İşten Çıkartılan İşçiler İçin ne yapması gerek Örnek İhtarname

İşten Çıkarılma Durumunda Ne Yapmalıyız?

İşten Çıkartılan İşçiler İçin ne yapması gerek Örnek İhtarname
  • 03 Temmuz 2016, Pazar 13:26

İşten çıkarılma ile karşı karşıya kaldığımızda ilk aşamada dikkat etmemiz gereken kimi noktalar vardır. Birçok işçi bunları bilmediği için ciddi hak kayıpları ile karşılaşır. Bu noktaları şöyle özetleyebiliriz

İşten çıkarma sürecinin şartları 

İşveren, sizi günün birinde aniden işten çıkaramaz, çalışanı işten çıkarmadan önce yapması gerekenler yasa ile belirlenmiş durumdadır. Bunların neler olduğunu sıralayalım;

1. Feshin geçerli bir sebebe dayandırılması: Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır. (İş Kanunu Madde 18)

2. İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekildebelirtmek zorundadır. Bildirimdeki gerekçeye dikkat edin.

3. Beyaz yakalıların sık karşılaştığı işten çıkarma nedenlerinden biri performans düşüklüğü. Böyle  bir sebeple işten çıkarılmanız durumunda, bilmelisiniz ki, hakkınızdaki iddialara karşı savunmanız alınmadan belirsiz süreli iş sözleşmeniz, davranışınız veya verim / performans ile ilgili nedenlerle feshedilemez.

4. Fesih bildirimini (ve aslında işverenin size imzalatmak istediği her belgeyi) dikkatlice okuyun. Fesih bildirimi ile birlikte sizden başka belgeler de imzalamanız istenebilir. Bildirim dahil, sadece size zarar vermeyen ve gerçeği yansıtan belgeleri imzalayın. İmzalarken altınatüm haklarım saklıdır notu ekleyin. Mümkünse imzaladığınız her belgenin bir kopyasını alın.

5. Yazılı bir belge verilmezse, yapmanız gereken, hemen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü’ne giderek işten çıkartıldığınızı ve size yazılı bir belge verilmediğini bildiren bir dilekçe vermektir. Bunu yapmazsanız, patrona size “üst üste işe gelmeme” tuzağıkurma şansını vermiş olursunuz. Üst üste işe gelmediğiniz iddia edilebilir ve haklarınızı kaybedebilirsiniz.
Performans Nedeniyle İşten Çıkarılma

İşe iade davalarında işverenin en fazla kaybettiği nedenlerin başında performans nedeniyle işten çıkarma geliyor. Aşağıdaki iki neden düşük performans nedeniyle işten çıkarılma için geçerli sayılır:

a. Ortalama olarak benzer çalışanlardan daha az verimli çalışma,
b. Gösterdiği niteliklerden beklenenden daha az performans ile çalışma,

Ancak, işveren, performans düşüklüğüne ilişkin, mutlaka çalışanın savunmasını almak durumundadır. Ayrıca, performansa yönelik değerlendirmelerde önceden uyarılar/ihtarlar yapılmalı, çalışanın savunması alınmalı ve hatta gerekli eğitimler verilmelidir.

 İŞTEN ÇIKARILMA DURUMUNDA İLK YAPILACAKLAR

Örnek ihtarnameyi işverene gönder

Ve yalnız değilsiniz, özel güvenlik haklarının avukatlarında  destek isteyebilirsiniz

 

 

İHTARNAME

KEŞİDECİ               :

 

MUHATAP               : ................................................Ltd.Şti

                                   .     

İHTAR KONUSU   : Aşağıdaki hususların muhataplara ihtarından ibarettir.

 

  Sayın Muhatap;

09.10.20...... Tarihinden şirketinizin tarihinden beri şirketiniz ........görevlisi ’ olarak çalışıyorum .............................. için 31.01.2019 tarihinde senle çalışma olanağımız yoktur deyip Beni bu şekilde haksız ve hukuka aykırı bir şekilde işten çıkartarak beni mağdur ettiniz. Beni işten çıkartırken de tarafıma yazılı bir belge verilmediği gibi tazminatlarımı da ödemediniz.   Ben işimi severek yapıyorum. Ben emeğimle geçinen bir kişiyim. Beni işten çıkartma nedeniz aslında ben Asgari ücrette zam geldiği zaman bizlere bu zammı yansıtmıyorlar. Bordrolarda asgari ücreti yükselttiği zamanlarda ise fazla mesai ve primlerimizde kesintiler yapmaktadır. Bu şekilde kılıfına uyduruyordunuz, ve işyerinden yapılan hukuk dışı olayları  İtiraz etiğim için beni işten çıkartınız. Başkaca bir neden  yoktur.

SONUÇ OLARAK ; Bu nedenle iş bu ihtarı tebliğ aldığınız tarihten itibaren 1 iş günü içerisinde aynı çalışma şart ve koşulları ile aynı maaşla ve aynı projemde yani ………………………………………de işbaşı yaptırmanızı, işe başlayacağım tarihi yazılı olarak tarafıma bildirmenizi, ayrıca yaptığım ve ödenmeyen fazla mesailerim, genel tatil ve ulusal bayram ücretlerim, son ayına ait Maaş ücretlerim, yıllık izinlerim vs. tüm işçilik alacaklarımın karşılığı olan toplam 50.000,00 TL'yi tebliğ edildiği tarihten itibaren 3 iş günü içinde sizdeki maaş hesabıma yatırmanızı, aksi takdirde işçi alacaklarının tahsili için yasal yollara müracaat edeceğimi ve yargılama gideri ile vekâlet ücretinin tarafınıza ait olacağı hususları vekâleten ihtar ediyorum

Sayın Noter, dört nüshadan ibaret olan iş bu ihtarnamemizin bir nüshasının dairenizde saklanmasını, iki nüshasının muhataplara tebliğini ve tebellüğ şerhini havi bir nüshanın da tarafıma verilmesini Sayın Noterliğinizden rica ederim.

                                                                                                                                                 İHTAR EDEN

                                                                                                                                                         ...................

 

HABERE AİT VIDEO



SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık