi” amaçlanmıştı.

Yeni çıkan yasayla, Yargıtay ve Danıştay üye sayıları düşürülerek ise, AKP’ye muhalif yüksek yargı mensuplarının tamamen temizlenmesinin önü açıldı.

YENİ YASADAN YSK DA ETKİLENECEK

Yeni yasada adı geçmese de, Yüksek Seçim Kurulu da doğrudan etkilenecek.YSK, 6'sı Yargıtay; 5'i Danıştay'dan seçilen 11 üyeden oluşuyor. Danıştay ve Yargıtay’da yaşanan bu değişliklik, YSK’nın yapısında da fiili değişikliğin önünü açacak.