Adaletsizlik ve eşitsizlik düzeni: Yüzde 1 dünya servetin yüzde 82'sini yiyor

İngiltere merkezli yardım kuruluşu Oxfam'ın Davos Zirvesi öncesinde açıkladığı rapora göre, dünyanın en zengin yüzde 1'lik kesimi geçen yıl yaratılan küresel servetin yüzde 82'sine sahip. Nüfusun en yoksul yüzde 50'sini oluşturan 3,7 milyar kişi ise bu servetten hiçbir pay alamıyor.

Adaletsizlik ve eşitsizlik düzeni: Yüzde 1 dünya servetin yüzde 82'sini yiyor
  • 23 Ocak 2018, Salı 22:41

Davos'ta bugün başlayacak Dünya Ekonomik Forumu öncesinde "Çalışmayı ödüllendir, zenginliği değil" adlı raporunu açıklayan İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, dünyanın en varlıklı yüzde 1'lik kesiminin 2017 yılında yaratılan küresel servetin yüzde 82'sine sahip olduğunu, ancak nüfusun en yoksul yüzde 50'sini oluşturan 3,7 milyar kişinin ise bu servetten hiçbir pay alamadığını açıkladı.

Deutsche Welle'nin haberine göre, 2010 yılından bu yana milyarderlerin serveti sıradan çalışanlara göre 6 kez daha hızlı büyürken, Mart 2016 ile Mart 2017 arasında her iki günde bir yeni bir milyarder ortaya çıktı ve milyarderlerin sayısı rekor bir seviye olan 2043'e ulaştı.

Rapora göre, 2010'dan beri milyarderlerin serveti yıllık olarak yüzde 13 artarken, bu artışın sıradan işçilerin gelirindeki artışın 6 katı olduğu belirtiliyor.

3,7 milyar insanın gelirinde hiçbir artış olmadı

Raporda en yoksul 3,7 milyar insanın, 2017 yılında gelirlerinde hiçbir artış yaşamadıkları kaydedildi.

Rapora göre, kadın işçiler kendilerini erkeklere göre çok daha kötü durumda bulurken, pek çok ülkede asgari ücretin yaşanabilir seviyede olmadığına dikkat çekiliyor. Raporda kadınların erkeklerden daha az para kazandığı ve en düşük ücretli işlerde çalıştığı belirtilirken, 10 milyarderden 9'unun erkek olduğu açıklandı.

Oxfam, işçilerin aldığı ücretin düşüklüğüne dikkat çekerek, Nijerya'daki işçilerin makul yaşam standartlarına ulaşabilmeleri için 3 kat ücret artışı yaşamaları gerektiğini bu duruma örnek olarak gösteriyor.

5 genel müdürün maaşları Bangladeş tekstil işçilerinin ömür boyu kazandığından fazla

Raporda, dünyanın en büyük beş moda markasının genel müdürlerinin maaşlarının sadece dört günlük toplamının Bangladeş'teki tekstil işçilerinin bir hayat boyu kazandığından daha fazla olduğu vurgulandı.

‘Milyarder patlaması, başarısız ekonomik sistemin belirtisidir’

Davos'taki zirveye katılacak olan Oxfam Direktörü Winnie Byanyima, "Milyarder patlaması gelişen bir ekonominin işareti değil, başarısız olan ekonomik sistemin belirtisidir" dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık