Maaşı ödenmeyen Alt işveren Taşeron İşçiler için Örnek dilekçe

İş Kanununun 36’ncı maddesi gereğince; işverenler, alt işveren işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini, işçinin başvurması üzerine veya aylık olarak resen kontrol etmek ve varsa ödenmeyen ücretlerini hak edişlerden keserek işçilerin banka hesaplarına yatırmak zorundadır.

Maaşı ödenmeyen  Alt işveren Taşeron İşçiler için Örnek dilekçe
  • 11 Nisan 2018, Çarşamba 18:28

Maaşı yatmayan taşeron işçisi de bu durumu asıl işverenine bildirmelidir. Asıl işveren ise bu gibi bir durum yaşanması halinde gerekirse taşeron firmanın hak edişinden kesinti yaparak taşeron işçilerin maaşlarını ödemek zorundadır.

Burada işçi taşeron olarak çalışıyorsa asıl işverene bu durumu hazırladığımız örnek dilekçe ile asıl işverene yani ana firma, müşteri olarak tabir edilen firmadan bunu isteyebilirler. Asıl işveren alt işveren her ikisi de işçinin tüm haklarından sorumludur. Bu sorumluluklardan kaçamaz. İki firmanın yaptığı sözleşme işçiyi bağlamaz. İşçi sözleşmenin tarafı değildir şirketlerin karına da zararına da ortak değildir. Yasal olarak da işçi dava açtığı zaman her iki firmayı da dava etmek zorundadır.
İş Kanun’un("Kanun") 2. Maddesinin 7. Fıkrasına göre “Bu ilişkide asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu Kanun’dan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumlu olur.

 Yasa koyucu, alt işverenlik ilişkisini işçi yararını gözeterek ele almış olup, işçinin ücret veya diğer haklarını asıl işverene göre mali açıdan daha küçük ölçekli olan alt işverenden alamaması durumuna karşı asıl işvereni sorumlu tutarak işçileri korumayı amaçlamıştır.

Birlikte sorumluluk ile ifade edilmek istenen müteselsil sorumluluktur. Müteselsil sorumluluk gereği, asıl işveren ve alt işverenin sorumluluğu aynı derecede ve borcun tamamına ilişkindir. Bu doğrultuda, alt işveren tarafından çalıştırılan işçi uğradığı zararın tazmini için alt işveren veya asıl işverenden dilediğine gidebilecek, dolayısıyla alacağını doğrudan asıl işverenden de talep edebilecektir. Ödemeyi yapan asıl işverenin alt işverene rücu hakkı saklıdır.

İşçi parasını Projede yanı  aslı işverende istemesi gerekiyor. Bu dilkceyide Aslı işvrene müsteriye vermesi gerekiyor 

 

 

 

                           .............................…………………A.Ş

 

Konu         : Maaaş ödemesi 

Tarih         : …/…:2018

           

 Ben şirketinizde   /…../  201…. tarihinden beri  alt işveren olan ……………….…… şirketinde ….. TL Maaşa ile   çalışmaktayım. Alt işveren emeğim karşılığı olan ………….TL maaşımı taarfıma  ödememiştir. Ödemediği için ise sizde talep etmek zorumluğu doğmuştur.Şöyle ki:

İş Kanun 2 .ve 36 Maddesi, Borçlar Kanunu Yargıtay kararları, asıl işveren -alt işveren yönetmeliği gereğince, asıl işveren işçilerin çalışma dönemimdeki tüm hak ve alacaklarımdan sorumludur. Bu sorumluktan kaçınamaz. Yasanın emredici hükmü böyledir.Kaldı ki sgk kanunu gereğince alt işveren çaşışanları sgk eksik veya ödememesi durumda çalışanların sgk primleri,aslı işverende tahsili yapmaktadı

Sonuc ve talep :  Yukarda izah etiğim yasal mevzuata gereğince ödmeyen   2018 ayının ……TL  maaşımı tarafıma ödenmesini talep ediyorum. Aksi durumda asıl işveren ile alt işverenin bu haksız uygulamaları ve diğer işlemlerinin incelemesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, aksız kazanç sağladığınız için Maliye Bakanlığına, Vergi Kanunu muhalefet edildiği için Cumhuriyet Başsavcılığına ihbar ve şikâyette bulunacağımı ihtaren bildiriyorum.

                                                                                                                                İsim soy ad 

Yazırlayan

                     Abdurrahman KONYAR

              İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Bilgilendireme 

                    0850 380 00 04

 Tazminat ve iş kazları ile  ilgili haklarınız için bizler iletişime geçin

www.facebook.com/ozelguvenlikhaklari.org

HABERE AİT VIDEO



SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık