Fazla Mesai İddiasında Bulunan İşçinin Ücret Bordrosunu İmzalaması

Fazla Mesai İddiasında Bulunan İşçinin İhtirazi Kayıt Koymadan Ücret Bordrosunu İmzalaması için Ücret bordroları, işçinin imzasını ihtiva etmesi nedeniyle ücretlerin ödendiğini kanıtlama konusunda ispat aracıdır. Ücret bordrosunda işçinin imzasının bulunması, ücretin ödendiği konusunda, ücret bordosuna tam bir delil olma niteliğini kazandırmaktadır[1]. Ücret bordrolarındaki imzalar, uygulamada daha çok fazla çalışma ücretlerinin tam olarak ödendiğinin ispatı bakımından, önem kazanmaktadır. Bu nedenle, söz konusu ücretler için, ücret bordrolarında ayrı sütun açılmaktadır. Fazla çalışmış olduğu halde fazla mesai ücreti ödenmeyen işçinin, hakkını saklı tutup ileride talep edebilmesi için, ücret bordrosunu ihtirazı kayıt öne sürerek imzalaması gerekmektedir. Medeni Kanun'un 6. maddesi 'Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, taraflardan her biri, hakkını dayandırdığı olguların varlığını ispatla yükümlüdür.' hükmü gereği fazla çalışma ücreti ödeme borcunu yerine getirdiğini iddia eden işveren, ödemeyi kanıtlamakla yükümlüdür.

Fazla Mesai İddiasında Bulunan İşçinin Ücret Bordrosunu İmzalaması
  • 05 Haziran 2017, Pazartesi 23:24

İhtirazi Kayıt Kavramı. Fazlaya ilişkin haklarım saklıdır ??

İşçinin bir ibranameyi imzalarken bazı haklar açısından ihtirazi kayıt koyması halinde Yargıtay bu şekilde kayıt içeren ibranamelerin, işçinin ihtirazi kayıt koyduğu alacaklar açısından geçerli olmayacağına hükmetmektedir. Bir ibranameyi imzalayan işçiler, hesaplama güçlüğü nedeniyle ya da sağlıklı karar veremediklerinden ibranameye ihtirazi kayıt koyabilmektedir.

İhtirazi kayıt Nedir?

Herhangi bir hakkın tamamına veya fazlaya ilişkin kısmına yönelik olabileceği gibi, ibranamenin tamamına yönelik de olabilmektedir.

İbranamede işçinin ihtirazi kaydı, açıkça belli bir hak ile ilgili olabileceği gibi, bir hakkının fazlasının saklı olduğu şeklinde bir ifade içerebilir. Bu tür bir çekince, herhangi bir hakka ilişkin çekincedir. Buna karşılık herhangi bir hak belirtmeden “fazlaya ilişkin haklarım saklıdır.” “her türlü kanuni haklar saklı…” şeklinde kayıtlar ibra belgesinin bütününe yönelik çekince sayılır. Bunun yanında, “kanuni haklar aranmak üzeredir ve arayacağım” ya da “kanuni haklarım bakidir.” şeklinde ifadeler de uygulamada ihtirazi kayıt olarak kabul edilmektedir

Yargıtay’ın kararlılık kazanan uygulamasına göre, fazla çalışma süresi ve ücreti gösterilen bordroyu ihtirazi kayıt koymadan imzalayan işçi, eşdeğer belgelerle daha fazla çalıştığını kanıtlamaması halinde bordroda gösterilen fazla çalışma süresini kabul etmiş sayılır. Bu sebepten dolayı işçiler Fazla çalışma süresi ve ücreti gösterilen bordroyu ihtirazı (fazlaya ilişkin haklarım saklıdır) kayıt yazmanızı aksi takdirde fazla mesai ücretini istem hakkınız olmaz peki Bordroları almayan kişiler ne yapmalı Maaşlarını ATM'LERDE  değilde Banka Gişelerinde çekmeleri çektiğiniz esnasında ise imzalayan dekontun üzerinde fazlaya ilişkin haklarım saklıdır bu benim maaşımdır diye yazması durumda ise o zaman fazla mesai alma hakkı doğar

Abdurrahman KONYAR

Özel Güvenlik Hakları Merkezi 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık