Özel Güvenlik görevini ihmali nedeniyle işyerinde yaşanan hırsızlık emsal yargıtay karaı
ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİNİN İŞ YERİNDE HIRSIZLIK MEYDANA GELMESİNE İHMALİ NETİCESİ SEBEBİYET VERMESİ. Güvenlik görevlisinin görevini ihmali nedeniyle işyerinde yaşanan hırsızlık, işverene haklı nedenle fesih hakkı verir mi? Taşeron sistemi sebebiyle işverenler az personel çok iş istiyorlar taşeron şirketlerde iş almak için ne yazık ki gerçek bir güvenlik sağladıklarını söz edilmesi imkansızdır. Bir de düşük ücret ile niteliksiz personel de eklendiği zaman güvenlik firmaları güvenlik hizmeti veriyorlar ama ne kadar?
Bazıları iş yerleri eksik personel çalıştırmaktadır bunla beraber birçok olumsuz olaylar meydana geliyor hatta bazı güvenlik şirketleri site veya şirketlerin yöneticileriyle anlaşılıp kâğıt üstünde örnek olarak 90 kişinin çalışması gerekirken 75,80 kişi çalıştırıyorlar tüm bu olumsuzlukların ilk suçlu olarak da özel güvenlik görevlilerini gösteriyorlar ancak, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi verdiği bu kararla şirketlerin birçok bahanesi artık ortadan kalkacak yeterli derece önlem alınmamışsa özel güvenlik görevlisi suçlu bulunmayacak. Fakat yeterli derecede önlemler alınmışsa özel güvenlik ihmali varsa güvenlik görevlisinin kıdem, ihbar işe iade gibi hakları kaybolacak. Peki: KONYAR Hukuk Bürosundan bize gönderdiği Emsal kararının Özel Güvenlik Görevlilerinin mağdur olmaması için Av. Sebahattin KONYAR tarafından gönderilmiştir konuyla ilgili ileriki zamanlarda detaylı bir şekilde görüş yazısını Kamuoyuyla paylaşacaktır. İşte emsal Yargıtay kararı:
T.C. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi
Esas No:2013/7864 Karar No:2014/39788
DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, fazla mesai ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır. Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, davalıya ait işyerinde 30.07.2010 tarihinde meydana gelen hırsızlık olayında kusuru olduğu gerekçesiyle müvekkili işçinin iş sözleşmesinin işverence feshedildiğini, müvekkilinin hırsızlık olayında kusurlu olmadığını, hırsızlığın işyerinde yeterli güvenlik donanımının olmamasından kaynaklandığını ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatları ile yıllık izin, fazla çalışma ve ulusal bayram genel tatil ücreti alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davacının görevde olduğu 30.07.2010 tarihinde hırsızlık olayı meydana geldiğini, bu olaydan güvenlik görevlisi olarak engel olmadığından davacının kusurlu olması sebebiyle iş akdinin haklı olarak feshedildiğini savunarak davanın reddini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, davacının bina dışı alanlardan sorumlu güvenlik görevlisi olduğu, binanın etrafının duvarla çevrili olup aydınlatma lambalarının bulunduğu, bina üzerindeki aydınlatma lambalarının yandığı, bina dışının ağaçlıklı olduğu, davacının gece nöbetçi olduğu, gece hırsızlık olayının meydana geldiği, olay içeriği itibariyle davacının gece devriyesini yapması gerekirken o geceki hırsızların fabrika sahasına ve bina içine girdiği zaman aralığındaki kontrol ve devriye görevini yapmadığı, olayın olduğu vakit bina ışıklarının yandığı, güvenlik görevlilerinin belirli saatlerdeki rutin devriye ve dolaşma işlemini yapmaları gerektiği, kamera kayıt incelemelerinden ve şahit beyanlarından davacının ve o geceki diğer güvenlik görevlisi elemanın rutin yapmaları gereken devriye ve dolaşma işlemini yapmadıkları ve bu arada bina içersine hırsız veya hırsızların girerek hırsızlık olayının gerçekleştiği, böylece davacının ödevli bulunduğu asli vazifesini yapmadığından hırsızlık olayının gerçekleşmesine sebebiyet verdikleri ve işverenin feshinin haklı fesih olduğu gerekçesiyle davacının kıdem ve ihbar tazminatı istemlerinin reddine karar verilmiş, diğer istemleri ise hüküm altına alınmıştır.
D) Temyiz:
Kararı taraflar temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının tüm, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Taraflar arasındaki uyuşmazlık, iş sözleşmesinin işveren tarafından feshinin haklı olup-olmadığı noktasında toplanmaktadır.
Davalıya ait işyerinde olay gecesi davacı dışında bir güvenlik görevlisi daha olduğuna ve aynı nedenle işten çıkartılan bu işçinin iş sözleşmesinin feshedilmesinin haklı nedene dayanmadığının kabulü ile verilen Bakırköy 31. İş Mahkemesi'nin 2013/... Esas, 2013/... Karar sayılı kararının davalı tarafça temyizden vazgeçme nedeniyle kesinleştiği anlaşılmakla, Mahkemece bu dosya da getirtilerek olay yerinde inceleme yapılmak suretiyle işveren tarafından alınması gereken güvenlik tedbirlerinde eksiklik bulunup bulunmadığı, aydınlatma, alarm saati ve bunun gibi önlemlerin alınıp alınmadığı hususlarının araştırılıp işçinin yapmakla ödevli olduğu görevi ihmal edip etmediği ve hırsızlık olayının meydana gelmesinde ihmalinin bulunup bulunmadığının araştırılıp elde edilecek sonuca göre hüküm kurulması gerekirken eksik araştırma ile kıdem ve ihbar tazminatı istemlerinin reddi hatalıdır.
F) Sonuç
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 24.12.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Abdurrahman KONYAR
Özel Güvenlik Hakları Y.K.B
En güncel konular için sosyal medyada bizi takip ediniz http://www.facebook.com/ozelguvenlikhaklari.org
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!